Re: invalidní důchodce
Na ÚP se nic nehlásí. Ale myslím, že povinnost hlášení na jeho sociálku o tom, že ho zaměstnáváte (sociálka podle jeho místa bydliště) zrušena nebyla. A nestačí doložit potvrzení o přiznání důchodu, musíte mít i potvrzení o tom, že tento důchod stále pobírá (vystaví jeho sociálka). Daňová sleva 420 Kč plus sleva na poplatníka 2070, pokud podepíše prohlášení. Omezen je akorát tím, co mu povolí závodní lékař. Pojištění se odvádí ze skutečně dosažené mzdy, ZP se nedopočítává do minima, pokud by si vydělal méně než 8000 Kč. Kdyby měl třeba nepl. volno, také se nemusí za ty ZP odvádět.
A proč jste z toho jelen ? Kdybyste si přečetla zákon č. 582/1991 Sb. - novelu platnou od 1.1.2009, tak jste měla zjistit, že od 1.1.2009 organizace jiže nemá povinnost hlásit PID ani ČID, pouze starobního důchodce , který by neměl smlouvu na dobu určitou, čili nesplňoval podminky - viz § 41.
Ž jste to vy - tak vám to sem hodím celé
novela č. 189/2006 Sb.zákona č. 582/91 Sb. tato změna:
126. V § 41 odst. 1 se slovo "Organizace" nahrazuje slovem "Zaměstnavatel", slova "k ní" se nahrazují slovy "k němu", slova " , plného invalidního nebo částečného invalidního" se zrušují a slova " ; jde-li však o poživatele starobního důchodu, má organizace tuto povinnost jen v případech, kdy" se nahrazují slovem " , pokud".
čili nově platí :
582/1991 Sb.
§ 41
Hlášení o zaměstnávání důchodců
(1) Zaměstnavatel má povinnost ohlásit, vstoupí-li k němu do zaměstnání poživatel starobního důchodu, pokud poživatel starobního důchodu podle předpisů o důchodovém pojištění nesplňuje podmínky pro výplatu tohoto důchodu při výkonu výdělečné činnosti. 57)
Hezký den
Děkuji, jste zlatá :o)
>>>>>tím, co mu povolí závodní lékař. Pojištění se odvádí
>>>>>ze
>>>>>skutečně dosažené mzdy, ZP se nedopočítává do minima,
>>>>>pokud by si vydělal méně než 8000 Kč. Kdyby měl třeba
>>>>>nepl. volno, také se nemusí za ty ZP odvádět.
>>>>
>>>>Já zrovna mám obdobný případ, mému zam-ci byl přiznán
>>>>PID, ohlásila jsem změnu na ZP (kód D) a když jsem
>>>>volala na sociálku, řekli mi, že tam není nic
>>>>potřeba,
>>>>tak to jsem z toho jelen...
>>>
>>>A proč jste z toho jelen ? Kdybyste si přečetla zákon
>>>č. 582/1991 Sb. - novelu platnou od 1.1.2009, tak
>>>jste
>>>měla zjistit, že od 1.1.2009 organizace jiže nemá
>>>povinnost hlásit PID ani ČID, pouze starobního
>>>důchodce ,
>>>který by neměl smlouvu na dobu určitou, čili
>>>nesplňoval podminky - viz § 41.
>>
>>No jelen proto, že paní na OSSZ říká: nic hlásit
>>nemusíte a výše je psáno, že snad ano, ale když je
>>potvrzeno od Vás, že povinnost není, pak jsem v klidu.
>>Ještě
>>mrknu na nějaký ten odstaveček v uvedenému zákonu :o)
>
>Ž jste to vy - tak vám to sem hodím celé
>
>novela č. 189/2006 Sb.zákona č. 582/91 Sb. tato
>změna:
>
> 126. V § 41 odst. 1 se slovo "Organizace" nahrazuje
>slovem "Zaměstnavatel", slova "k ní" se nahrazují slovy
>"k němu", slova " , plného invalidního nebo částečného
>invalidního" se zrušují a slova " ; jde-li však o
>poživatele starobního důchodu, má organizace tuto
>povinnost jen v případech, kdy" se nahrazují slovem " ,
>pokud".
>
>
>čili nově platí :
>582/1991 Sb.
>
>§ 41
>
>Hlášení o zaměstnávání důchodců
>
> (1) Zaměstnavatel má povinnost ohlásit, vstoupí-li k
>němu do zaměstnání poživatel starobního důchodu, pokud
>poživatel starobního důchodu podle předpisů o
>důchodovém pojištění nesplňuje podmínky pro výplatu tohoto
>důchodu při výkonu výdělečné činnosti. 57)
>
>
>Hezký den
Re: Děkuji, jste zlatá :o)
O tom hlášení na jeho sociálku jsem psala já a právě proto, že jsem si nebyla jistá, zda to ještě platí, jsem napsala "myslím". Źádného nového PID jsem letos neměla, ale jen tak mezi řečí jsem se na sociálce zeptala, zda je toto ohlašování stále nutné a bylo mně řečeno, že ano. Bylo to začátkem roku, takže zřejmě ani na sociálce ještě nebyli "zaškolení" a já jsem si to dále neověřovala.
Re: Děkuji, jste zlatá :o)
Já po zkušenostech se sociálkou a jejich "informacemi" raději taky hledám a hledám v zákonech. Je to děsný, ale jistější. Když se totiž podíváte na jejich stránky, tak tam pořád ještě "visí" ten § 41 ve znění platném do konce roku. Po mém dotazu na OSSZ mi sdělili, že všichni neví, kde jim hlava stojí a nestačí (což se při rychlosti novel ani nedivím) úpravy na stránkách dělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 5. 2009 16:20
Dobrý den, zaměstnáváme invalidního důchodce. Má nárok na slevu na poplatníka + slevu na inv.důchodce?
Je nějaké omezení prac.doby či výdělku?
Děkuji