Re: doba reklamace podle obchodniho zako
Řekla bych, že nároky z reklamace dle obou zákoníků jsou dvě naprosto odlišné věci. Pokud chcete ustanovení, jedná se o § 422 a následující až k § 441 v části o kupní smlouvě. Je to ale trochu složitější. Pro vás je podstatné, jestli máte ve smlouvě či faktuře potvrzenou záruční lhůtu od prodávajícího. V této lhůtě pak můžete reklamovat. Ale jak píšu, je to složitější, dle konkrétního případu.
I když nakupujete pro firmu, je důležité, zda-li jste spotřebitel nebo zda-li nakoupené věci dále prodáváte. Jste-li jako firma spotřebiteli, pak i když nakupujete na IČ tak nakupujete jako spotřebitel podle občanského zákoníku a máte záruku zpravidla 24 měsíců a reklmační lhůtu 30 dnů. Pokud nakoupené zboží dále prodáváte, pak nakupujete podle obchodního zákoníku a tam reklamační lhůty dány nejsou, tudíž musíte se je předem sjednat s prodávajícím.
Proběhla jsem ty odkazy, ale nikde jsem nenarazila na to, že by u podnikatelů automaticky platila 24 měsíční záruční doba, pokud jsou v postavení spotřebitelů dle zákona o ochraně spotřebitelů, ani v něm jsem to nikde nezahlédla. Chápu, že podnikatel v postavení spotřebitele může mít podle toho zákona určitá oprávnění při nákupu jako běžný spotřebitel nepodnikatel.
Zákon o ochraně spotřebitele §2 bod (1):
a) spotřebitelem fyzická nebo právnická osoba, která nakupuje výrobky nebo užívá služby za jiným účelem než pro podnikání s těmito výrobky nebo službami,
§13 - povinnost o záruční lhůtě informovat
§19 - obsahuje lhůtu pro vyřízení reklmace pro spotřebitele
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2009 17:02
dobrý den, koupil sem pocitacovou vec na firmu tudiz podle obchodniho zakoniku, musel sem ji reklamovat, zajimala mi me maximalni doba podle obchodniho zakoni do kdy musi byt vec v reklamacnim rizeni vyrizena, zda je to dane tak jakl v obcanském zakoniku nebo ne. predem dekuji