Zdravotní pojištění při pobytu v cizině

• 20. 5. 2009 14:52

Můžete mi prosím někdo napsat, jak to má být správně se zdravotním pojištěním při pobytu v cizině? Jedná se o případ au pair, kdy de facto se nejedná o klasický příjem, ale kapesné.
    Ptám se proto, že nejsem vůbec moudrý z protichůdných prohlášení našich institucí.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2009 6:56

L. (neregistrovaný)

Re: Zdravotní pojištění při pobytu v ciz
      No, tak u nás je možné všechno. Já byla mimo EU takže neporadím jak je to když pracujete v zemi EU. Podle českých zákonů musíte být v zahraničí myslím min. 6 měsíců bez vstupu na naše území a jste osvobozen o platby zákoného pojištění, ale v tom případě že máte cestovní pojištění nebo jste pojištěn v určitém státě. Pokud plánujete kratší pobyty radím platit minimální pojistné ze zákona to vám řeknou na Vaší pojišťovně vyhnete se tak x dopisům a žádostí... z vlastní zkušenosti na českých pojišťovnách je neskutečný BORDEL

• 21. 5. 2009 9:29

anonymous

Re: Zdravotní pojištění při pobytu v ciz
      Právě, že je v tom opravdu neskutečný "ten". Na zdravotní pojišťovně ji odhlásili, zaplatila dopředu (přitom ta částka je menší než naše z minimálky), odebrali ji její kartičku a dali jinou. Prý je to v pořádku, přitom tam nebude nic odvádět a ani si platit. Tak nevím. Z MZ mi napsali, že to odhlášení je možné pouze při cestě do třetí země!!. Ale kde na to zase přišli oni, taky netuším.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).