Mateřská a OSVČ vedlejší

• (neregistrovaný)

19. 5. 2009 8:36

Jsem zaměstnána na HPP,za 2 měsíce nastupuji na MD,kterou budu pobírat jen z HPP.Dále podnikám jako OSVČ-vedlejší a na OSSZ mi bylo sděleno,že při MD nemohu podnikat a musím pozastavit ŽL.Při přečtení dotazů z historie jsem to ale pochopila,že na vedlejšku mohu podnikat.Upřesní mi to někdo?
    Pokud bych nemohla,můžu na svou práci zaměstnat jinou zaměstnankyni?Faktury od klientů by byly stále na mne,ale já bych ji tuto mzdu vyplácela celou,takže bych byla i nadále bez příjmů.
    Pokud bych zaměstnala ČID a vytvořila bych tzv.chráněné prac.místo,mohla bych dostávat na tohoto zaměstnance i případné dotace od státu i přes to,že jsem na MD?
    Mockrát děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 5. 2009 11:23

evav (neregistrovaný)

Re: Mateřská a OSVČ vedlejší
      Musíte rozlišit mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou.
      Mateřská je ta kterou budete pobírat podle vašeho výdělku z HPP (cca 1/2 roku) Rodičovská je ta ve výši 7 500 nebo 11 500 (přesná čísla neznám to je nějak podle toho jak se domluvíte na výpaltách o době dávek) a u těch už vydělávat jako OSVČ můžete.

• 19. 5. 2009 11:41

HanaB (neregistrovaný)

Můžete nadále podnikat. Mateřskou budete pobírat z nemocenského pojištění z titulu zaměstnance a nikoliv OSVČ.
      Viz také:
      http://www.podnikatel.cz/clanky/poskytuji-ossz-pojistencum-presne-informace/

• 19. 5. 2009 12:05

lůca (neregistrovaný)

Děkuji moc za zmíněné stránkyjsou zajímavé,pěkně jsem si početla a dozvěděla jsem se potřebné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).