Re: Sleva na zboží ze zahraničí
Máme podobný případ ale s tím, že žádnou fakturu neobdržíme. Zahraniční partner nám zasílá pouze avizo o platbě, ve kterém uvede faktury v plné výši a minus 2 % discontu za platbu před splatností. Auditor i daňař mají názor, že toto se účtuje na 548.
Ještě máme i české faktury, které platíme ve splatnosti. K tomu pak dostaneme slevu jako dobropis (je tam uvedeno i DPH). A to účtuji mínusem na 504. (Slevu víme předem, takže zaplatíme o to míň, pak dojde faktura jako dobropis a ta se započtě s nedoplatkem faktury na zboží. Doufám, že jsem to popsala srozumitelně.) To je asi OK.
Když se dívám do ABECEDY účetnictví pro podnikatele, tak si myslím, že použití účtu 688 (ostatní mimořádné výnosy-stručně-účtování škody,oprav minulých let,změny účetních metod) není správné. Mělo by být 648-ostatní provozní výnosy. Je to opakující se záležitost a je z běžné činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 5. 2009 8:16
V účetnictví - zaúčtuji zahraniční fakturu na příjem zboží a později mi přijde faktura na slevu za včasnou platbu. Zaúčtuji ji jako dobropis k fakturám a vzájemnou úhradu dobropisu k faktuře udělám ve vnitru. Objeví se mi tam kurzová ztráta, protože to není ve stejném dni (faktura a dobropis) a ještě udělám vyměření DPH. Je to tak dobře? Účtujete někdo něco podobného? Díky za rady.