Dobropis (částečně vrácené plnění) a DPH

• (neregistrovaný)

27. 5. 2009 14:47

Prosím kolegy o názor: obchodní partner mi poslal dopis, kde oznamuje, že bude vystavovat dobropisy (týkají se např. vráceného zboží) bez DPH s tím, že odpadá potvrzování dobropisů příjemcem, účtování o DPH atd. Ve svém oznámení se opírá o §42, odst.1 zákona o DPH. Já, ač pročítám zento paragraf ze všech stran, nenacházím v něm možnost vystavovat dbps bez DPH. Jedná se o tuzemské plnění.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2009 14:51

Eva.J. (neregistrovaný)

Re: Dobropis (částečně vrácené plnění) a
      My také vystavujeme dobropisy bez DPH, měla jsem pár telefonátů, ale vesměs to všichni vzali... Je to opravdu pohodnější.

• 27. 5. 2009 14:58

karel2 (neregistrovaný)

takoveto dobropisy jsem uz videl i resil jejich spravnost. jsou dobre. ted vam ale nenapisu podle jakeho §, o coz vam jiste ale jde.

• 27. 5. 2009 16:38

trubka (neregistrovaný)

On to zřejmě nebude daňový dobropis, ale jen dobropis. §42 odst. 1 zní "Plátce může opravit výši daně ....", tzn. Váš dodavatel má možnost ne povinnost opravit výši daně.

Živě vidím jak to dopadne za pár let: FÚ bude tvrdit, že jste neměli nárok na odpočet protože jste přijatá plnění nepoužili k uskutečnění ek. činnosti, protože když se plnění zrušilo nebo celé vrátilo tak jste ho určitě nepoužili k uskut. ...., blablabla, to bude zase veselo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).