Re: nákup společnostri-obchodního podílu
Vy jste koupili s.r.o. a protože nemáte žádné doklady z účetnictví, tak jste si nenechali provést na tuto společnost audit nebo kontrolu účetnictví? Pokud je to tak, tak to je zásadní chyba, protože kdyby tam tato společnost měla nějaké "čachry machry", tak to odnese Vaše společnost...
Jen společnost založili a nabídli k prodeji a jednatel-jediný ji zakoupil. Dle Prohlášení tam žádný pochyb nebyl. Ale to není můj úkol. Já potřebuji vyřešit účetní a daňovou stránku. Kam zaúčtuji zaplacený základní kapitál - výdej hotově, který se předal původnímu zakladateli. Jakýkoliv pohyb nula. Nevytvořili ani zahajovací rozvahu. Kam dám prosím v tomto případě základní kapitál na straně MD??? Víte někdo? Děkuji
Z Vašeho dotazu nejsem zrovna 2x moudrý. Co chcete účtovat a u koho, u sročka nebo u společníka, společník je právnická nebo fyzická osoba? Popište to nějak srozumitelně.
Společník je fyzická osoba. Odkoupil obchodní podíl ve výši 100%, tedy se stal jediným vlastníkem SRO (předtím byla též jedna osoba). To účetnictví se ke mne nyní dostalo. Musím mít na účtu 411D ten základní kapitál = 200.000Kč. Kam to mám zaúčtovat na straně MD, když ty peníze nikde vloženy nemám (banka apod., to měla někde složené zakládající společnost, nemám o tom žádné zprávy a ani je nezískám). Současný společník, zaplatil odstupujícímu=prodávajícímu společníkovi hotově 200tis. za základ.jmění. Tím jsou vyrovnáni. Kam zaúčtovat u SRO základní kapitál na straně MD? Na 061???
Nic od nikoho nezískám. Čas mezi vznikem společnosti a prodejem jinému společníkovi je pár týdnů, v jednom kalendářním roce. Původní je nějaká neznámá zahraniční osoba, na kterou nemám kontakt a ani bych se nedomluvila. Adresa co byla v rejstříku "neznámá" pro korespondenci.
Už jsem to pochopil. Účtování se týká společnosti založené a vlastněné teď i předtím jedním vlastníkem(společníkem). Složený základní kapitál se účtuje 221/411. Ovšem Vy, jak říkáte, nemáte žádný účet ani peníze.
Z toho bych dovodil, že společník koupil a zaplatil 200.000,- za vytunelovanou společnost.
Nedělá si z Vás ten nový společník šoufky?
Pokud vy jste společnost A a tato společnost koupila 100%ní obchodní podíl ve společnosti B, pak v A zaúčtujete 200 tis. takto:
předpis dle smlouvy 061/367, zaplacení pokladnou 367/211. Podíl bude tedy evidován na účtu 061. K 31.12. si od společnosti B vyžádáte jejich výkazy a dle výše jejich vlastního kapitálu provedete přecenění. Pokud např. k 31.12. bude výše jejich VK 250 tis., pak zaúčtujete 50 tis. 061A/414.
Pokud vy jste ta společnost B, pak koupě obchodního podílu se ve spol.neúčtuje (nejspíš jeden člověk koupil podíl od druhého a toto předání peněz se společnosti netýká). Musíte dostat doklady, které ve společnosti vznikli od založení. Bude tam nejspíš složení základního kapitálu na bankovní účet (tím původním zakladatelem). Předpis se zaúčtuje 200 tis.353/411 a složení do banky 221/353.
Je vidět, že to neumím srozumitelně vysvětlit. Nemáme nikde obchodní podíl. JSme to my. My jsme společnost A. Změnil se jen společník - jediný. Normálně by byla společnost založena, zákl.kapitál by složila do banky. Zahajovací rozvaha (zjednodušená verze) 221/411. Nějak by účtovali, hosdpodařili, pak by společnost prodali jak je, někomu jinému-opět jedinému společníkovi, fyzické osobě. Jenže to proběhlo divně netradičně. Založili společnost, nikde žádné zaúčtování, ani zahajovací rozvaha a společnost dali k odprodeji. Tu společnost zakoupil nynější společník=jednatel. A mne jde o účtování této společnosti. O zaúčtování toho zákl.kapitálu v této existující společnosti, která by měla mít, ale nemá žádný účetní zápis. Nic. Po zakoupení společnost začala vykonávat ekonomickou činnost. Potřebuji na začátek dostat k zaúčtování zákl.kapitál na účet 411 na stranu D. Jak to udělat, když to není jak by to mělo být (viz. rozpis výše a další 2vstupy předtím) ale dostat to tam potřebuji?????? Děkuji
V mém příkladu jste společnost B. Jen jsem to popisovala tak, že dostanete doklady. Obvykle to chodí:
předpis 353/411
slož.do banky 221/353
při zrušení zakladatelského účtu převod do pokladny 261/221 a 211/261.
Budete tedy muset zřejmě udělat předpis 353/411 a jakoby uhradit z pokladny 211/353.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2009 10:03
Dobrý den, prosím můžete mi poradit jak zaúčtovat? Byla založena SRO, základní kapitál 200.000 Kč. My jsme po 2měsících tuto společnost koupili - jeden zakaldatel, s původním zakladatelem došlo k vypořádání zákl.kapitálu ve výši 200 tis. zaplacením hotově. Jak prosím zaúčtuji? na D 411 musím mít těch 200tis., ale kde to dám na stranu MD?? Od původních jsme nedostali co se účetnictví týká zcela nic. Byla to zřejmě jen založená společnost pro prodej. Poradíte mi prosím? Na 06x ??? To tam bude navždy? Moc děkuji za rady.