Vydržení dle obč. zák.

• (neregistrovaný)

21. 5. 2009 19:20

Potřeboval bych poradit. Moji rodiče od roku 1900 bydleli v havířské kolonii, která přešla do vlastnictví obce, která jí rodičům prodala. To bylo v pořádku, ale rodiče kromě nemovitosti po tyto roky užívali i dvorek, kdy o tuto nemovitost v roce 1981 požádali do vlastnictví, ale bylo jim řečeno, že je to podmíněno souhlasem sousedů, kteří, ale souhlas nepodepsali. Rodiče to nechali bez odezvy. V roce 1984 si vedlejší dům koupila nějaká paní, která po 3 letech požádala o koupi tohoto dvorku a ten jí byl bez problémů prodán. O této skutečnosti rodiče nevěděli a teprve v roce 2008 jim přišel dopis od právního zástupce majitelky, že mají jmenovaný dvorek vyklidit. zajímalo by mne, zda je v této věci nějaká možnost právní nápravy, protože i když byl dvorek majetkem obce, obec věděla, že je v užívání rodičů a přesto jim jej nenabídla k odprodeji.
    nemohlo se jednat třeba o nesprávný úřední postup obce, nebo je nějaké jiné řešení? Dnes tam žije jen matka, které je přes 90 let a sousedé jí z dvorku vyhánějí. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2009 19:53

anonymous

Re: Vydržení dle obč. zák.
      Řešil jsem s rodiči podobný problém, kdy měli v užívání od MNV pozemek - cca 35 roků (dokonce na to měli smlouvu), potom soused přišel a od města pozemek koupil. Běhal jsem po právníkách a jediné pochybení bylo, že nedodrželi termín z hlediska vegetace - laicky řečeno. Případný spor by byl prý velmi komplikovaný s nejistým výsledkem. Takže jedině se poradit s advokátem, který takové věci dělá.

• 22. 5. 2009 8:49

pája

Re: Vydržení dle obč. zák.
      Vlastník dvorku- tedy obec- může nakládat se svým vlastnictvím podle svého uvážení a rozhodnutí. To že rodiče léta dvorek UŽÍVALI, nezakládá žádný titul, ze kterého by vyplývala povinnost obci jim tento dvorek prodat. Jedno zastupitelstvo odmítlo, změnilo se, jiné schválilo prodej sousedce. Tak to chodí. Nevidím žádnou šanci na soudí spor, pouze se nějak dohodnout se sousedkou. Je otázka,to nepíšete, jestli přes dvorek je přístup do Vašeho domu nebo je tento mimo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).