Překročení nezabavitelné částky...?

• (neregistrovaný)

21. 5. 2009 10:42

Dobrý den, prosím o odbornou radu.Jsem zaměstnán na plný pracovní úvazek a je mám na mzdu u zaměstnavatele uvalenou exekuci.Přednostní i nepřednostní.Po delším prostudovaní různých dostupných informací, v různých poradnách ohledně nezabavitelných částek, jsem se nabyl informace, že nezabavitelná částka je pro jednu osobu 4.620 Kč a za každou vyživovanou osobu se k této částce přičítá jedna čtvrtina z této částky, což je 1.155 Kč.Celkem tedy bych měl při jedné vyživované osobě obdržet od zaměstnavatele 5.770 kč, což souhlasí i s výpočtem provedeným tabulkou na http://www.vyplata.cz/.Od zaměstnavatel jsem však obdržel za odpracovaný měsíc, bez čerpání dovolené, nebo nemocenské 2.576 Kč.Prosím o radu jak postupovat dále, protože se zaměstnavatelem není řeč a vymlová se na ony exekuce.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2009 10:47

Anna (neregistrovaný)

Re: překročení nezabavitelné částky...?
      Mělo by vám zbýt dokonce ještě víc, a to o 1/3 zbytku čisté mzdy. Ta zůstává vždy zaměstnanci, zabavit je možno pouze 2/3.
      Zkuste to napřed po dobrém - ať vám prostě vysvětlí, jak při výpočtu postupovali. Třeba přitom sami přijdou na chybu...

• 21. 5. 2009 10:58

Tomino (neregistrovaný)

Tomino:no už jsem je kontaktoval včera,ale zaměstnavatel se vymluvil na nějakou externí firmu, která mu zpracovává ůčto a pak mě odbyl těmi exekucemi.Myslím že přehledně je výpočet nezabavitelné částky popsán na tomhle odkazu http://www.ct24.cz/ekonomika/poradna/54503-co-nesmi-exekutor-zabavit-ani-sebevetsimu-dluznikovi/.A souhlasí to i s výpočtem v tabulce na http://www.vyplata.cz/vypocty/vyse-nezabavitelne-castky-ze-mzdy-09.php?stayform=true.Tak by mě spíš zajímalo jak postupovat právně dále.

• 21. 5. 2009 12:24

Anna (neregistrovaný)

No, on váš zaměstnavatel to třeba opravdu neví - proto si na to opatřil ty externisty. Tak to třeba bude trvat o něco déle, ale vysvětlení vám dát musí. Ale kam se obrátit, to fakt teď nevím, co vám poradit... V prvním kole - jestli vás s ústním dotazem odbyli, dotázala bych se písemně - doporučeným dopisem. V něm bych se zmínila, že pokud vám vše uspokojivě nevysvětlí, obrátíte se na soud s tím, že budete požadovat náhradu škody, která vám tím vznikla. Obávám se, že jiná cesta než soudní asi není. Leda ještě najít si jiného zaměstnavatele. Ale snad se najde někdo, kdo vám poradí líp.

• 21. 5. 2009 12:33

Tomino (neregistrovaný)

Tomino: Tak jsem zaměstnavateli poslal na mail hned několik odkazů, kde je uvedena výše nezabavitelné částky pro rok 2009 i případný její výpočet.Tak doufám, že se tím budou zabývat.Jen je s podivem, že účetní firma firmy, která má nekolik stovek zaměstnanců takové věci nezná.Nebo nechce znát??...díky za reakce a rady.

• 21. 5. 2009 12:52

Líba (neregistrovaný)

Nepodezřívala bych hned účetní, že schválně dělá něco špatně a nedrží se zákonů. Prostě se stala chyba, kterou přehlédli, vy jste je na ni upozornil, oni to přepočítají a opraví.

• 21. 5. 2009 19:00

Tomino (neregistrovaný)

Tomino:No to taky nebude tak jednoduché.Ono totiž soběžně s odesláním toho "zkáceného"nazadržitelného minima, došlo i k odeslání zvýšené splátky věřiteli.Takže fyzicky už jsou peníze z kasy pryč a pokud by chtěli sjednat nápravu, museli by onon rozdíl,což je asi 3000Kč vytahnout z kasy znova.A kdo jej zaplatí?Zaměstnavatel?Tomu se to líbit nebude.Nebo ta účetní která pochybila??.....
      Ať tak nebo tak,škoda vznikla především mně a to nezaplacením několika splátek.Kdo za mně pak zaplatí např reaktivační poplatky za telefony??Případně další sankce??Proto tohle neomlouvám.Z mého pohledu si má ona účetní zjistit jak se vypočítává ona nezabavitelná částka.V mém oboru také často slýchávám větu"neznalost neomlouvá"a chápu že právem...

