Re: Maximální délka reálné směny?
Délka pracovní směny může činit nejvýše 12 hodin, na tuto pracovní směnu může navazovat práce přesčas v rozsahu nejvýše 4 hodin (aby byl zaručen nepřetržitý odpočinek v délce nejméně 8 hodin). Toto zkrácení je možné u zaměstnanců starších 18 let z důvodů podle § 90 odst. 2 ZP (práce přesčas je jedním z vyjmenovaných důvodů).
To možné také je, protože jak jsem zmiňovala vyjmenované důvody opravňující zaměstnavatele zkrátit nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami až na 8 hodin, mezi nimi je nejenom práce přesčas, ale i nepřetržitý provoz (nevím, zda se Vás týká), a pracovní doba rozvržená nerovnoměrně. O nerovnoměrné rozvržení pracovní doby se jedná v případě, že délka směny je delší než 9, avšak nesmí přesáhnout 12 hodin = máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně. Mezi 21.00 a 5.00 je 8 hodin.
Jen pro upřesnění:
1. Může mi být prodloužena směna 9:00- 21:00 když na ni navazuje směna 5:00- 17:00 a už při plánování je tedy zkrácena doba odpočinku na minimum - 8 hodin?
2. pokud nastane opačný případ. Směna 9:00-21:00 druhý den navazuje směna 19:00-7:00 délka odpočinku tedy 22 hodin. jak může být maximálně prodloužena v tomto případě?
Na první otázku jsem Vám už odpověděla - máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně, tudíž Vám, jste-li starší 18 let, může být nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami zkrácen na 8 hodin. Doplňuji, že podmínkou tohoto postupu je, že následující odpočinek Vám bude o dobu zkrácení naopak prodloužen. Zkrácení nepřetržitého odpočinku může být i naplánováno, jedná se o organizaci práce, o které rozhoduje zaměstnavatel.
Maximální doba nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami není uzákoněna, záleží na zaměstnavateli, jak naplánuje pracovní směny. Měl by je plánovat tak, abyste v průměru za vyrovnávací období odpracoval tolik hodin, kolik odpovídá stanovené týdenní pracovní době. Vyrovnávací období může činit nejvýše 26 týdnů a jenom kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů.
Právě jsme si asi nerozuměli: nejde mi o délku odpočinku ale o maximální možnou nařízenou práci přesčas po odpracování 12 hodinové směny a to v případě
1. kdy je mezi další směnou už odpočinek zkrácen na minimum (8 hodin)
2. kdy je před další směnou odpočinku naopak dostatek (22hodin)
Na tyto paragrafi jsem se díval . Do nedávna jsem si myslel že když mám nerovnoměrně rozvrženou prac dobu může mít pouze 12h max. § 83 (2) a že m iuž nikdo nemůže po odpracování těchto 12 hodin nic nařídit ale prý není omezena doba navazujícího přesčasu a když to přeženu můžu pracovat třeba 20 hodin
>>Na první otázku jsem Vám už odpověděla - máte
>>pracovní
>>dobu rozvrženou nerovnoměrně, tudíž Vám, jste-li
>>starší 18 let, může být nepřetržitý odpočinek mezi
>>dvěma
>>směnami zkrácen na 8 hodin. Doplňuji, že podmínkou
>>tohoto postupu je, že následující odpočinek Vám bude o
>>dobu
>>zkrácení naopak prodloužen. Zkrácení nepřetržitého
>>odpočinku může být i naplánováno, jedná se o
>>organizaci
>>práce, o které rozhoduje zaměstnavatel.
>>
>>Maximální doba nepřetržitého odpočinku mezi dvěma
>>směnami není uzákoněna, záleží na zaměstnavateli, jak
>>naplánuje pracovní směny. Měl by je plánovat tak,
>>abyste v
>>průměru za vyrovnávací období odpracoval tolik hodin,
>>kolik odpovídá stanovené týdenní pracovní době.
>>Vyrovnávací období může činit nejvýše 26 týdnů a
>>jenom
>>kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů.
>
>Právě jsme si asi nerozuměli: nejde mi o délku
>odpočinku ale o maximální možnou nařízenou práci přesčas po
>odpracování 12 hodinové směny a to v případě
>1. kdy je mezi další směnou už odpočinek zkrácen na
>minimum (8 hodin)
>2. kdy je před další směnou odpočinku naopak dostatek
>(22hodin)
VH Vám rozuměla, Vy jí zřejmě ne. Podle § 90 má být mezi dvěma směnami v rámci 24 hodin přestávka nejméně 12 hodin. Např. pracujete od 6 do 18, tak Vaše další naplánovaná směna má být zase nejdříve za 12 h, tj. zas od 6 h. Když odpracujete směnu a k ní dotanete nařízení přesčas, tak Vaše další směna může začít nejdříve až za 8 hodin. (Vaše doba odpočinku byla zkrácena o 4 hodiny). Pokud jdete do směny za 8 hodin, tak po této směně musíte mít odpočinek aspoň 16 hodin (tj. normálních 12 hodin plus ty 4). A od těch povinných dob odpočinku se odvíjí to naplánování směn a přesčasů.
>
K bodu 1 si jednoznačně myslím, že Vám již ta odpolední směna nemůže být prodloužena, protože již tak je odpočinek právě těch 8 hodin.
Myslím, že vám ostatní odpovídající správně neporozuměli.
K bodu 2: když to hodně přeženu, tak teoreticky až do 11 hodin dopoledne, ale tohle by si na triko snad nikdo nevzal. To je dokonce přes 24 hodin, což je nesmysl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 5. 2009 14:58
Prosím o objasnění. Jako zaměstnanci s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou je mi naplánován 12 hodinová pracovní směna. § 83 (2) . O kolik hodin mi může být tato směna v reálu prodloužena (nařízen přesčas)?