RD do 3 let-muzu zustat doma do 4 let?

• (neregistrovaný)

27. 5. 2009 9:35

Dobrý den :-)
    chtěla jsem se zeptat, jestli si budu sama platit sociální nebo zdravotní pojištění z toho důvodu, protože jsem si vybrala a podepsala RD na 3 roky, ale se zaměstnavatelem jsem se nyní dohodla, že ještě budu čtvrtý rok doma s dítětem. Malé budou 3 roky letos - 21.7.Jaké z toho pro mě plynou povinnosti a mám nárok na nějakou sociální dávku ?Manžel je nyní nezaměstnaný.
    Moc děkuji za odpověď a přeju hezký a příjemný den :-))))

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2009 10:18

Klára (neregistrovaný)

Re: RD do 3 let-muzu zustat doma do 4 le
      Sociální ani zdravotní pojištění si platit nebudete.
      U rodičovského příspěvku jste si nejspíš vybrala "klasické čerpání" do 3 let věku dítěte ve výši 7600,-, že?

• 27. 5. 2009 10:25

xy5

jistě máte písemně zažádáno a schváleno neplac. volno v zaměstnání od - do (pokud ne, mohou Vás vést na neomluvené absenci a to byste měla velký dluh na ZP)
      pokud doložíte na své ZP, že se celodenně řádně staráte o dítě do 7 let nebo nejméně o 2 děti do 15 let, potom za Vás bude plátcem ZP stát

• 27. 5. 2009 10:30

Ivik (neregistrovaný)

Ano-právě, že jsem si vybrala "klasické čerpání". V práci jsem se domluvila, že by mi dali ještě ten čtvrtý rok neplacené volno, protože nyní pro mě není místo a chtěli by jsme zkusit po nevydařeném těhotenství další miminko.Můžu si přividělávat na brigádách ?Mám šanci na nějaké sociální dávky ?
      Děkuji moc :-)

• 27. 5. 2009 10:58

Ivik (neregistrovaný)

Samozřejmě vše sepíšeme.Jen jsem se chtěla zeptat,jestli budu platit ZP a SP a jestli mám možnost nějakých socilálních dávek a na možnost přividělávání po brigádách.
      Moc děkuji a přeji příjemný den :-)

• 27. 5. 2009 10:50

Jiřka1 (neregistrovaný)

Nejprve k tomu zdravotnímu pojištění: Nyní jste pojištěna státem na základě toho, že pobíráte rodičovský příspěvek a také proto, že jste na rodičovské dovolené (která je max. do 3 let dítěte). Až pak přestanete obírat rod. příspěvek a budete na tom povoleném (písemně) neplaceném volnu, pak abyste byla pojištěna státem, nesmíte dítě dávat do školky na víc než 4 h denně (tím je splněno celodenní a řádné pečování o dítě). Musíte zajít na svoji zdravotní pojišťovnu a tam se zaregistrovat jako osoba celodenně pečující o dítě do 7 let, na základě toho budete pojištěna státem apotvrzení o tom přinesete zaměstnavateli. Pokud by tomu tak nebylo, muselo by být odváděno zdravotní pojištění.
      Přivydělávat si můžete, klidně můžete i nastoupit do jiného zaměstnání na plný úvazek, výdělek není omezen. Na sociální dávky se informujte na úřadě (odkud nyní pobíráte rodičák a přídavky), dávky jsou závislé na příjmu všech členů domácnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).