• 21. 5. 2009 22:31

Líba (neregistrovaný)

Jj. Z mého pohledu by se měl zaměstnanec s exekucemi na zápočtovém listě propustit hned ve zkušební době. To je ten úhel pohledu. Mzdová chápe, zaměstnavatel je nad věcí a zaměstnanec kope kolem sebe.

• 22. 5. 2009 12:02

Tomino (neregistrovaný)

Tomino:Važená paní, i když se to už netýká daného problému, nemohu nezareagovat na Váš poslední příspěvek.Podle toho co jste napsala, by člověk který má finanční problémy a eventuelně exekuci neměl právo, nebo nárok na praci!?Myslíte, že všichni kteří mají ony problémy jsou jen zloději a násilníci, nebo lidé jež si nabrali půjčky a nesplácejí?Věřte nebo ne, já se do těchto problémů dostal bez nejmenšího mého přičinění, díky důvěře společníkovi při podnikání a ted budu mnoho let, možná do smrti platit něco, co jsem nezpůsobil.A věřte, že nejsem jediný.Dělám tedy špatně když i přesto pracuji a nesedím doma na soc.dávkách vyplácených z peněz daňových poplatníků??A teď se snažím rvát se aspoň o to nezabavitelné minimum ze kterého musím žít?Nebo mám sebe a devítiletou dcerku zastřelit?Doufám, že si tohle přečte co nejvíce lidí a vezmou si z onoho vašeho názoru odstrašující příklad.Nehažte všechny do jednoho pytle.Omlouvám se za tento emotivní příspěvek, ale opravdu jste mne svým názorem lidově řečeno dostala.Mějte se a přeji Vám, aby jste nikdy nemusela zkusit to co zažívám já.A podotýkám znova, že né vlastním přičiněním.

• 22. 5. 2009 12:53

Líba (neregistrovaný)

Omlouvám se, neměla jsem za sebou dobrý den. Prostě mne nadzdvihlo, že jste s tou účetní ještě nemluvil a už si myslíte, že vám to udělala schválně a cítíte se ukřivděný. Určitě udělá všechno pro to, abyste své peníze dostal co nejdříve.

A to, že se mzdovce orosí čelo, když pohlédne na zápočťák s 8 exekucemi, to vám tady potvrdí každá mzdová účetní.

• 22. 5. 2009 13:56

Jiřka1 (neregistrovaný)

Je to skutečně tak. Počítáte, hlídáte splácení a když se spletete, hned to schytáte. Ať už má ten zaměstnanec exekuce z jakéhokoli důvodu, je jejich srážení zákonem hozeno na krk zaměstnavateli a tím pádem tomu, kdo mzdy a srážky počítá.

• 25. 5. 2009 13:29

... (neregistrovaný)

Od lkaní nad těžkostmi našeho zaměstnání zpět k účelu fóra... Pokud vám zaměstnavatel způsobil škodu a nemá se k její náhradě, u soudu určo uspějete. Samože vysoudíte náklady na právní pomoc a úroky/poplatek z prodlení - ten by vám měl vykrýt úroky z prodlení u bankovních půjček aj. Žalovat budete a platit vám bude zaměstnavatel - na koho on se bude zlobit vás zajímat nemusí (podle zákoníku práce odpovídá zaměstnanec-účetní, myslím, do 4 násobku hrubmzdy za škodu způsobenou zaměstnavateli).
      Co se týče dalšího tlaku na zaměstnavatele, zkuste podat stížnost u Finančního úřadu dle sídla zaměstnavatele podle §51 zákona o správě daní a poplatků s tím, že máte pochybnosti o výši sražené daně. Nejdříve ale písemně zaměstnavatele vyzvěte k podání vysvětlení. FÚ přezkoumává, ale v souladu s obecnými zásadami správního řízení by mohl přezkoumat postup zaměstnavatele vůči vám, zda je v souladu s právními předpisy.
      Nejdůležitější je tolerance a trpělivost, ale tu těžko budete vštěpovat svým věřitelům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).