Re: Vzorky-clo atd.
Dodání obchodních vzorků se pohledem DPH (§ 13/8/c) nepovažuje za dodání zboží (tedy ani za vývoz zboží, který by byl stejně podle § 66 osvobozen od DPH). Jinými slovy toto plnění není vůbec předmětem DPH. Fakturu jste vystavovala jen pro celní účely a nebudete o ní vůbec účtovat, protože nebyla dohodnuta úplata, nevzniká Vám pohledávka ani tržba. Vzorky si vyskladníte pouze ze skladu a jejich hodnota bude uznatelným nákladem, jde o výdaj na reklamu a propagaci firmy.
Bohužel, faktura byla vystavená v 03/2009, a to s českou daní a ta již odvedená. Do dodatečka se mi jít nechce, těch 20 EUR nebyla taková částka... já jsem zde v té době nepracovala, takže teď řeším, kam s tím z pohledávek..... problematiku vzorků jsem nastudovala, ale teď musím nějak vybruslit z této situace - a to právě nevím jak. Jediné co mě napadá to vyúčtovat na ty pětky,pokud myslíte že tohle je lepší analytika - reklama+vzorky atd.
To určitě nedělejte, k nákladu došlo již vyskladněním, účtování o nákladech a výnosech má v účetnictví svá pravidla, účtuje se o nich při jejich vzniku ve věcné a časové souvislosti. Zde nic takového ale nenastalo a faktura účtována bez jakékoli právní opory v ZÚ a prováděcí vyhlášce . Jestli Vám mohu doporučit, fakturu v účetnictví vystornujte stornem a pokud nechcete vracet nadbytečně odvedenou DPH, zaúčtujete si ji interním dokladem 538neuz./343, proti tomu nemůže správce daně nic namítat.
bohužel nedošlo - faktura byla vystavena v řadě faktur režijních, bez jakékoliv návaznosti na sklad (přímá částka). Z toho, co mi zde bylo řečeno, i my jsme toto dodané "zboží" obdrželi bezplatně jako vzorky. Tudíž to nikde nebylo naskladněno. Takže náklad na 5-kách není. Ale raději to asi dám nedaňově, za případné sankce to nestojí, máte pravdu. A pro příště to ohlídám. díky moc za váš čas
Pokud jste neúčtovali o přijatých vzorcích na rozvahových účtech, zkuste tu situaci vyřešit podrozvahově (přijaté vzorky nejsou Vaším majetkem, jsou určeny pro zákazníky, přebytečné vzorky vracíte dodavateli a proto se evidují jen podrozvahově jako cizí majetek ve Vaší dispozici). Problém neústupných celníků poznamenejte na daňový doklad a odvedené DPH zaúčtuje 548/343, samozřejmě daňově, vždyť DPH zaplatíte a je to pro Vás náklad stejně jako je pro Vás nákladem krácený nárok na odpočet.
Účetně jsou přijaté vzorky nepochybně Vaším majetkem (v podstatě se jedná o dar), který je třeba v souladu s ustanovením § 25/1/k ocenit reprodukční pořizovací cenou účtujete 112/413, pokud poskytujete vzorky dál přes výdejku 413/112 a vůbec se o nákladech neúčtuje. Podrozvahy se toto pochopitelně netýká.
Jak už jsem Vám napsal, bezplatné poskytnutí vzorků není vůbec předmětem DPH podle § 13/8/c. Což bylo do ZDPH doplněno novelou účinnou od 1.1.2009, neboť naše znění bylo v rozporu s unijní směrnicí, správci daně přesto nezdaňování tolerovali.
Pokud není určitě plnění předmětem DPH (např. škody, finanční vyrovnání, peníze jako takové, ceniny apod.) nelze při nadlimitním zdanění považovat DPH za unatelný náklad, je to nesmysl, pro který není nikde právní opora, tvrzení, že musíte DPH zaplatit je liché, protože Vy ji právě platit nemusíte, protože to není předmětem daně. Jediné ustanovení, o které se dá v případě DPH v uznatelných nákladech opřít je § 24/2/p, jenže to je myšleno pro případ, kdy neuplatníte nárok na odpočet, ale DPH přesto musíte v cení zboží či služby uhradit. Do úč.sk. 54 s účtují provozní náklady, nikoli daně a poplatky, k tomu slouží sk. 53.
