2 roky RD a co dál?

• (neregistrovaný)

14. 5. 2009 13:40

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Zvolila jsem 2 letou variantu RD,měla bych letos 7.12. nastoupit zpět do zaměstnání, ale.... již dnes vím, že mě zaměstnavatel zpět nepřijme. Jelikož mi nezaplatil poslední výplatu, nechtěl mi nechat vyčerpat a zaplatit dovolenou a různé drobné jiné naschvály, tudíž jsme se ve sporu a je jasné, že zpět mě nevezme a ani po tom po pravdě netoužím.
    Můj dotaz ale zní: jelikož budu od 7.12. bez příjmů (končí 2 letá varianta RD), s čímž jsem nepočítala, jakou mám možnost nějakého příjmu dokud si nenajdu práci, což bude určitě v dnešní době náročné. Mohu nastoupit prac. neschopnost od 7.12. ??? abych alespoň získala nějaký čas a prostředky? Nebo nemohu když pečuji o dítě do 3 let věku? Mohu ukončit tento pracovní poměr a nahlásit se na ÚP??? Dostanu podporu?
    Ještě bych uvedla, že žiji ve spol.domácnosti s přítelem, který samozřejmě rovněž přináší příjem, ale....končí v zaměstnání k 31.5. vzhledem k redukci prac. míst zaměstnavatelem, takže bude od 1.6. OSVČ. Máme nárok na nějaké soc. dávky? Nevím jak se to posuzuje u OSVČ. Přemýšlím o nejhorších možných variantách, platíme hypotéku, tak potřebuji být připravena, abych mohla podniknout patřičné kroky.
    Pokud mi poradíte budu ráda.
    Děkuji za Váš čas.MARIA

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2009 14:43

jana h (neregistrovaný)

Re: 2 roky RD a co dál?
      Poradím alepoň částečně..... doporučuji před skončením RD projevit zájem nastoupit, zaměstnavatel je povinnen vám 3 roky držet místo, když vás nebude potřebovat nebo chtít tak se dohodnete na ukončení poměru ale s odstupným - v případě, že vás už nepotřebuje na něj máte nárok !!!! (aspoň něco) ...vypadá to, ale, že si o odstupné budete muset říct, nenechte se ošidit. nemocenská je řešení - když seženete doktora co vám dá neschopenku, když ste zdravá....počítejte ale s tím, že prvních 14 dní neschopnosti budete bez příjmů, protože už nebudete zaměstnanec, tak náhradu za nemoc od zaměstnavatele nedostanete a sociálka platí nemocenskou až od 15. dne nemoci. co se týče socálních dávek tam znalá nejsem :)

• 14. 5. 2009 14:58

Maria (neregistrovaný)

děkuji, ale už vidím jak mi celí žhaví budou chtít dát odstupný....bude mě nutit chodit do práce a dělat nesmyslný činnosti, abych dala výpověď sama....přesto děkuji

• 14. 5. 2009 15:36

Jiřka1 (neregistrovaný)

>>
      >>Poradím alepoň částečně..... doporučuji před
      >>skončením
      >>RD projevit zájem nastoupit, zaměstnavatel je
      >>povinnen
      >>vám 3 roky držet místo, když vás nebude potřebovat
      >>nebo chtít tak se dohodnete na ukončení poměru ale s
      >>odstupným - v případě, že vás už nepotřebuje na něj
      >>máte
      >>nárok !!!! (aspoň něco) ...vypadá to, ale, že si o
      >>odstupné budete muset říct, nenechte se ošidit.
      >>nemocenská
      >>je řešení - když seženete doktora co vám dá
      >>neschopenku, když ste zdravá....počítejte ale s tím,
      >>že prvních
      >>14 dní neschopnosti budete bez příjmů, protože už
      >>nebudete zaměstnanec, tak náhradu za nemoc od
      >>zaměstnavatele nedostanete a sociálka platí
      >>nemocenskou až od 15.
      >>dne nemoci. co se týče socálních dávek tam znalá
      >>nejsem :)
      >
      >děkuji, ale už vidím jak mi celí žhaví budou chtít dát
      >odstupný....bude mě nutit chodit do práce a dělat
      >nesmyslný činnosti, abych dala výpověď sama....přesto
      >děkuji

Tak nejprve píšete, že Vás zpět nepřijme a teď zase, že Vás bude nutit chodit do práce... Pokud nebudete nadbytečná, tak nastoupíte do práce a od Vám má přidělovat práci dle pracovní smlouvy (takže záleží na tom, jaký druh práce v e smlouvě máte). Pokud bude mít práce, ale Vy nechcete k němu nastoupit, pak buď požádáte o prodloužení rodičovské dovolené (maximálně do 3 let) a v té době můžete i být zaměstnaná jinde a návrat do té práce budete řešit až dítěti budou 3 roky. Nebo sama ukončíte pracovní poměr (dohodou nebo dáte výpověď). Na jaké dávky máte nárok nejlépe zjistíte tam, odkud pobíráte přídavky na dítě a rodičovský příspěvek - jejich výše a zda vůbec náleží se odvíjí od příjmů členů domácnosti (zjišťuje se buď předchozí kal. rok nebo předešlé čtvrtletí, podle druhu dávky). Jen ještě jedna poznámka - píšete, že pak budte bez peněz, to je sice pravda, ale ten, kdo si vybere dvouletou variantu pobere celkem na rodičovském příspěvku skoro tolik jako ten, kdo si vybral tříletou variantu.
      >

