Špatně vyplacená mateřská-kdo vrací?

• (neregistrovaný)

21. 5. 2009 20:05

Dobrý den, prosím o radu. Kamarádka měla vloni dva souběžné PP a dostávala vyplacenou MD zřejmě vyšší. Nyní ji volali, že z toho jednoho neměla odpracováno 270 dní a musí několik tisíc vrátit. Na MD nastoupila v loňském roce. Víc info zatím nevím. Poradíte mi? Musí je vrátit ona nebo účetní, která to spletla? Nějaký paragraf?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 5. 2009 7:51

mzdová (neregistrovaný)

Re: Špatně vyplacená mateřská-kdo vrací?
      Pokud kamarádka nevěděla o tom, že je jí mateřská špatně vyplácena (což zřejmě nevěděla jelikož si nedokáže dávky sama spočítat) nemusí nic vracet. Odpovědnost je v tomto případě na účetní. Samozřejmě účetní musí zkusit požádat zaměstnankyni o vrácení přeplatku, ale to je jen na její dobré vůli a slušnosti. Bohužel to asi zaměstnavatel bude vymáhat po účetní, je to jen její chyba - odpovědnost zaměstnance za škodu - 4,5 násobek platu .

• 22. 5. 2009 8:45

all (neregistrovaný)

Tak je to jen o slušnosti a svědomí, příště se taková chyba může stát dnešní mamince a taky by byla ráda, kdyby to nemusela platit ze svého a vrátil to neoprávněný příjemce. Účetní to určitě neudělala schválně.

• 22. 5. 2009 10:15

Lenka S. (neregistrovaný)

Děkuji vám za odpovědi. Právěže o tom vůbec nevěděla a najednou po ní účetní chce cca 8 tisíc Kč. Její rodina s penězi bojuje, tak se asi bude bránit. Každopádně ještě jednou děkuji

• 22. 5. 2009 10:25

all (neregistrovaný)

To sice chápu, ale třeba si mohou domluvit nějaký splátkový kalendář. Na druhé stsraně účetní sse většinou i snaží poradit, co dělat aby maminy nevědomostí o peníze nepřišly a jak jsem už psala, příště se to klidně může stát taková chyba i jí a taky by byla ráda, kdyby to dotyčný vrátil. Je to trochu o svědomí, protože skutečně jí ty peníze nepatřily.

• 22. 5. 2009 10:29

Lenka S. (neregistrovaný)

Ano, já vím. Zkusím jí to říct, ona je teď pěkně "v ráži".

• 22. 5. 2009 12:16

IB (neregistrovaný)

.. chápu obě strany,ale ze strany účetní musím říci,že si raději vše 2x zkontroluji .. a za 16 let se mi takováto chyba nestala .. maminka neví,co je dobře .. a dnes už ty peníze nemá a splátkový kalendář ji ubere z jejich fin.rozpočtu,pokud to tedy nejsou lidé,kterří nemusí každou korunu počítat .. je to těžké,ale u nás se to stalo kolegyni,vyplatila o 15tis.více,mamina nevracela a firma to odepsala .. záleží,jak se k tomu postaví i firma .. a nebo existuje pojištění,ze které by se to snad měla dát zaplatit .. i když jsem účetní,jsem tak trochu víc na straně maminy .. ona za tu chybu nemůže,bohužel ..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).