Darovací smlouva-SJM

• (neregistrovaný)

29. 5. 2009 23:49

Děkuji za odpovědi a zeptám se ještě jinak, konkrétněji.
    Manžel má z prvního manželství syna a já z prvního manželství dceru.Nemovitost byla darovací smlouvou napsána na manžela před naší svatbou.Poté sme se vzali a začali jsme nemovitost rekonstruovat.Já, ani jako manželka tedy nejsem zapsána v katastru a nikde.Nemovitost je již skolaudována a na rekonstrukci si manžel vyřídil u banky úvěr, také jen na sebe.Prostě já s dcerou nikde nejsme zapsáni, jen zde máme trvalé bydliště.
    Jelikož i já jsem zde investovala nějaké peníze, tak bych byla ráda, aby jme měli v případě nedejbože smrti, nebo rozvodu nějaké jistoty.
    Manželovi plně věřím a vím, že on by nás nenechal odejít jen tak s kufry, ale na 100% vím, že původní majitelé-tchýně se svým mužem, kterému původně nemovitost patřila by udělali vše pro to, aby tomu tak bylo.Proto také , když se dozvěděli, že se budem brát, tak rychle vyřídili darovací smlouvu, aby to stihli před uzavřením manželství.Jsou to zvláštní povahy a v dnešní době se člověk musí nějak právně zabezpečit.
    Čemu ale pořád nerozumím je, jak by se majetek v těch dvou zmiňovaných případech (smrt,rozvod)dělil mezi mnou-manželkou a manželovým synem.A jak by tomu bylo v případě:SJM a Darovací smlouva.
    Předem mockrát děkuji za odpověď!!!
    Hezký den přeje Kateřina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2009 7:47

p. (neregistrovaný)

Re: Darovací smlouva-SJM
      1. v případě manželovi smrti
      polovina domu připadne Vám a polovina jeho synovi

2. v případě rozdvodu
      máte nárok na vyplacení prostředků, které jste do domu vložila z peněz které jste měla před manželstvím a polovinu prostředků které jste tam společně vložili jako manželé, na nemovitost jako takovou ne

tchýně s tchánem vůbec spěchat nemuseli protože darovanou nemovitost by stejně nabyl jenom manžel, nemovitosti se automaticky nestávají součástí SJM

pokud by manžel souhlasil abyste byla spoluvlastnicí, může Vám polovinu darovat, nebo si u notáře můžete o tuto nemovitost rozšířit spoluvlastnictví, pak by to v případě rozvodu a smrti bylo takto:

1.smrt
      polovinu máte Vy, druhá polovina se rozdělí na poloviny - jedna pro vás, druhá pro syna tj. by byste měla 3/4

2.rozvod
      každý polovinu

snad je to trochu srozumitelné

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).