I kdyby bylo plnění předmětem DPH, bylo by ve Vašem případě osvobozeno od daně s nárokem na odpočet, protože vývoz je osvobozen podle § 66 a opět zde není důvod zdaňovat. Navíc daň.dokladem při vývozu je vývozní JSD (VDD), nikoli faktura viz § 30 ZDPH, celníci fa vyžadují kvůli uvedení ceny vyváženého zboží, nic víc. Vyberte si z toho sama, těžko k tomu víc dodat ale nemohu s kolegyní v ničem souhlasit.
Byl to návrh jednoduchého řešení. Teď aby paní ještě zajišťovala ocenění a pak možná i podávala přiznání k dani darovací. Nevím proč by nesprávně odvedená DPH neměla být daňovým výdajem když doměrek takové daně na výstupu by daňovým výdajem byl (všechno v zákoně napsaný být nemůže), v tomto případě bych účtoval do provozních výdajů abych to odlišil od běžného krácení nároku na odpočet. Nevím na základě jakého dokladu odvedla daň, ale pro pochopení co se dělo je lepší než doklad stornovat a pak účtovat interním předpisem, zaúčtovat tak rovnou ten doklad.
Nikoho k uvedenému způsobu řešení nenutím, ale jsem přesvědčen, že ničemu neodporuje.
Třebaže konečné důsledky zkrácení DPH na vstupu nebo uplatnění plného odpočtu a následné vratky DPH jsou stejné, z hlediska daně z příjmů jde o naprosto rozdílné situace. Když neuplatním část na vstupu (např. manažerský automobil), mám daňový náklad, či vyšší základ pro odpisování. Když uplatním DPH na vstupu a následně odvádím poměrnou část DPH, tuto DPH už do daňových nákladů nedostanu. Poněkud absurdní, ale skutečné.
Od obecného ke konkrétnímu příkladu - pokud odvedu něco (zde DPH) navíc, je to čistě můj problém. Buď podám dodatečné přiznání k DPH nebo pohledávku odepíšu - ovšem se všemi důsledky, které se týkají odpisu pohledávek. A zde mám navíc problém s tím, že nejde o plnohodnou pohledávku. Uplatnění nesprávně odvedeného DPH do daňových nákladů bych nemohla nikomu poradit.
Já k tomu jen dodávám, daný případ není problémem nároku na odpočet daně, protože tu jde o bezúplatné plnění, které není předmětem daně a byla z něj bez právního důvodu odvedena daň na výstupu. Výdaj takto "vynaložený" odvodem nadlimitní DPH na výstupu do státního rozpočtu není a nemůže být daňový (není proto nikde v ZDP opora, což je logické).
Právně a účetně pohledávka zde vůbec nezvniká, protože jde dvoustranný právní akt, při kterém jedna strana daruje bezplatně vzorky a druhá strana je přijme, aniž by se k čemukoli zavázala (žádnému protiplnění ani v peněžní ani nepeněžní formě). Není možné o pohledávce tedy účtovat, natož pak o jejím odpisu odpisu. Víc není co řešit.
Přemýšlím však nad tím, zda je původní přijetí vzorků na straně tazatelky předmětem daně darovací či nikoli. Neumím si na to odpovědět, budu se na to muset podrobně podívat do chytrých knih. Nebo pokud víte Vy nebo někdo jiný, ať se s námi podělí.
Řešíme tu prkotinu v řádu několika desetikorun (daň z příjmu asi 11,-), ale jeli doměrek DPH na výstupu daňovým nákladem nevím proč by i nadměrně odvedená daň na výstupu nebyla též daňovým nákladem.
K dani darovací vím, že je osvobozeno od daně příležitostné bezúplatné nabytí movitého majetku jehož hodnota nepřesahuje 3 000 Kč - v průběhu dvou let od stejné osoby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2009 10:40
diskusi zpět jsem pročetla, přesto si nejsem nyní jistá, jak ze situace ven. Poslali jsme balíček vzorků do Číny, nicméně bez faktury nám to nechtěli vzít. Byla tedy vystavena faktura na 20 EUR, což je minimum pro celníky, DPH bylo odvedeno -u nás zaúčtováno 311/604+343. Vím, že nám to ani nikdo nezaplatí. Mohu to vyřešit přeúčtováním vnitřním dokladem a zaúčtováním 504/311 v celé výši. Že jde opravdu o vzorky si obhájíme.
díky moc za radu.