Re: okamžitá výpověď zaměstnavateli §56
1. Výplatní termín je něco jiného než splatnost mzdy, splatnost je vždy nejpozději do konce následujícího měsíce
2. Pokud se cítíte poškozen, můžete na nich vymáhat soudně plnění pr.smlouvy, ale v podstatě ničeho nedocílíéte, protože zam-tel Vám musí vyplatit mzdu jak jsem psal. Po uplynutí lhůty dle ZP můžete okamžitě zrušit PP a máte nárok na odstupné trojnásobek průměru.
No jo, ale dle PS mám nárok na výplatu mzdy ve smluveném termínu, nebo snad nemám nárok a jsou to jen plky? Nárok mi tedy vznikl výplatním termínem daným pracovní smlouvou. Pokud ne, pak by tedy v ZP mělo být napsáno, že zaměstnanec může dát okamžitou výpověď pokud mu nebyla mzda, atd. vyplacena po uplynutí 15 dní od konce měsíce, kdy měl zamestnanec na výplatu mzdy nárok. A je i tedy dos nešťastná formulace §141 odst.1. Podle toho její splatnost začala běžet již 1. dnem v měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo pravo na mzdu
>>>>1. Výplatní termín je něco jiného než splatnost mzdy,
>>>>splatnost je vždy nejpozději do konce následujícího
>>>>měsíce
>>>>2. Pokud se cítíte poškozen, můžete na nich vymáhat
>>>>soudně plnění pr.smlouvy, ale v podstatě ničeho
>>>>nedocílíéte, protože zam-tel Vám musí vyplatit mzdu
>>>>jak jsem
>>>>psal. Po uplynutí lhůty dle ZP můžete okamžitě zrušit
>>>>PP a máte nárok na odstupné trojnásobek průměru.
>>>No jo, ale dle PS mám nárok na výplatu mzdy ve
>>>smluveném termínu, nebo snad nemám nárok a jsou to
>>>jen
>>>plky?
>>>Nárok mi tedy vznikl výplatním termínem daným
>>>pracovní
>>>smlouvou. Pokud ne, pak by tedy v ZP mělo být
>>>napsáno,
>>>že zaměstnanec může dát okamžitou výpověď pokud mu
>>>nebyla mzda, atd. vyplacena po uplynutí 15 dní od
>>>konce
>>>měsíce, kdy měl zamestnanec na výplatu mzdy nárok. A
>>>je
>>>i tedy dos nešťastná formulace §141 odst.1. Podle
>>>toho
>>>její splatnost začala běžet již 1. dnem v měsíci
>>>následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo pravo na
>>>mzdu
>>já s Vámi nebudu polemizovat, snažil jsem se Vám
>>pouze
>>poradit. Když to vidíte jinak, tak běžte za
>>advokátem.
>
>Nebo si stěžujte zákonodárcům
Jen si dovolím jednu poznámku. Netuším jaké je vaše vzdělání, hlavně co se práva týče, ještě mi to nedalo a sehnal jsem kontakt na právničku specializující se na pracovní právo. Ta mě potvrdila moji doměnku, že jsem já v právu. Dokonce mě popisovala podobné případy, které se opravdu staly a měly by fungovat jako jakýsi judikát(vzor) pro další rozhodování soudu.
A co §37 (1)f), kde musí být do 1 měsíce od nastoupení znám zaměstnanci písemnou formou termín výplaty, tudíž to není úplně zbytečné datum, a říká zaměstnanci kdy má nárok na mzdu nebo její části. Není to jen výkřik do prázdna, kterého se zaměstnavatel nemusí držet. A snad každý má právo na odměnu ve smluvně sjednaném termínu výplaty, která je splatná smluveným termínem.
Kterého zákona? Zákoník práce § 11 ani 6 bodů nemá (dívala, zda jste si nespletl stárý zákoník, ale ani ten neměl 6 bodů) a § 10 odst 2 s tímto problémem jaksi nesouvisí. Nicméně nevím, co jiného chcete vykoumat, všechno okolo tohoto problému zde i v minulé diskuzi bylo dopodrobna probráno. Existují prostě dva právní názory na poslední den splatnosti a vyberte si chterý chcete.
