Pracovní smlouva - určito

• (neregistrovaný)

25. 5. 2009 15:31

Dobrý den,
    prosím zkušené účetní. Může být smlouva napsaná na dobu určitou - příklad od 1.9.2009 - 31.8.2012?? Jak je to, že smlouva může být maximálně na 2 roky. Plánujeme s manželem miminko. Jak by to bylo v případě, že bych otěhotněla třeba za rok. Zaměstnavatel mi v tomto případě může dát výpověď kdykoliv??? Jedná se mi o to, abych pobírala mateřskou z průměru. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2009 15:48

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: pracovní smlouva - určito
      Pracovní poměr může být smluven na dobu určitou na maximálně 2 roky (buď rovnou na 2 roky nebo třeba na půl roku a pak prodlužovat až do doby 2 let od uzavření smlouvy. Toto dvouleté omezení neplatí, jestliže je jedná o zástup za nějakého zaměstnance (např. za ženu na rodičovské dovolené). Nebo pokud se jedná o sezónní práce nebo práce zvláštní povahy. Toto omezení neplatí ani pro starobní důchodce, protože s nimi lze sjednat prac. poměr na dobu určitou na max. rok (jinak by přišli o důchod),ale pak lze donekonečna prodlužovat.
      Takže pokud nejste např.za někoho na zástup, tak takovouto dobu určitou nemůžete mít, mohlo by být maximálně od 1.9. 09 do 31. 8. 2011. Pokud jste na zástup, tak to na ty 3 roky může být sepsáno. Ve zkušební době Vás může propustit kdykoli v jakékoli situaci (kromě prvních 14 dnů Vaší nemoci). Výpověď Vám dát také může, pokud ale budete těhotná, tak pro nadbytečnost ne. pobírání mateřské pak závisí na tom, zda v denporodu nasčítáte aspoň 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem a na tom, zda zda bude nástup na MD v době zaměstnání nebo třeba i po skončení zaměstnání, ale ještě v ochranné lhůtě.

• 25. 5. 2009 17:42

Sarka (neregistrovaný)

Možná hloupý dotaz, ale moc se v této problematice neorentuji. Když budu mít smlouvu na dobu určitou k 31.8.2012 - konec pracovního poměru. Může se mnou rozvázat pracovní poměr i dříve než k tomuto datu??? Právě kvůli toho, že by zjistili, že jsem v jiném stavu?

• 25. 5. 2009 18:01

Jiřka1 (neregistrovaný)

Pokud budete mít dobu pracovního poměru vymezenou přímo datem (např. do 31.8.2012), tak pracovní poměr skončí tímto dnem, bez ohledu na to, zda budete těhotná nebo na mateřské. Prostě pokud Vám ho neprodlouží nebo nepřejde na dobu neurčitou, tak tímto dohodnutým dnem skončíte.
      Dříve, než tímto dnem, může prac. poměr skončit také, a to buď proto, že Vám ho zruší ve zkušební době (ve zkuš. době Vám ho mohou zrušit, i když budete těhotná a žádný důvod ani udávat nemusí). Po uplynutí zkušební doby může být těhotné dána výpověď pro rušení nebo přesun firmy (2měsíční výpovědní doba a odstupné). Pro nadbytečnost těhotná výpověď dostat nemůže.
      Ale jak jsem psala - pokud nejste zástup za někoho, tak nemůžete mít dobu určitou od 2009 do 2012, co je 3 roky, to by bylo neplatné. Může být maximálně na 2 roky. Pokud jste ale zástup, tak ano. Zástup může tý sjednaný i jinak, nemusí být vymezený datem - může být např. napsáno, že pracovní poměr se sjednává jako zástup za paní xy po dobu její rodičovské dovolené. To pak znamená,že když se paní xy vrací do práce (a dohodnout na návratu se může se zaměstnavatelem kdykoli), Vy tím dnem končíte.
      Ještě dodám k té zkušební době. Ta bývá obvykle tříměsíční a pokud v ní omarodíte, tak se zkušební doba prodlužuje a Vy vlastně stále zůstáváte ve zkušební době, takže kdykoli po uplynutí prvních 2 týdnů nemoci Vám může být prac. poměr zrušen, i když třeba stále ještě budete marodit.

• 25. 5. 2009 20:31

Sarka (neregistrovaný)

Děkuji za vyčerpávající odpověď.
      Víte, mám teď smlouvu na neurčito. Ale v práci nejsem příliš platově spokojena. Na tom jiném místě mám o dost vyšší platové ohodnocení. Tak teď nevím, co s tím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).