• 14. 5. 2009 15:06

Jiřka1 (neregistrovaný)

>Ještě bych uvedla, že žiji ve spol.domácnosti s
      >přítelem, který samozřejmě rovněž přináší příjem,
      >ale....končí v zaměstnání k 31.5. vzhledem k redukci prac. míst
      >zaměstnavatelem, takže bude od 1.6. OSVČ. Máme nárok
      >na nějaké soc. dávky? Nevím jak se to posuzuje u OSVČ.
      >Přemýšlím o nejhorších možných variantách, platíme
      >hypotéku, tak potřebuji být připravena, abych mohla
      >podniknout patřičné kroky.
      >Pokud mi poradíte budu ráda.
      >Děkuji za Váš čas.MARIA

Nejprve trochu opravím omyly v názvech. Vy píšete o dvouleté variantě RD, čímž zřejmě máte na mysli, že jste si vybrala dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele, trvá maximálně do 3 let dítěte a její délka nesouvisí s délkou pobírání rodičovského příspěvku, což je státní dávka. Ale zřejmě jste zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou do dvou let dítěte, je to tak? Nebo jste v žádosti neurčila délku rodičovské dovolené? V tom případě by se to bralo, jako že jste o rodičovskou (tedy o volno u zaměstnavatele) požádala do tří let dítěte a zaměstnavatel nemá povinnost Vám umožnit nástup do práce dříve. Pokud jste ale v žádosti určila délku rodičovské do dvou let, pak den po druhých narozeninách dítěte máte právo nastoupit do práce dle pracovní smlouvy. Pokud pro Vás nebude mít práce, je na něm, aby se s Vámi dohodl na ukončení poměru z důvodu nadbytečnosti nebo Vám dal výpověď pro nadbytečnost(obojí s odstupným). Pokud se na ukončení dohodnete bez uvedení důvodu, odstupné nenáleží. Aby se mohl plánovat další postup, je potřeba vědět, zda jste skutečně určila délku rodičovské dovolené do dvou let dítěte (opakuji, nemluvím o délce pobírání rodič. příspěvku).
      >

• 14. 5. 2009 18:44

Maria (neregistrovaný)

mám nahlášenou dovolenou u zaměstnavatele do 2 let věku, rovněž dávky RP má na dva roky, vím, že jsou to dva rozdílné pojmy a chápu jejich rozdíl......

• 14. 5. 2009 19:47

Jiřka1 (neregistrovaný)

Takže jak už jsem psala a píše i yx, nemusíte se teď do té práce vracet když nechcete, můžete požádat o prodloužení rodičovské až do 3 let dítěte (zaměstnavatel musí povolit) a můžete zatím pracovat jinde. Případné ukončení pracovního poměru tím odsunete, tuto situaci budete řešit až za rok. Ovšem s finanční stránkou si musíte poradit sami (případně s pomocí úřadu - ÚP - odbor dávek státní sociální podpory).

• 14. 5. 2009 19:04

yx (neregistrovaný)

>Dobrý den, potřebovala bych poradit. Zvolila jsem 2
      >letou variantu RD,měla bych letos 7.12. nastoupit zpět
      >do zaměstnání, ale.... již dnes vím, že mě
      >zaměstnavatel zpět nepřijme. Jelikož mi nezaplatil poslední
      >výplatu, nechtěl mi nechat vyčerpat a zaplatit dovolenou a
      >různé drobné jiné naschvály, tudíž jsme se ve sporu a
      >je jasné, že zpět mě nevezme a ani po tom po pravdě
      >netoužím.
      >Můj dotaz ale zní: jelikož budu od 7.12. bez příjmů
      >(končí 2 letá varianta RD), s čímž jsem nepočítala,
      >jakou mám možnost nějakého příjmu dokud si nenajdu práci,
      >což bude určitě v dnešní době náročné. Mohu nastoupit
      >prac. neschopnost od 7.12. ??? abych alespoň získala
      >nějaký čas a prostředky? Nebo nemohu když pečuji o dítě
      >do 3 let věku? Mohu ukončit tento pracovní poměr a
      >nahlásit se na ÚP??? Dostanu podporu?
      >Ještě bych uvedla, že žiji ve spol.domácnosti s
      >přítelem, který samozřejmě rovněž přináší příjem,
      >ale....končí v zaměstnání k 31.5. vzhledem k redukci prac. míst
      >zaměstnavatelem, takže bude od 1.6. OSVČ. Máme nárok
      >na nějaké soc. dávky? Nevím jak se to posuzuje u OSVČ.
      >Přemýšlím o nejhorších možných variantách, platíme
      >hypotéku, tak potřebuji být připravena, abych mohla
      >podniknout patřičné kroky.
      >Pokud mi poradíte budu ráda.
      >Děkuji za Váš čas.MARIA

Do 7.12. je dost času, buď na hledání nového zaměstnání, nebo se u současného zaměstnavatele může mnoho změnit, požádat o RD (bez peněz) si můžete do 3 let věku dítěte.
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).