Re: kurz měny a vnitřní směrnice
začnu od konce - když pro ten den kurz vypsaný není (např.st.svátek) tak se bere poslední platný. takže 30.4. v tomto případě.
ke směrnici - předpokládám, že se bral kurz vystavení faktury z důvodu DPH, kde toto bylo jasně dáno. A asi nikdo do směrnice nezapracoval, že kurz pro DPH=účetní kurz. Nevím jaký máte SW, jestli umí brát dva kurzy - jeden pro účto a druhý pro DPH a pak se s tím na finále srovnat v účetnictví. Co tak vím, tak většina má toto dost problematické, takže účto srovnali na DPH a dali si to do směrnice. Já bych s přiklonila k datu fa, a doplnila směrnici. Být to opačně, tak máte o zábavu vystaráno s dodatečnýma DPH.
Re: kurz měny a vnitřní směrnice
softwar mi 2 kurzy nevezme, pouze 1. Asi si pohraju se směrnicí, od zahraničních faktur DPH nerozepisujeme, dáváme celkovou cenu do nákládů, jsme cestovní kancelář a účtujeme vše podle zvláštního režimu. Takže nejjednoduší bude pozměnit směrnici, aby kurz byl použit k vystavení faktury. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2009 9:59
Dobrý den, potřebovala bych se poradit ohledně přepočtu zahraniční měny a Kč. Ve vnitřní směrnici, kterou jsem našla, je napsáno ohledně přepočtu zahr. přijatých faktur, že se přepočítají v den přijetí této faktury kurzem ČNB. Ale dle této směrnice se asi nikdo nikdo neřídil, protože jak kukám do roku 2002 - 2008, tak všechny účetní přepočítávaly kurzem vystavení faktury. Např. fa. byla vystavena dne 3.7. 2003, datum přijetí fa je poznačený 25.7., ale kurz je použit 3.7. 2003. Já osobně také takto účtuji, protože mě to tak předchozí účetní naučila, ovšem vůbec nevěděla, že tady nějaká směrnice ke kurzům je. Byly založeny úplně mimo dosah, nešla jsem je při uklízení a tak teď nevím, zda tuto směrnici mohu pozměnit. Smšrnice jsem nikdy nesepisovala, tak nevím, zda je možné přepisovat již kdysy stanovenou směrnici. Děkuji za radu. A ještě jeden dotaz, když byla fa. vystavena 2.5. 2009 -což je sobota a v pátek byl státní svátek, čili kurz též nebyl, jakým kurzem počítat? K 30.4. nebo k 4.5.? Je to jedno, který si vyberu?