Vyřazení majetku -odvod dph

• (neregistrovaný)

23. 5. 2009 9:49

Krásné sobotní dopoledne,

nedávno jsem si tady četla diskuzi ohledně vyřazení majetku do osobního užívání a následný odvod DPH. Toto téma mě zaujalo, tak jsem se na to blíže koukla a mám pár nejasností.
    Bylyl tady takové názory, že při vyřazení majetku jehož pořizovací cena byla do 40.000 i majetku nad 40.000 u kterého byl uplatněn nárok na odpočet dph, se při vyřazení do osobního užívání musí odvádět dph (do konce roku z ceny obvyklé, od 1.1.2009 z ceny pořizovací §36/6).
    Odkaz byl na §13 odst. 4a. V tomto § je uvedeno, že za dodání zboží se považuje použití hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce a pak v § 13 odst. 5 je uvedeno co se rozumí použitím hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností - je trvalé použití OBCHODNÍHO MAJETKU plátcem pro jeho osobní spotřebu.

Z toho usuzuji, že když majetek používám k ekonomickým činnostem - mám ho v obchodním majetku a někdy ho použiji k soukromým účelům - musím odvést DPH. Ale v případě, že majetek použivám po vyřazení z obchodního majetku, již to není obchodní majetek tak se na to nevztahuje §13 odst. 4 a tudíž není důvod odvádět DPH při vyřazení.

Můžete někdo vyjádřit svůj názor třeba z praxe a vyvést mě z omylu?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 5. 2009 12:45

Peťka (neregistrovaný)

Re: Vyřazení majetku -odvod dph
      Našla jsem k tomuto tématu ještě nějaké odobrné články, které mě vyvedly z omylu. V případě vyřaznení obchodního majetku u kterého byl uplatněn nárok na odpočet DPH, do osobního užívání je nutno odvést DPH.
      Omlouvám se jestli jsem někoho zmátla.

• 23. 5. 2009 14:13

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Vyřazení majetku -odvod dph
      Poznámka k ocenění majetku při jeho trvalém vyřazení do osobního užívání: od 1.4.2009 nastala změna a podle § 36/6/a) ZDPH je základem daně - kopíruji: "cena zboží nebo nemovitosti nebo cena obdobného zboží nebo obdobné nemovitosti, za kterou by bylo možné zboží nebo nemovitost pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží nebo převod nemovitosti ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, jedná-li se o dodání zboží nebo převod nemovitosti podle § 13 odst. 4 písm. a) až f), § 13 odst. 5, § 13 odst. 6 a podle § 16 odst. 5".

Pořizovací cenu tedy použijete tehdy, kdy neumíte určit, za jakou cenu by bylo možné majetek ke dni vyřazení pořídit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).