Hlavní navigace

Okamžité zrušení pracovního poměru

  • (neregistrovaný)

    18. 5. 2009 19:47

    Prosím poraďte,
    manžel se zastal v práci jedné kolegyně,ale je to pruďas,tak chápu,že to mohlo znít nas...., nicméně vše, co řekl, bylo:Už jí dejte pokoj,co to tady melete jsou pi.....y a milá paní nadřízená si šla okamžitě poplakat k majiteli firmy a ten dal manžovi výpověď na §55b.Navíc mu ještě vzal veškeré prémie a příplatky i za minulý již ukončený měsíc.Může to?A kde zjistím,co je a co není Zvlášť hrubé porušení pracovní kázně?A vztahuje se to k "Vámi vykonávané práci"?
    Díky moc za názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2009 23:56

      anonymous

      Re: okamžité zrušení pracovního poměru
      Určitě vám odpoví kvalifikovaně místní lidé znalí práva, nicméně. pokud se zaměstnavatelem nebude rozumná řeč, tak manžel musí prokazatelným způsobem zaměstnavateli oznámit, že trvá na dalším zaměstnávání. A vzápětí mu nezbude nic jiného, než tohle zrušení pracovního poměru (pozor na slovíčka, není to žádná výpověď) napadnout soudně. Jenom ten může posoudit, zda to bylo neoprávněně.
      Hledejte v historii, již zde někdo psal přesný návod, co je potřeba udělat.

    • 19. 5. 2009 11:19

      VH

      Re: okamžité zrušení pracovního poměru
      Pojem "pracovní kázeň" se už nepoužívá, dle ZP se jedná o porušení nebo porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci. Hodnocení intenzity vždy záleží na zaměstnavateli, v právních předpisech nic nehledejte. Bylo např. judikováno, že důvodem pro okamžité zrušení PP je slovní nebo fyzické napadení nadřízeného nebo kolegy, ale vždy záleží na okolnostech, zda v případě soudního sporu by hodnocení provedené zaměstnavatelem obstálo. O neplatnosti rozvázání PP rozhoduje soud, jenom doplním předchozí příspěvek, že pro podání žaloby na neplatné rozvázání PP platí dvouměsíční lhůta počítaná ode dne skončení PP, jedná se o lhůtu, která je propadná a navíc hmotněprávní, tzn. že nejpozději poslední den lhůty musí už být žaloba doručena soudu, nestačí její podání na poštu. Pokud manžel neprohlásí, že trvá na další zaměstnávání a bude se i tak soudit, v případě úspěchu se bude mít za to, že PP skončil dohodou, nic víc. Uvedené prohlášení by bylo zapotřebí učinit co nejdříve, protože od něho se počítá doba, za kterou v případě neplatného rozvázání PP náleží zaměstnanci náhrada mzdy za dobu, kdy mu zaměstnavatel nepřiděloval práci podle pracovní smlouvy.

    • 27. 6. 2009 8:42

      A (neregistrovaný)

      Re: okamžité zrušení pracovního poměru
      Se vůbec nedivím, že dostal výpověď. Když se neumí chovat, tak ať jde Váš manžel na pracák. Přijde na jiné myšlenky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).