Re: OSVČ nebo s.r.o. ?
Měli jsme také takový problém.
Jako právnická osoba s.r.o je fakt, že získáte zakázky lépe než FO,
musíte vést podvojné účetnictví, i jako společník se můžete zaměstnat a tím máte zaplacené soc. a zdravotní pojištění. Jako právnická osoba ze zisku který vyjde zaplatíte za rok 2009 je to myslím 19% daně z příjmu.Ze zisku, který Vám potom zbyde a který si podle rozhodnutí společníka tedy Vámi můžete vyplatit po roční uzávěrce zaplatíte 15% daně srážkové daně a ta je konečná. Jako fyzická osoba už nemusíte dělat daňové přiznání FO pokud nemáte ještě jiné příjmy.
Na administrativu to má dopady: musíte mít účetní, která zná mzdovou problematiku, podvojné účetnictví, DPH pokud jste plátcem, fakturaci a pod. na té hodně záleži. Ručíte jen do výše základního vkladu, FO celým majetkem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 5. 2009 12:13
Dobrý den, potřeboval bych radu, momentálně jsem fyzicky podnikající osoba - OSVČ a mám v plánu si založit s.r.o. s tím, že mi řadu profesí, na které bych musel mít určitá oprávnění, zaručí osoby odpovědné, které tyto oprávnění mají. Zajímalo by mě, jaký je rozdíl v placení a výši daní, zdravotního a sociálního oproti OSVČ ? V nově vzniklé společnosti budu jako jediný - bez společníků. Navíc poslední dobou zjišťuji, že obchodní společnosti mají při získávání zakázek, větší šanci u firem, než obyčejný živnostník. Poslední dobou chtějí firmy kompletní dodávku servisní - revizní a montážní činnosti, tzn. na veškerá technická zařízení od jedné firmy. To by v mém případě s.r.o. vyřešilo. Ale zajímá mě právě jaký to bude mít dopad na daně (hlavně jejich výši),pojištění,administrativu atd.
Díky za info
S pozdravem Honza