Re: pracovní doba
Pokud skutečně nemáte přímo ve smlouvě sjednanou konkrétní pracovní dobu, pak ji zam-tel skutečně může změnit. Tomu, co asi popisujete se říká "Okamžité zrušení pracovního poměru" a k tomu může dojít buď pokud budete pravomocně odsouzen (což zákon ještě dále specifikuje) a nebo "porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem" - tady si myslím, že by to šlo napasovat na pozdní příchody jen těžko, pokud by se to ale stalo, musel byste se domáhat neplatnosti výpovědi u soudu. Pokud zam-tel ví, že je pro Vás téměř nemožné se do práce takto dostat, pak mu možná jde právě o to, aby se Vás zbavil.
Já být tím zaměstnavatelem, bych stanovila požadavek na výkon daného druhu práce pracovní dobu od 6 do 14 hodin a pokud by zaměstnanec bez mého zavinění tento požadavek nenaplnil, dala bych mu výpověď podle § 52 písm. f) zákoníku práce. Zaměstnavatel dle judikatury může měnit požadavky i za trvání pracovního poměru a nemusí dát zaměstnanci lhůtu k tomu, aby je naplnil. Výhrada dobrých mravů funguje ale i zde.
Děkuji Vám moc za fundované odpovědi. Pokusím se s ním radši domluvit na ukončení pr.poměru dohodou, než podstupovat ty pozdní příchody. Zřejmě se mu podaří abychom někteří odešli bez odstupného, ale naštěstí pracuji v oboru, kde práci zase najdu lehce. Takže to hodím za hlavu a nebudu se stresovat. Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2009 14:59
Dobrý den, mám uvedeno v pracovní smlouvě pracovní dobu 40 hodin týdně bez udání začátku pr.doby a konce pr. doby. Při nástupu jsme se dohodli, že budu pracovat od 8-16 hod. Teď mi zaměstnavatel nařídil od 6-14 hod. Nemám se jak dopravit do zaměstnání tak brzy. Je mi jasné, že to asi zaměstnavatele nezajímá. Když nepřijdu tedy včas, může mě čekat výpověď za porušení pr. pov. zvlášť hrubým způsobem nebo něco podobného?