Re: odstupné
Jestli dobře rozumím dotazu, tak 30.4. jste obdržel výpověď s datem ukončení PP dne 30.6.09? Potom platí, že po dobu nemoci se přerušuje výpovědní doba.Tak že až nastoupíte po nemoci do práce, začne vám znovu běžet dvouměsíční výpovědní doba a PP zkončí jejím uplynutím (uplynutím dvouměsíční výpovědní doby).Toto, by neplatilo v případě, že by jste písemně potvrdil, že na prodloužení výpovědní doby netrváte a potom by jste skutečně ukončil PP 30.6.09.Odstupné by jste měl obdržet v poslední výplatě.
To není úplně přesné výpovědní doba se ne vždy přerušuje nemocí viz § 53
2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do
výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Tzn,že pokud nemoc ukončí před skončením výpovědní doby, tak se výpovědní doba neprodlužuje.
Až na tu poslední větu je to citace ZP, kterou jsem popsala.Té poslední vaší větě nerozumím.Nepletet si náhodou pojem ochranná doba podle ZP-doba nemoci (nejen) a ochrannou lhůtu podle zákona o nemoc. pojištění (7 dnů po zániku pojištění)?
Ne nepletu si nic, je to přesně podle zákoníku práce. Znamená to, že pokud bude marodit od 8.5. do 29.6., tak celá doba uplyne ve výpovědní době, tudíž se PP o nic neprodlužuje. Ale např. když bude marodit od 8.5. do 10.7., tak sse běh výpovědní doby zastaví a začne běžet zase až po uschopnění. Je to dost nesmyslné, ale je to tak. Když se podíváte do historie, není to dávno, kdy se tu řešil případ, že paní si takto PP prodlužovala stále dál, protože vždy v té "nadstavované době" znovu omarodila .
Ano, tyto odpovědi jsem četla, ale četla jsem i jiné, které tvrdí něco jiného:
Advokátní kancelář Pajerová & Šnajdrová:Zákon myslí také na případ, kdy dal zaměstnavatel zaměstnanci výpověď tak, že výpovědní lhůta uplyne v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta se v tomto případě do výpovědní doby nezapočítává a běží dále až po skončení ochranné lhůty.
Příklad: Zaměstnavatel dal zaměstnanci výpověď z organizačních důvodů 15. ledna. Dvouměsíční výpovědní doba začíná běžet 1. února a pracovní poměr skončí k 31. březnu. Od 15. března však má zaměstnanec nemocenskou. Výpovědní lhůta po dobu jeho nemoci neběží. Zaměstnanec se vrátí do práce 15. dubna. Opět začíná běžet zbytek výpovědní doby a pracovní poměr tak skončí koncem dubna. Zaměstnanec se však také může domluvit se zaměstnavatelem, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
Ani v zákoně není, že ochranná doba spadající do výpovědní doby tuto výpovědní dobu nepřerušuje.Ale třeba to chápu špatně.
To nechápete vy ani já špatně, to jsou teda zase dva různé výklady. Nemám to tady u sebe, ale mám založeny právní výklady, co jsem popsala dříve, s tímto, co jste uvedla vy, jsem se ještě nesetkala. Ale při současné legislativě mě už nepřekvapí nic. Já mám ale zapsán ze školení ten případ, co tu byl popsán o tom prodlužovaném marodění, ale jen v případě, že marodění ´trvalo přes poslední den původní výpovědní doby s poznámkou, že pokud by marodění skončilo před uplynutím původní výpovědní doby, nic se neprodlužuje. Ach jo. Hezký den
No já bych to hodnotila, že neshoduje. V prvním příkladu se výpovědní doba prodlužuje jen v případě, že nemoc trvá "poslední den" výpovědní doby a v druhém případě se výpovědní doba prodlužuje vždy o dobu marodění v průběhu výpovědní doby, i kdyby třeba poslední týden marodění už netrvalo.
Já myslím ten příklad od těch advokátů z hlediska citovaného ustanovení § 53 odst. 2 (konec výpovědní lhůty spadá do doby ochranné). Je někde ustanovení, že by se každá výpovědní lhůta automaticky prodlužovala o dobu ochrannou, i když doba ochranná je "uvnitř" výpovědní lhůty?
Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem nemoci tak, že by výpovědní doba měla u p l y n o u t v době nemoci, nemoc se do výpovědní doby n e z a p o č í t á v á; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení nemoci, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
např. výp. doba od 1.1.-28-2., nemoc od 2.1.-27.2.-výpovědní doba u p l y n u l a v době nemoci, podle vás se tedy tato nemoc do výpovědní doby z a p o č í t á v á?
www.businessinfo.cz/cz/clanek/pracovni-pravo/vypoved-pro-nadbytecnost/1000873/44147/
kdena str. 2 je věta ....
Uvedeným způsobem se ale výpovědní doba prodlužuje jen tehdy, když ochranná doba přesahuje délu výpovědní doby. Takže např. jestliže zaměstnanec onemocní na 2 týdny krátce po obdržení výpovědi, přičemž půjde o 2 měs. výpo. dobu, k jejímu prodloužení n e d o j d e. K tomu by naopak došlo tehdy, kdyby výpovědní doba měla uplynout např. 30. září a zaměst. by se stal práce neschopným např. 24. září na dobu 2 týdnů - pak by se výpo. doba prodloužila o dobu této neschopnosti.
a dál vám ocituji komentář ze zákoníku práce s komentářem - J. Jakubka, P. Hloušková, L. Trylč, Z. Šubertová atd.
str. 133 -pokud ochr. doba trvá např. jen několik dnů a n e d o t k n e se konce výp. doby, nemá tato doba vliv na skončení prac. poměru. Pokud ale ochr. doba p ř e s á h n e výpovědní dobu, pracovní poměr skončí až uplynutím části výpo. doby po skončení ochranné doby.
Takže myslím, že yx měl/a pravdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 5. 2009 8:47
Dobrý den, mám dotaz: k 30.4. jsem dostal výpověď pro nadbytečnost. Musel jsem si vybrat zbylou dovolenou - do 7.5. a od 8.5. jsem šel marodit. Kdy budu mít nárok na výplatu odstupného? A za jaký kvartál se bude počítat? Děkuji.