Re: Vyřazení majetku -odvod dph
Poznámka k ocenění majetku při jeho trvalém vyřazení do osobního užívání: od 1.4.2009 nastala změna a podle § 36/6/a) ZDPH je základem daně - kopíruji: "cena zboží nebo nemovitosti nebo cena obdobného zboží nebo obdobné nemovitosti, za kterou by bylo možné zboží nebo nemovitost pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží nebo převod nemovitosti ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, jedná-li se o dodání zboží nebo převod nemovitosti podle § 13 odst. 4 písm. a) až f), § 13 odst. 5, § 13 odst. 6 a podle § 16 odst. 5".
Pořizovací cenu tedy použijete tehdy, kdy neumíte určit, za jakou cenu by bylo možné majetek ke dni vyřazení pořídit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 5. 2009 9:49
Krásné sobotní dopoledne,
nedávno jsem si tady četla diskuzi ohledně vyřazení majetku do osobního užívání a následný odvod DPH. Toto téma mě zaujalo, tak jsem se na to blíže koukla a mám pár nejasností.
Bylyl tady takové názory, že při vyřazení majetku jehož pořizovací cena byla do 40.000 i majetku nad 40.000 u kterého byl uplatněn nárok na odpočet dph, se při vyřazení do osobního užívání musí odvádět dph (do konce roku z ceny obvyklé, od 1.1.2009 z ceny pořizovací §36/6).
Odkaz byl na §13 odst. 4a. V tomto § je uvedeno, že za dodání zboží se považuje použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce a pak v § 13 odst. 5 je uvedeno co se rozumí použitím hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností - je trvalé použití OBCHODNÍHO MAJETKU plátcem pro jeho osobní spotřebu.
Z toho usuzuji, že když majetek používám k ekonomickým činnostem - mám ho v obchodním majetku a někdy ho použiji k soukromým účelům - musím odvést DPH. Ale v případě, že majetek použivám po vyřazení z obchodního majetku, již to není obchodní majetek tak se na to nevztahuje §13 odst. 4 a tudíž není důvod odvádět DPH při vyřazení.
Můžete někdo vyjádřit svůj názor třeba z praxe a vyvést mě z omylu?
Děkuji