Re: Drobný hmotný majetek - odpisy?
>Dobrý den,
>
>v roce 2005 byl pořízen drobný hmotný majetek, který
>se měl odepisovat 2 roky. Tedy 50 % v roce 2005 a 50% v
>roce 2006. V roce 2006 se to opomnělo a tak těch
>zbylých 50% bylo naúčtováno do nákladů v roce 2007.
>
>Může to tak být?
>
>Vím, že časové odpisy se nesmí přerušit, ale to to
>paltí až od 1.1.2008 ne?
>
>Děkuji za radyPokud jste měli interní směrnicí řečeno,že odpisy jsou dva roky, pak měly být uplatněny v roce 2006.Uplatnit je v roce 2007 protože v roce 2006 jste opomněli je chybné.
U nás je to s interní směrnicí problém. Přebrala jsem vše tak jak bylo v roce 2007, interní směrnici jsme nenašla, pouze jsem našla, že byl tento majetek zařazen a v roce 2005 odepsáno 50 %, tak jsme těch zbylých 50 % odpeslala v roce 2007.
Ale právě jsem četla, že časové odpisy se nesmí přerušit, ale toto platí až od 1.1.2008, ne?
Pokud vím,tak přerušení účetních odpisů nebylo možné ani dříve.Daňové odpisy lze přerušit,ale to se týká jen DM.
§30 a následující zákona o dani z příjmů se týká daňových odpisů, nikoliv účetních. Účetní odpisování si stanoví firma ve vnitřní směrnici, můžou se shodovat s daňovými, ale přerušit je nelze a nebylo to možné nikdy. A ještě poznámka - §30/7 odkazuje na odstavce 4-6 tzn. odpisy otvírek nových lomů,rekultivace,matice, zápustky, formy a TZ kulturní památky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2009 6:48
Dobrý den,
v roce 2005 byl pořízen drobný hmotný majetek, který se měl odepisovat 2 roky. Tedy 50 % v roce 2005 a 50% v roce 2006. V roce 2006 se to opomnělo a tak těch zbylých 50% bylo naúčtováno do nákladů v roce 2007.
Může to tak být?
Vím, že časové odpisy se nesmí přerušit, ale to to paltí až od 1.1.2008 ne?
Děkuji za rady