Re: konec mateřské + výpověď + zánik fir
Předpokládám, že se vlastně na všem se šéfem společně domluvíte. Záleží na tom, zda budete chtít vyplatit odstupné či ne. Pokud ne, tak se prostě dohodnete na skončení prac. poměru nějakým dnem (asi dnem 19.9., tím dnem Váš prac. poměr skončí a pak se zaregistrujte na ÚP). Nebo od 20.9. požádáte firmu o neplacené volno (to Vám povolí) a dohodnete se na ukončení poměru dnem 31.12. a pak nastoupíte na ÚP.
Pokud chcete odstupné, tak si rozmyslete, který den chcete skončit a sepište dohodu o skončení, ve které bude uveden důvod (rušení firmy). Pokud nastoupíte do práce, tak Vás taky firma musí platit (nevím, zda vůbec by na to byly peníze).
Ano, my se šéfem dohodneme, to není problém. Jen nás zajímal nějaký ten správný postup. A ještě mám dotaz - jak se postupuje a nebo co se potom bude dít když zjistím že jsem opět těhotná (ještě to nemám potvrzené od lékaře ale myslím si že jsem..)..
Pokud se firma ruší, tak před výpovědí žádnou ochranu nemáte. Půjde jen o to, abyste měla nárok na pobírání mateřských dávek. Pokud v den skončení prac. poměru budete těhotná, tak Vaše ochranná lhůta je 180 kal. dnů ode dne skončení prac. poměru (tzn. doba, do které když spadne první den nemoci nebo první den nástupu na mateřskou, pak Vám vznikne nárok na nemocenské nebo mateřské dávky). Na mateřskou se přitom nastupuje 6 týdnů před předpokládaným dnem porodu, pokud již v době nástupu na MD není zaměstnavatel. Takže podle dne předpokládaného porodu byste si musela spočítat 42 kal. dnů před ním (to bude nástup na MD) a prac. poměr ukončit tak, aby tento nástup spadl do té doby 180 kal. dnů od jeho ukončení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 5. 2009 16:05
Dobrý den,
mám prosbu jak máme postupovat:
do 19.9.09 jsem na mateřské (to 3 let věku dítěte), jsem jediný zaměstnanec malé organize. Firma však k 31.12.2009 ukončí činnost - finanční krize nás totoálně zrušila a šéf odchází do důchodu. Zajímá mě jaký způsob pro mě jako zaměstnance (a vlastně i pro šéfa) je pro mě nejlepší. Jestli podepsat dohodu o ukončení poměru k datu konce mateřské, nebo od toho data nechat běžet výpovědní lhůtu nebo nastoupit do práce a nechat ukončit poměr se zánikem firmy...