Výpočet průměrné mzdy

• (neregistrovaný)

18. 5. 2009 14:33

Dobrý den,

poraďte mně, prosím, jak se vypočete průměrná mzda pro pracovněprávní účely. Mzdový program nám to automaticky uvádí na zápočtový list, ale bývalý zaměstnanec tvrdí, že výše jeho průměrné mzdy tam uvedená je chybně a já se bohužel nemohu dopočítat. Skončil ke konci března, ale v měsíci březnu byl nemocný a bylo mu proplaceno odstupné. Děkuji za informace!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2009 14:51

Líba (neregistrovaný)

Re: výpočet průměrné mzdy
      Pokud končil v březnu, musíte vycházet z hodinového průměru z IV.Q 2008. Stále to nevychází?

• 18. 5. 2009 14:56

N. (neregistrovaný)

Skončil 31. 3. 2009, takže to počítám z 1. čtvrtletí. Od 12. 3. byl ale nemocný a byl nemocný i v dubnu a v březnové výplatě mu bylo proplaceno odstupné. To do průměrného čistého výdělku nezapočítávám, ale stále to nevychází? Přepočítávám průměrný výdělek podle odpracovaných hodin a pak to násobím průměrným počtem pracovních hodin v měsíci, ale vychází mi vyšší částka než je na zápočtovém listě. Je ještě něco, co se nezapočítává? Děkuji moc za radu!

• 18. 5. 2009 15:05

Jiřka1 (neregistrovaný)

MUsíte počítat s hodiným průměrem, který platil pro 1. čtvrtletí 2009, tzn. který vycházel z výdělků a odpracovaných hodin ve 4. čtvrtletí 2008 (to je ten průměr, kterým jste v 1. čtvrtl. 2009 platila svátky nebo dovolenou). Ještě se zeptám - má ten člověk měsíční mzdu a svátky mu tudíž zvlášť neplatíte a má je zahrnuté v té měsíční mzdě nebo je odměňovaný hodinovkou nebo úkolem a svátky mu platíte náhradou? Od toho se otitiž odvíjí i způsob výpočtu průměru na hodinu.

• 18. 5. 2009 15:11

N. (neregistrovaný)

Ten člověk má hodinovou mzdu a svátky mu platíme náhradou. Průměr ze 4. čtvrtletí 2008 jsem si našla. Poraďte mi, prosím, jak se dobrat k výpočtu. Odečítá se tam doba nemoci v březnu 2009? Děkuji!

• 18. 5. 2009 15:29

Jiřka1 (neregistrovaný)

Já nevím, jestli mně rozumíte. Ne průměr ze 4. čtvrtletí, ale potřebujete průměr, který platil pro 1. čtvrtletí. Průměr, který platil pro 1. čtvrtletí se počítá z výdělků a odpracovaných hodin ve 4. čtvrtletí. Průměr, který platí pro 2. čtvrtletí se počítá z výdělků a odpracovaných hodin v 1. čtvrtletí atd. Podmínkou je, že v tom předešlém čtvrtletí ten zaměstnanec odpracoval aspoň 21 směn. Pokud ne, tak se pracuje s průměrem pravděpodobným.
      Váš člověk skončil prac. poměr 31.3., to je 1. čtvrtletí. Odstupné mu tedy musíte vypočítat z průměru, který platí pro 1. čtvrtletí 09. Průměr pro 1. čtvrtletí tedy vypočítáte z výdělků ve 4. čtvrtletí, pokud v něm odpracoval aspoň 21 směn. Postupujete takto: sečtete hrubé mzdy ve 4. čtvrtletí, tzn. za říjen až listopad 08, od nich odečtete všechny hrubé částky za náhrady ve 4. čtvrtletí (tzn. za dovolenou, za svátky, za lékaře apod.). Získáte peníze, které dostal pouze za práci. Získanou částku podělíte SKUTEČNĚ odpracovanými hodinami ve 4. čtvrtletí. Dostanete hodinový průměr, který platí pro 1. čtvrtletí 09.
      Výpočet odstupné: vezmete ten vypočítaný průměr na hodinu (který platí pro 1. čtvrtletí), vynásobíte ho jeho úvazkem a ještě vynásobíte 21,74 (což je průměrný počet prac. dnů v měsíci). Dostanete průměrnou hrubou měsíční mzdu. Tuto vynásobíte třemi a máte výši hrubého odstupného.
      Pokud pracujete jako mzdová, doporučuju zakoupit publikaci mzdová účetní, zdanění mezd a platů a nějaké školení nebo kurz, protože znalost uvedených věcí je naprostým základem z mnoha dalších věcí, které musí mzdovka znát. Tady se toho taky hodně naučíte, takže se klidně ptejte dál.

