Hlavní navigace

Auto na úvěr-2 typy

  • (neregistrovaný)

    21. 5. 2009 15:24

    Prostudovala jsem stávající diskuse na téma auto na úvěr, a přiznám se, jsem ještě více zmatená. Prosím mám tyto varianty úvěru:
    1.v úvěrové smlouvě uvedeno, že vozidlo přechází po uzavření úvěrové smlouvy do vlastnictví klienta. V TP jsem uvedena jako majitel. Odpadá zde nutnost smlouvy o výpůjčce (§ 28)?– dle mého mínění ano, auto zařadit, odepisovat. Do nákladů úroky, pojištění atd. nikoliv jistina.

    2. není toto uvedeno, a dokonce v TP je jako majitel úvěrová spol., já jako provozovatel. Jde o DE, splátky kompletně dávané do nákladů firmy, auto nezařazeno, tudíž neodepisováno. Ale – úvěr doběhne, auto tím dnem přechází do vlastnictví. Co teď? Podle mě, se neměla ani v tomto případě jistina dávat do nákladů, a až nyní po přechodu práv auto zařadit -? a teď nevím? v původní prodejní ceně, resp. v hodnotě jistiny? A když už to takhle v nákladech bylo, tak podruhé odpisy je holý nesmysl – že ano? Co s tím, úvěr bude za měsíc splacený. Podotýkám, moje práce to není, jen nyní zachraňuji v případě problému(ale sama se topím)- jak to tedy má být? ... díky moc za radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2009 16:59

      trubka (neregistrovaný)

      Re: auto na úvěr-2 typy
      To jste asi četla špatně. Buď jde o:
      A) smlouvu o úvěru, vy jste vlastníkem a nakládáte s věcí pořízenou na úvěr jako s každou jinou věcí co Vám patří, viz kterýkoliv jiný dlouhodobý majetek. Zaplacené úroky z úvěru jsou daňovým výdajem, splátka jistiny úvěru je jen úhradou vlastního úvěru, nebo
      B) nájemní smlouvu s povinností nebo právem odkoupit věc po skončení nájmu (tzv. finanční pronájem), nejde tedy o úvěr, vlastníkem je pronajímatel (leasingová společnost) a proto tento majetek neevidujete, po dobu trvání nájmu platíte nájemné a teprve až skončí nájem odkoupíte za dohodnutou zůstatkovou cenu a zařadíte do majetku v zůstatkové ceně připadně zvýšené o TZ, a pak již jako u kteréhokoliv majetku, nebo
      C) nájemní smlouvu bez povinností nebo práva odkoupit věc po skončení nájmu (tzv. operativní pronájem), vlastníkem je pronajímatel, až nájem skončí odevzdáte auto, klíčky a řeknete si sbohem.


      Jestli to je úvěr (A), za měsíc doplatíte a nic víc. Jestli je to finanční pronájem tak postup podle (B). Co to je za smlouvu/vztah musíte poznat ze smlouvy.

    • 21. 5. 2009 21:42

      Verča5 (neregistrovaný)

      Re: auto na úvěr-2 typy
      bohužel mám jen ústní informaci - resp. jsem byla dotázaná, protože se tazateli nezdál postup stávající účetní - tvrdí, že jde o úvěr a že účetní dávala do nákladů jednotlivé splátky, nicméně nechám si donést tu smlouvu. Ale již jsem se fyzicky setkala s úvěrovou smlouvou, kde opravdu přešlo do vlastnictví po splacení celého úvěru. Takže jste platila, do nákladů dávala úroky a pojištění, jistinu nedaňově a pak po nabytí jste teprve mohla zařadit a odepisovat, ale to bylo v hluboké historii. uvidím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).