Re: Faktura přijatá a chybějící moje DIČ
Dobrý den,
1) DIČ
§ 28 ZDPH uvádí náležitosti DD obecně, jak se na ten doklad dostanou se neřeší. Pokud si tam DIČ doplníte, máte platný DD a za splnění podmínek § 72 a 73 nárok na odpočet. Je pravda, že by ho tam měl uvádět vystavovatel DD, nechť správce daně prokáže, že jste ho tam doplnila až Vy. Občas také DIČ doplňujeme, protože v tom kvantu dokladů je zdlouhavé čekat na výměnu. Někdy je dobré dodavatele nechat vycukat s placením, najednou se zázračně vystavují doklady přesně podle našeho požadavku.
2) IČ
Máte pravdu, IČ odběratele se uvádět nemusí, zrovna min. týden jsem si to ověřoval u daň.poradce, žádný právní předpis to v ČR nenařizuje.
Re: Faktura přijatá a chybějící moje DIČ
k 1)
první věta §26/1 je "plátce je povinen vystavit daňový doklad" a náležitosti jsou až dále v §28/2 (DIČ odb. = /d) .
Tím ==plátce je povinen vystavit daňový doklad==
je zřejmě myšleno celý, včetně Fšech náležitostí.
Jinak by tam bylo, že by si DIČ mohl doplňovat berňák
až přo kontrole.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2009 6:49
Dobrý den,
mám před sebou fakturu od dodavatele a chybí mi tam moje DIČ, on tvrdí, že si ho tam můžu dopsat sama.
Můžu nebo oni musí vystavit novou fakturu?
A ještě jeden dotaz, v §28 zákona o dph se nepíše nic o uvádění IČA na faktuře. Svoje IČo musím uvést dle §13a Obchodního zákoníku, ale musím tam uvádět i IČo odběratele?
Děkuji za upřesnění