• 18. 5. 2009 15:56

N. (neregistrovaný)

Ohledně průměru platného pro 1. čtvrtletí Vám rozumím, ten mám spočítaný. I se tady dívám do Zákoníku práce, jak spočítat průměrný měsíční čistý výdělek. Když to ale podle tohoto všeobecného návodu spočítám, vychází mi vyšší částka, než kterou vypočítal mzdový program. A bývalý zaměstnanec si stěžuje, že ta částka je nízká. Chtěla jsem si proto ověřit, zda já ještě někde nedělám chybu před tím než budu psát reklamaci ohledně chyby ve mzdovém programu. Takže ten průměrný měsíční čistý výdělek se spočítá: průměr platný pro 1. čtvrtletí krát týdenní pracovní doba krát 4,348 (průměrný počet týdnů v roce). A to, že byl v břetnu nemocný, už vliv nemá. Je to tak? Děkuji za odpověď.

• 18. 5. 2009 18:11

Jiřka1 (neregistrovaný)

Jak spočítat hodinový průměr, platný pro 1. čtvrtletí je Vám tedy jasné. Jak na základě něho spočítat průměrný měsíční hrubý jsem Vám napsala (hodinový průměr x úvazek x 21,74). Je to úplně to samé, co uvádí Zákoník práce, pokud ten Váš zaměstnanec má úvazek týdenní úvazek 40 h (40 x 4,348 je to samé jako 8 x 21,74). Pozor, je to průměrný měsíční hrubý, ne čistý! Pokud by Váš pracovník neměl plný úvazek, použijte raději můj postup. Tento průměrný měsíční hrubý výdělek vynásobíte třemi a máte výši odstupného. Odstupné se přičte ke mzdě za březen a zdaní společně se mzdou (pojištění se z odstupného neodvádí). Pokud Vám jde o výpočet průměrného MĚSÍČNÍHO ČISTÉHO výdělku (např. pro ÚP), pak z uvedeného měsíčního hrubého výdělku spočítáte měsíční čistý za uplatnění pravidel, která pro toho pracovníka platila v březnu (tzn. hrubý mínus pojištění mínus daň - při výpočtu daně uplatníte slevy a zvýhodnění, které uplatňoval dle svého daňového prohlášení. Ovšem pokud míval i bonus na děti, tak ten k té vypočítané čisté mzdě nepřičítáte). Nemoc v březnu na to vliv nemá, nemůže mít, nemá s tím nic společného.

• 18. 5. 2009 18:17

Jiřka1 (neregistrovaný)

Takže ten průměrný měsíční čistý
      >>výdělek se spočítá: průměr platný pro 1. čtvrtletí
      >>krát týdenní pracovní doba krát 4,348 (průměrný počet
      >>týdnů v roce). A to, že byl v břetnu nemocný, už vliv
      >>nemá. Je to tak? Děkuji za odpověď.
      >
      >Jak spočítat hodinový průměr, platný pro 1. čtvrtletí
      >je Vám tedy jasné. Jak na základě něho spočítat
      >průměrný měsíční hrubý jsem Vám napsala (hodinový průměr x
      >úvazek x 21,74). Je to úplně to samé, co uvádí Zákoník
      >práce, pokud ten Váš zaměstnanec má úvazek týdenní
      >úvazek 40 h (40 x 4,348 je to samé jako 8 x 21,74).
      >Pozor, je to průměrný měsíční hrubý, ne čistý! Pokud by Váš
      >pracovník neměl plný úvazek, použijte raději můj
      >postup. Tento průměrný měsíční hrubý výdělek vynásobíte
      >třemi a máte výši odstupného. Odstupné se přičte ke mzdě
      >za březen a zdaní společně se mzdou (pojištění se z
      >odstupného neodvádí). Pokud Vám jde o výpočet průměrného
      >MĚSÍČNÍHO ČISTÉHO výdělku (např. pro ÚP), pak z
      >uvedeného měsíčního hrubého výdělku spočítáte měsíční čistý
      >za uplatnění pravidel, která pro toho pracovníka
      >platila v březnu (tzn. hrubý mínus pojištění mínus daň -
      >při výpočtu daně uplatníte slevy a zvýhodnění, které
      >uplatňoval dle svého daňového prohlášení. Ovšem pokud
      >míval i bonus na děti, tak ten k té vypočítané čisté mzdě
      >nepřičítáte). Nemoc v březnu na to vliv nemá, nemůže
      >mít, nemá s tím nic společného.

Teď se dívám na Váš původní dotaz. Nějak jsem si vsugerovala, že Vám jde o výpočet toho odstupného a Vám jde vlastně o výpočet toho průměrného měsíčního čistého výdělku. Takže na ten jsem Vám návod taky napsala - nezapomeňte, že pokud jindy pobíral ještě daňový bonus na děti, tak ten se k němu pro uvedené účely nepřipočítává. (předpokládám, že umíte spočítat ručně z hrubé mzdy čistou, nebo ne?) A ještě poznámka - na potvrzení zaměstnání (tzv. zápočťák) se žádný průměrný výdělek uvádět nesmí. Ten se uvádí na zvláštní potvrzení a jen na vyžádání zaměstnance.

• 18. 5. 2009 14:53

Klára (neregistrovaný)

jestliže zaměstnanec skončil PP k 31. 3. 2009, rozhodným obdobím pro výpočet bude 4. čtvrletí loňského roku. Čistý prům. měsíční výdělek vypočítáte podle § 356, odst. 3 ZP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).