Maximální délka reálné směny?

• (neregistrovaný)

28. 5. 2009 14:58

Prosím o objasnění. Jako zaměstnanci s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou je mi naplánován 12 hodinová pracovní směna. § 83 (2) . O kolik hodin mi může být tato směna v reálu prodloužena (nařízen přesčas)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 5. 2009 15:12

VH

Re: Maximální délka reálné směny?
      Délka pracovní směny může činit nejvýše 12 hodin, na tuto pracovní směnu může navazovat práce přesčas v rozsahu nejvýše 4 hodin (aby byl zaručen nepřetržitý odpočinek v délce nejméně 8 hodin). Toto zkrácení je možné u zaměstnanců starších 18 let z důvodů podle § 90 odst. 2 ZP (práce přesčas je jedním z vyjmenovaných důvodů).

• 28. 5. 2009 15:20

David Vanický (neregistrovaný)

A když mám směnu 9:00- 21:00 a druhý den už naplánovanou 5:00-17:00?

• 28. 5. 2009 15:29

VH

To možné také je, protože jak jsem zmiňovala vyjmenované důvody opravňující zaměstnavatele zkrátit nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami až na 8 hodin, mezi nimi je nejenom práce přesčas, ale i nepřetržitý provoz (nevím, zda se Vás týká), a pracovní doba rozvržená nerovnoměrně. O nerovnoměrné rozvržení pracovní doby se jedná v případě, že délka směny je delší než 9, avšak nesmí přesáhnout 12 hodin = máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně. Mezi 21.00 a 5.00 je 8 hodin.

• 28. 5. 2009 15:52

Jen pro upřesnění:

1. Může mi být prodloužena směna 9:00- 21:00 když na ni navazuje směna 5:00- 17:00 a už při plánování je tedy zkrácena doba odpočinku na minimum - 8 hodin?

2. pokud nastane opačný případ. Směna 9:00-21:00 druhý den navazuje směna 19:00-7:00 délka odpočinku tedy 22 hodin. jak může být maximálně prodloužena v tomto případě?

• 28. 5. 2009 16:06

VH

Na první otázku jsem Vám už odpověděla - máte pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně, tudíž Vám, jste-li starší 18 let, může být nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami zkrácen na 8 hodin. Doplňuji, že podmínkou tohoto postupu je, že následující odpočinek Vám bude o dobu zkrácení naopak prodloužen. Zkrácení nepřetržitého odpočinku může být i naplánováno, jedná se o organizaci práce, o které rozhoduje zaměstnavatel.

Maximální doba nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami není uzákoněna, záleží na zaměstnavateli, jak naplánuje pracovní směny. Měl by je plánovat tak, abyste v průměru za vyrovnávací období odpracoval tolik hodin, kolik odpovídá stanovené týdenní pracovní době. Vyrovnávací období může činit nejvýše 26 týdnů a jenom kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů.

• 28. 5. 2009 16:33

Právě jsme si asi nerozuměli: nejde mi o délku odpočinku ale o maximální možnou nařízenou práci přesčas po odpracování 12 hodinové směny a to v případě
      1. kdy je mezi další směnou už odpočinek zkrácen na minimum (8 hodin)
      2. kdy je před další směnou odpočinku naopak dostatek (22hodin)

• 28. 5. 2009 17:06

aaa (neregistrovaný)

zkuste se podívat do ZP § 82, § 83 odst. 2 a § 84a

• 28. 5. 2009 17:35

Na tyto paragrafi jsem se díval . Do nedávna jsem si myslel že když mám nerovnoměrně rozvrženou prac dobu může mít pouze 12h max. § 83 (2) a že m iuž nikdo nemůže po odpracování těchto 12 hodin nic nařídit ale prý není omezena doba navazujícího přesčasu a když to přeženu můžu pracovat třeba 20 hodin

• 28. 5. 2009 17:41

Jiřka1 (neregistrovaný)

>>Na první otázku jsem Vám už odpověděla - máte
      >>pracovní
      >>dobu rozvrženou nerovnoměrně, tudíž Vám, jste-li
      >>starší 18 let, může být nepřetržitý odpočinek mezi
      >>dvěma
      >>směnami zkrácen na 8 hodin. Doplňuji, že podmínkou
      >>tohoto postupu je, že následující odpočinek Vám bude o
      >>dobu
      >>zkrácení naopak prodloužen. Zkrácení nepřetržitého
      >>odpočinku může být i naplánováno, jedná se o
      >>organizaci
      >>práce, o které rozhoduje zaměstnavatel.
      >>
      >>Maximální doba nepřetržitého odpočinku mezi dvěma
      >>směnami není uzákoněna, záleží na zaměstnavateli, jak
      >>naplánuje pracovní směny. Měl by je plánovat tak,
      >>abyste v
      >>průměru za vyrovnávací období odpracoval tolik hodin,
      >>kolik odpovídá stanovené týdenní pracovní době.
      >>Vyrovnávací období může činit nejvýše 26 týdnů a
      >>jenom
      >>kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů.
      >
      >Právě jsme si asi nerozuměli: nejde mi o délku
      >odpočinku ale o maximální možnou nařízenou práci přesčas po
      >odpracování 12 hodinové směny a to v případě
      >1. kdy je mezi další směnou už odpočinek zkrácen na
      >minimum (8 hodin)
      >2. kdy je před další směnou odpočinku naopak dostatek
      >(22hodin)

VH Vám rozuměla, Vy jí zřejmě ne. Podle § 90 má být mezi dvěma směnami v rámci 24 hodin přestávka nejméně 12 hodin. Např. pracujete od 6 do 18, tak Vaše další naplánovaná směna má být zase nejdříve za 12 h, tj. zas od 6 h. Když odpracujete směnu a k ní dotanete nařízení přesčas, tak Vaše další směna může začít nejdříve až za 8 hodin. (Vaše doba odpočinku byla zkrácena o 4 hodiny). Pokud jdete do směny za 8 hodin, tak po této směně musíte mít odpočinek aspoň 16 hodin (tj. normálních 12 hodin plus ty 4). A od těch povinných dob odpočinku se odvíjí to naplánování směn a přesčasů.
      >

• 28. 5. 2009 23:53

anonymous

K bodu 1 si jednoznačně myslím, že Vám již ta odpolední směna nemůže být prodloužena, protože již tak je odpočinek právě těch 8 hodin.
      Myslím, že vám ostatní odpovídající správně neporozuměli.
      K bodu 2: když to hodně přeženu, tak teoreticky až do 11 hodin dopoledne, ale tohle by si na triko snad nikdo nevzal. To je dokonce přes 24 hodin, což je nesmysl.

• 29. 5. 2009 18:41

David Vanický -díky všem (neregistrovaný)

Děkuji všem zůčastněným za názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).