Re: ukončen pracovní poměr + doplatek mz
Já bych duben neopravovala. Spočítejte rozdíl, vyplaťte v květnu a pokud chce peníze hned tak mu je dejte jako zálohu. ODvody budou za měsíc květen, do EL jako příjem po skončení zaměstnání. Nevyčerpaná dovolená se mu skutečně neproplatila? Programy to většinou dělají automaticky.
Taktéž bych duben neopravovala, vyplatila bych v květnové výplatě a napsala tam poznámku, že se jedná o proplacenou nevyčerpanou dovolenou... poslala bych mu vyjádření písemně, protože pokud by se třeba zam-ec obrátil na inspektorát práce, tak ať máte důkaz o tom, že jste o chybě věděli a nápravu provedete v následující výplatě... To víte, v dnešním době si musíte pořád chránit záda.. :-)
Jenže pokud mu ji zúčtujete do května, tak by bylo dobré zjistit, zda je někde zaměstnán. Pokud ano, tak už nemůže mít podepsané prohlášení u Vás a pokud by byla částka do 5000 hrubého, musíte ji zdanit srážkovou daní. Pokud bude nad 5000 hrubého, zdaníte zálohovou daní, neuplatníte ale slevu na poplatníka a on si pak bude muset podat přiznání. Pokud není zaměstnán, tak ať Vám podepíše ještě prohlášení na květen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2009 13:40
zaměstnanec dostal výpověď k 30.4., dostal samozdřejmě odstupné a proplacenou dovolenou. Bohužel k mé smůle jsem si nezkontrolovala jeho výplatu a proplacená dovolená se mi špatně pronásobila, takže místo 8 dnů dostal proplacený jen jeden.
A můj dotaz zní:
jakým způsobem mu to mám doplatit? peníze chce hned tak mu je klidně pošlu na účet, či vyplatím hotově, ale jak to bude účetně? vytvořím mu výplatu jakoby další měsíc s tím, že si k tomu dám poznámku doplatek mzdy za měsíc duben a že to bylo vyplaceno zálohově, peníze (daň a odvody) pošlu s další výplatou a jenom opravým přehledy za duben?? Vezme mi sociálka opravený přehled a je na to speciální tiskopis?
Tohle se mi ještě nikdy nestalo.