Daňový náklad-mzdy zaměstnance-sledujete

• (neregistrovaný)

30. 5. 2009 18:03

Dobrý den, nejsem finanční účetní, ale mzdová a zajímalo by mě, jak vy jako finančí účetní sledujete daňový náklad, co se týká hrubé mzdy zaměstnance. Zúčtují zaměstnanci mzdu, ta je pro účetní nákladem a nezjišťuje, z čeho se ta mzda skládá, tzn. pokud např. má ve mzdě příplatky za pohotovost, což se nepovažuje pro účely výpočtu průměru za mzdu nebo věrnostní odměna, což se také nepovažuje za mzdu - pro daňový náklad to nevadí, pro uznatelný daň.náklad je veškerá mzda ať se skládá z různých složek, je VŽDY daň. nákladem ...? díky za objasnění.
    PS naši účetní to nezajímá, vezme sestavu a nic neřeší a když se jí zeptám, tak pokrčí ramenama, že jí to nezajímá. Možná motám 2 věci dohromady, ale neodpověděla mi, proto se ptám vás a moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2009 18:48

annonym (neregistrovaný)

Re: daňový náklad-mzdy zaměstnance-sledu
      Pokud jde o rozdíly mezi tzv. nárokovou a tzv. nenárokovou složkou mzdy, tedy mezi složkou mzdy, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout, jestliže zaměstnanec splní sjednané předpoklady a podmínky, a složkou mzdy, na niž vzniká právo až na základě zvláštního rozhodnutí zaměstnavatele o jejím přiznání .Tzv. nenároková složka mzdy je charakteristická tím, že bez rozhodnutí zaměstnavatele má „povahu fakultativního plnění, kterou ztrácí a stává se nárokovou složkou mzdy teprve v okamžiku, kdy zaměstnavatel rozhodne o přiznání tohoto nároku zaměstnanci; kdy a zda (a o jakém obsahu) takovéto rozhodnutí mající konstitutivní povahu učiní, záleží jen na úvaze zaměstnavatele“. Jedná se tedy o mzdový náklad, který je plněn daňově uznatelný.
      Co se týká věrnostních odměn, pak , pokud výplata věrnostních odměn nemá vazbu na výkon práce a nebyla vyplácena na základě mzdového či pracovněprávního předpisu, je možno tento výdaj posoudit jako daňový. Tento příjem podléhá odvodu soc. a zdravotnímu pojištění. Podmínkou je zpracování vnitropodnikové směrnice - viz. § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. Pokud by z takového příjmu nebylo odvedeno sociální a zdravotní pojištění, pak by se jednalo o výdaj nedaňový.
      Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmů.
      Plnění poskytovaná podle § 25 jsou vždy daňově neúčinné a to i v případě, že by bylo jejich poskytování stanoveno ve směrnici dle § 24/2 písm. j) bod 5.

Účetní by měla dostat zpracované mzdy tak, aby bylo zřejmé, zda se jedná o daňový či nedaňový náklad. Je na účetní, aby vyžadovala podklady pro zaúčtování v patřičném členění .

• 30. 5. 2009 19:45

jo (neregistrovaný)

.
      >Podmínkou je zpracování vnitropodnikové směrnice - viz. §
      >24 odst. 2 písm. j) bod 5. Pokud by z takového příjmu
      >nebylo odvedeno sociální a zdravotní pojištění, pak by
      >se jednalo o výdaj nedaňový.
      >Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj
      >v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních
      >z příjmů.
      >Plnění poskytovaná podle § 25 jsou vždy daňově
      >neúčinné a to i v případě, že by bylo jejich poskytování
      >stanoveno ve směrnici dle § 24/2 písm. j) bod 5.
      >
      >Účetní by měla dostat zpracované mzdy tak, aby bylo
      >zřejmé, zda se jedná o daňový či nedaňový náklad. Je na
      >účetní, aby vyžadovala podklady pro zaúčtování v
      >patřičném členění .
      Děkuji za přímo profi odpověď !Jsem překvapená, že jste se mým dotazem vůbec zabýval(a),ale jsem tomu moc ráda :) Lze tedy zjednodušeně říci, že zúčtovaná hrubá mzda, která je zdaněna a odvedeno pojistné (a je vyplacena) a netýká se § 25 (ten je pěkně dlouhej ....), je VŽDY daň.uznatelný náklad ? To jsem ale asi moc zjednodušila, protože i takové odstupné, ač není odvedeno pojistné, je také daňovým nákladem ..Ono se vám lehko řekne, že účetní by měla dostávat podklady jasné co je a co není daňový náklad, ale to já jako mzdová přece nevím-mě z hlediska mé profese by nemělo ani zajímat co je daňové uznatelné a co ne, semináře pro mzdové uznatelnost daňového nákladu neřeší... zpracovávám mzdy a uznatelnost řeší daňový poradce, nebo účetní, která o nákladech účtuje a pokud se ona o to vůbec nezajímá, mne by to nemělo zajímat tuplem jako mzdovku, si myslím,ale protože mne to zajímá, ptám se...děkuji
      PS Nespletl jste si písmenko ....: Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních
      z příjmů.....
      podle 25 1d) jsou odměny členů statut.org. a ty jsou i do r.06 i po r. 06 vždy daňově neuznatelné.

• 30. 5. 2009 20:25

annonym (neregistrovaný)

Do konce r. 2006 platila jiná pravidla a jakákoliv odměna nesouvisející s výkonem práce (např. věrnostní odměna) nebyla daňově uznatelná. S účetní by jste se měla dohodnout, které složky mzdy potřebuje mít uvedeny samostatně.
      Odstupné je nároková složka dle ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).