Re: fa v EUR, přepočet na CZK
---
(4) Pro účely zákona o DPH se pro přepočet cizí měny na české koruny použije kurz devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou a platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, popřípadě přiznat osvobození od daně.
Dodavate to má jen stěží dobře, je to ale jeho zodpovědnost, takže použijte pro DPH jeho korunky.
Měla jsem již podobný dotaz a přiklonila jsem se k němu, že pokud mám ve směrnici stanoveno, jak budu přepočítavat cizí měnu, tak podle toho postupuji tzn. EUR x v den zaúčtování kurz ČNB.
Měli jste smlouvu, že bude účtovat v EUREch?Koruny má pro své účetnictví.
Ano, zaúčtovala jsem aktuálním kurzem a požádala o doplnění dodavatele a ten mně poslal fakturu doplněnou o Kč, ale pevným kurzem, takže teď máme bohužel každý zaúčtované něco jiného,
naštěstí to vyšlo tak, že nárokuji menší DPH na vstupu, než dodavatel odvádí. Asi jsem fakturu neměla bez jejich rozpisu vůbec účtovat, ale stalo se.
děkuji za odpovědi všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2009 9:03
Přeji dobrý den, můj problém je takový: český dodavatel nám fakturoval v EUR a doplnil rozpis pro DPH v CZK a to přepočtem pevným kurzem k prvnímu v měsíci, který ve firmě používá. V naší firmě používáme aktuální kurz podle vnitr.směrnice., měla bych asi použít kurz dodavatele (aby odvod i nárok DPH byl stejný) ale tím si naúčtuji do nákladů témeř o sto tisíc víc, než kdybych použila náš aktuální kurz. Máte s tím prosím někdo zkušenosti ? Jak mám správně zaúčtovat ?
Děkuji