Re: Dohoda o pracovní činnosti
nevýhody: co není přesně dohdodnuto, tak se neplatí (tzn., příplatky za práci v so+ne, svátky, není nárok na dovolenou, oproti prac. smlouvě je výpovědní lhůta jen 15 denní a NENÍ nárok na odstupné)
rozsah prac. doby: za dobu, co máte sjednanou DoPČ v průměru můžete odpracovat max. polovinu stanovené prac. doby(4 hod./den), tzn., že třeba týden budete dělat po 8 hodinách a další týden nebudete chodit do práce vůbec
pokud byste byl nemocný, tak u DoPČ se dělá rozpis, jak byste měl pracovat, takže je možné, že neplacených dnů nemoci bude mnohem více, než kdybyste byl zaměstnán na PP
jinak se vede ELDP, jste pojištěn (pozor ale u zaměstnání malého rozsahu - do 2000Kč/měs., tam je to složitější)
pokud nemáte jinde podepsané daň.prohl., můžete ho podepsat a brát slevy (pokud na ně ze zákona máte nárok)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2009 18:22
Dobrý den,
mohl by mi někdo zdelit hlavní nevýhody této smlouvy? Dále nechápu co znamená, že nelze vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby.
A co když prekračuje? Z toho co pisou v zákonech moc chytrý nejsem.
Dále: "Dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou byla dohoda uzavřena, nejdéle však za období 12 měsíců."
Mohl by mi někdo prosím vás selským rozumem vysvetlit o co jde?
Mám možnost pracovat na tuto dohodu a nechci naletět na špek a vůbec tomu nerozumim, trochu možná jo. Docela to spěchá.
Děkuji za vaše odpovědi