Kdy přiznat DPH - EU - moc prosím

• (neregistrovaný)

19. 5. 2009 13:27

Moc prosím- motám se v tom :-)
    pokud mám fakturu z EU, vystavenou:
    1) 5.5. - přiznám DPH podle kurzu ČNB k 5.5. /napíšu na doklad, že jsem doplnila údaje 5.5. - je to tak možné??
    2) 19.5. - přiznám DPH k 19.květnu dle ČNB? Nebo musím až k 15.6. podle kurzu ČNB ? /patnáctý den měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží pořízeno/
    Nebo můžu určit ve směrnici, že den vystavení faktury je den uskutečnění účetního případu, ke kterému přiznám DPH dle kurzu ČNB?
    Nějak jsem z toho letos jelen, poraďte prosím, co je dobře a co úplně blbě. Nebo jsou někde na webu praktické příklady?
    Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 5. 2009 16:12

trubka (neregistrovaný)

Re: Kdy přiznat DPH - EU - moc prosím
      Údaje doplníte podle §35 do 15 dní po pořízení resp. obdržení dokladu, nic si nemusíte vymýšlet, stačí se vejít do těch 15dní.

Musíte rozlišovat mezi dnem povinnosti přiznat daň a dnem uskutečnění plnění:
      - den povinnosti přiznat daň viz §25 odst. 1
      - den uskutečnění plnění viz §25 odst. 3 (určíte většinou dle první věty, t.j. podle §21 a doplníte na doklad) a v případě, že není včas vystaven daňový doklad, určíte podle takto stanoveného data období (podle první věty §25 odst. 1), ve kterém máte povinnost přiznat daň .

Kurz dle §4 odst. 4 se použije ke dni zjištěnému podle §25 odst. 1.

• 20. 5. 2009 10:54

J.P. (neregistrovaný)

Moc děkuju za reakci, mám trochu jasněji, ale ještě prosím:

- ke dni uskutečnění plnění mám jasno (teda doufám) - je to den převzetí nebo dodání, podle něj zavedu fakturu do účetnictví

- ale ten den povinnosti přiznat daň je pro mě oříškem - zeptám se ještě jednou a možná zas blbě - lze určit ve vnitřní směrnici, že den povinnosti přiznat daň je shodný s dnem vystavení dokladu?

- ALE pokud bych doklad, např. vystavený 30.4., obdržela až 5.6., musím do 15 dní, tj do 20,6, (dle § 35 odst.4) doplnit údaje a až l tomuto datu přiznám daň kurzem ČNB k 20.6.??

Co je prosím špatně, nebo je to takhle OK?
      Díky za trpělivost :-)

• 20. 5. 2009 14:22

trubka (neregistrovaný)

Do účetnictví "zavedete" fakturu podle Vašich zvyklostí případně podle směrnice bez ohledu na datum uskutečnění pořízení/DUZP, většinou to bývá ke dni přijetí dokladu, některé doklady vystavené těsně před koncem účetního období se účtují ke dni vystavení aby nebylo třeba používat účty časového rozlišení, u některých plátců zase převážně jen podle data vystavení.
      Den povinnosti přiznat daň nelze určit ve směrnici odlišně od zákona (nemůžete říct, že to bude den vystavení když doklad nemáte nebo dokonce už mezitím tato povinnost vznikla).
      Den vystavení daňového dokladu není den, kdy vystavil doklad dodavatel, ale den kdy doplníte údaje podle §35 odst. 2 na dokladu od dodavatele nebo ve Vaší evidenci, a to ve té lhůtě 15dní od obdržení dokladu.

pokračování ....

• 20. 5. 2009 14:22

trubka (neregistrovaný)

... pokračování

Pořídíteli zboží 16.4. (den dodání=den pořízení=DUZP) bude dnem povinnosti přiznat daň nejpozději 15.5. V okamžiku kdy obdržíte doklad od dodavatele začne běžet 15. denní lhůta k doplnění údajů. Den kdy doplníte údaje se stane dnem vystavení daňového dokladu:
      - pokud tak učiníte před 15.dnem následujícího měsíce po pořízení zboží, bude tento den dnem povinnosti přiznat daň,
      - pokud tak učiníte až po 14.dni následujícího měsíce po pořízení zboží (Váš případ) bude dnem povinnosti přiznat daň 15.5.
      a k tomuto dni provedete přepočet.

Až 5.6. obdržíte doklad od dodavatele, doplníte na něj nebo do evidence údaje, opět ve lhůtě 15dní.

Že doklad od dodavatele budete mít k dispozici až 5.6. je jen Váš problém, který FÚ nezajímá, Vy musíte přiznat daň nejpozději k 15.5. (z čehož je zřejmé, že musíte znát cenu za kterou zboží pořizujete) uvést v přiznání za měsíc květen a odvést daň do 25.6.
      Nárok na odpočet můžete uplatnit až na základě daňového dokladu, t.j. až poté kdy tento přijatý doklad bude splňovat náležitosti daňového dokladu, doplněním údajů 20.6. tento požadavek splníte a budete mít možnost si nárokovat daň v květnovém přiznání.
      Pokud byste doplnila údaje v rozporu se zákonem až 30.6. mohla byste si nárokovat odpočet až v přiznání za měsíc červen, a naopak pokud byste měla k dispozici doklad už 30.4. a v tento den doplnila údaje, musela byste přiznat daň už v dubnovém přiznání a nárok na dopočet si mohla uplatnit hned také v tomto přiznání.

• 21. 5. 2009 10:38

J.P. (neregistrovaný)

Super, díky, už mám skoro jasno!!! :-)
      Jen ještě prosím upřesnit, k jakému dni přepočítám do přiznání DPH dle kurzu ČNB - pokud pořídím např. toho 16.4. a doklad dostanu taky 16.4.(doplním údaje), pak je to tento den??
      Pokud doklad dostanu např. 20.4., ten den doplním údaje, tak pak je to kurs ČNB k 20.4.?
      A nebo až ten 15. den, tj. 15.5., takže kurzem ČNB k 15.5.?? Vy píšete nejpozději do 15. dne, mohu teda toho 16.4. nebo 20.4.??
      Co je správně?
      Teď snad už je to vše, moc, moc děkuji za trpělivost, jsem vážně dost natvrdlá :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).