Re: OT: S rozvodem přišel pozdě
Nevím jak účtujete,zda používáte analytiku.Ze mzdy jste mu strhla, na FÚ pravděpodobně odvedla.Rok 2008 bych opravila účtování na analytice a ve výsledku bych evidovala závazek za FÚ. Rok 2009 bych opět opravila analytiku. Nebude Vám také souhlasit formulář "vyúčtování daně FO ze závislé činnosti za rok 2008" (podává podává se do 31.1.) - opravila bych,respektive na FÚ zaslala nový s vysvětlujícím dopisem. Zaměstnance bych nechala podepsat prohlášení, že informoval pozdě a proto případné sankce ze strany FÚ ponese on.
Ptala jsem se i na FÚ a paní mi řekla, že si mám účtování opravit přes opravné položky a vyúčtování za rok 2008 opravit až ve vyúčtování za rok 2009, tzn. vlastně v roce 2010. Měla jsem totiž snahu opravit to v tom za rok 2008, ale volali mi, že to dělat nemám, že to mám špatně, že tam mám napsat jak to skutečně bylo a opravit to až později. Tak teď nevím teda. Asi to s nimi ještě v pondělí zkonzultuji a stavím se tam osobně.
FÚ chce asi napasovat vyúčtování na skutečně zasílané úhrady, a to opravdu bude oprava promítnuta až za rok 2009.Má to logiku :-) Tak bych tedy vyúčtování za rok 2008 nechala tak a promítla až za rok 2009.
Ještě doplním, že v roce 2008 jsem účtovala takto:
o 1770 Kč vyplaceno více v čisté mzdě - 521/331 a 331/211
o 1770 Kč nám FÚ vrátil víc na daň. bonusu - -331/-342 a 221/342
Leden 2009 mám účtovaný stejně, částka je 890 Kč.
Zkoušela jsem účtovat opravu sama, ale úplně jsem se do toho zamotala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2009 8:02
Zaměstnanec nám v únoru 2009 oznámil, že se v říjnu 2008 rozvedl a že si bude uplatňovat jen 1 dítě. Strhla jsem mu tedy tu neoprávněnou částku za druhé dítě z listopadu, prosince a ledna z únorové a březnové mzdy, ale nevím, jak to mám vyřešit účetně. Vedeme podvojné úče. Už jsem se tady na to ptala 2x, ale nikdo nevěděl, tak snad teď.
Díky.