Nákl.auto v pronájmu a silniční daň

• (neregistrovaný)

25. 5. 2009 8:36

Dostali jsme do pronájmu nákl.auto a pronajímatel uvádí ve smlouvě,že se zavazujeme platit /kromě jiného/i silničku.Momentálně mi jde o náklady,protože zákon uvádí,že cizí silniční daň si nemůžeme uplatnit v nákladech.Pronajímatel ovšem tvrdí,že pokud je toto uvedeno ve smlouvě,tak si jí uplatnit do nákladů můžeme.Ví někdo jak to tedy je?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2009 8:53

anonym (neregistrovaný)

Re: Nákl.auto v pronájmu a silniční daň
      Nelze uplatnit daňově zaplacenou daň za jiného poplatníka (až na vyjímku). Daňové přiznání k SD bude podávat držitel vozidla a ten musí i uhradit. Pokud budete hradit vy, pak jedině nedaňově, ale vlastník vozidla bude dlužit (pokud nebudete hradit na jeho IČ nebo RČ).
      Vyjímku tvoří pouze daň z převodu nemovitosti.

• 25. 5. 2009 9:09

severka (neregistrovaný)

A pokud pronajímatel doloží FÚ smlouvu o placení SD námi?Oni se pořád ohánějí tou smlouvou.Sice je v zákoně jasně dáno,že silničku platí majitel,ale oni zase,pokud je to ve smlouvě,tak je vše v pořádku....podle nich....my si jí můžeme uplatnit v nákladech a oni v případě kontroly SD doloží smlouvu o nájmu.

• 25. 5. 2009 19:02

anonym (neregistrovaný)

Kdo je poplatníkem SD je stanoveno v § 4 ZoDS.

§ 25 písm. r) ZDP : r) daňově nelze uznat daně zaplacené za jiného poplatníka s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. ch) a u).
      § 24 odst. 2 písm. ch) ZDP: daň z převodu nemovitostí, a to i v případě zaplacení ručitelem za původního vlastníka.
      § 24 odst. 2 písm. u) ZDP: silniční daň zaplacená jedním z manželů, který je zapsán jako držitel motorového vozidla v technickém průkazu, přičemž vozidlo je používáno pro podnikatelskou a jinou samostatnou výdělečnou činnost druhým z manželů, který jako držitel v technickém průkazu zapsán není, a dále silniční daň zaplacená veřejnou obchodní společností za společníky veřejné obchodní společnosti nebo komanditní společností za komplementáře, kteří pro pracovní cesty používají vlastní vozidlo a daň z převodu nemovitostí zaplacená druhým z manželů při prodeji nemovitosti, která byla v bezpodílovém spoluvlastnictví manželů.

Nikde není uvedeno "pokud je stanoveno ve smlouvě".

Platí to, co jsem již uvedla ráno. Pokud na tom bude pronajímatel trvat a vy budete SD hradit FU s uvedením IČ pronajímatele, pak vy nemůžete zaplacenou SD uplatnit daňově a on bude mít SD uhrazenou. Částka za pronájem by měla zahrnovat i SD za pronajaté vozidlo. Uplatnit náklad daňově se řídí ZDP a ne smlouvou.
      Odkud bere pronajímat tu jistotu, že lze uplatnit daňově na základě smlouvy?

• 25. 5. 2009 20:17

severka (neregistrovaný)

Přesně tímhle jsem argumentovala....co říká zákon o DP,nicméně konečně smlouvu předělali s tím,že samozřejmě SD budou oni.Ať si klidně o tuto částku navýší částku pronájmu,ale vysloveně SD platit nebudeme.To co jste mi napsala jsem si myslela,jen jsem potřebovala vědětt,jestli si to myslím správně.Děkuji.

• 31. 5. 2009 1:52

Cyril (neregistrovaný)

---------------
      Jen drobné doplnění: poplatníkem SD není vlastník vozidla,nýbrž jeho provozovatel,který je zapsán v TP a tím by měl být každý,kdo provozuje vozidlo (byť v nájmu) déle než 1 rok! Takže pokud se ve Vašem případě jedná o pronájem vozidla na delší dobu než 1 rok,měli by jste být vedeni v TP vozidla jako provozovatel a poté jste ze zákona plátcem SD Vy.Ještě připomínám,že pronajaté vozidlo musí být registrováno v ČR aby platilo výše uvedené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).