No teď bych trochu poupravil téma diskuze.
Tu výpověď sem dal a počítal jsem to od termínu výplaty. Ale když teda nastane to, že by mi ty peníze zítra nepřišli, tak ji dam znova a budu to mít jistý. ALE! Celý týden jsem nebyl v práci, co se můzě stát? Za týden absence ně nemůže vyhodit, že ne? Nebo co může udělat za týden absence?
A víte že mě to napadlo! Několikadenní neomluvená absence (v existujícím rozsudku soud uznal 5ti denní, ale i to se liší podle závažnosti dopadu absence pracovníka na chod firmy) může být důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru z důvodu porušení prac. povinností zvlášť hrubým způsobem - § 55. Také může zaměstnavatel vyčíslit škody, které mu Vaší absencí vznikly a vymáhat je na Vás. Mimochodem - stále hovoříte o výpovědi - ona to není výpověď, ale okamžité zrušení (výpověď a zrušení je rozdíl).
Omlouvám se za ty předchozý paragrafy, ty byly ze starého zákona o mzdě kde §11(6) který říkal: "(6) Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen při výplatě mezd, popřípadě jiných peněžitých plnění ve prospěch zaměstnance, po provedení případných srážek ze mzdy podle příslušných právních předpisů poukázat částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden účet zaměstnance u banky nebo pobočky zahraniční banky 5a) nebo spořitelního či úvěrního družstva, 5b) a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy, pokud se zaměstnancem nesjedná písemně jiný termín."
Ještě jeden dotaz a už asi dám pokoj.
Teď budu citovat část mé pracovní smlouvy:
"Mzda - záloha na mzdu se vyplácí 7. pracovní den měsíce následujícího. Vyúčtování mzdy 25. dne měsíce následujícího po měsíci ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu. Pokud tento den připadne na so, ne, nebo svátek je mzda splatná v den předcházející."
Jak je to se splatností mzdy niní a kdy nejpozději mi mají tzv. vyúčtování mzdy vyplatit????A kdy tedy mohu ukončit pracovní poměr dle §56?
O tom snad byla celá tahle dlouhá diskuze, ne? Existují 2 právní výklady.
Podle jednoho je splatnost mzdy den uvedený ve smlouvě. Váš případ: 25. duben je sobota, peníze jste měl obdržet v pondělí + 15 dnů je 12.5.2009.
Druhý právní výklad říká, že splatnost mzdy za březen je 30. dubna, takže pokud mzdu dnes neobdržíte, můžete okamžitě zrušit PP.
Ale to se stále točíme dokola. Mzdu Vám mají vyplatit 25. v měsíci a pokud tento den připadne na nepracovní den, tak v den předcházející. To ale pořád neřeší termín SPLATNOST mzdy, jak ji chápe zákon (přestože se ve Vaší smlouvě objevuje slovo splatnost). Stále zde narážíme na ty dva právní výklady, z nichž jeden říká, že pokud je výplatní den sjednán ve smlouvě, je zároveň i dnem splatnost a druhý říká, že bez ohledu na to se vždy obdobím splatnosti rozumí celý ten měsíc. Pokud by podle rozhodnutí soudu platil ten první názor, že se splatnost řídí dle smlouvy, pak byste mohl okamžitě zrušit pracovní poměr nejdříve 10. 5. (nebo snad 11.5.) a pokud by platil ten druhý výklad, tak 16.5.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 5. 2009 15:19
Dobrý den.
Prosím o radu ohledně výpovědi z důvodu nevčasného placení mzdy. Mám podle pracovní smlouvy výplatní termín rozdělen na 2 splátky. Mzda - záloha na mzdu se vyplácí 7. pracovní den měsíce následujícího. Vyúčtování mzdy 25. dne měsíce následujícího po měsíci ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu. Kdy mohu dát okamžitou výpověď, když jsem dodnes nedostal zbytek mzdy za měsíc březen?
Předem děkuji za názory.