Re: Co dělat, když zaměstnavatel neplatí
Jenže tazatel píše, že nechce zaměstnání měnit! Pokud u Vašeho zaměstnavatele půvobí odbory, požádejte je o pomoc. Kromě toho se obraťte se stížností na oblastní inspektorát práce. Ten může zaměstnavateli za toto porušení ZP uložit pokutu. Pokud by ani potom (po prošetření OIP)nezaplatil, písemně zaměstnavatele sdělte, že vám dluží mzdu a v jaké výši s tím ,že požadujete tuto mzdu zaplatit nejpozději do... Upozorněte ho, že pokud se tak nestane, budete nucen se svých oprávněných nároků domáhat soudně.
Ano, inspektorát uloží pokutu a tím méně pak bude na případný doplatek mzdy. Pokud nechcete zaměstnání měnit, jak jediná cesta je si se zaměstnavatelem promluvit.
Z vaší odpovědi ,že při stížnosti a případné pokutě pak nebude na doplatek mzdy mám dojem, že zaměstnanci mají být vůbec rádi, že dostali alespoň nějakou korunu.Doba je sice špatná,ale tito lidé také mají své závazky , platí nájmy, energie apod. Dovede si představit, že tento pán řekne majiteli bytu nebo plynárně, že mu zaplatí jenom část a ať na něm zatím víc nechce, protože nemá peníze, když nedostal výplatu? Myslíte si, že jako on se musí spokojit s částí výplaty se oni spokojí s částí svých nároků? Asi těžko.A domluva se zaměstnavatele je pravděpodobně k ničemu,když píše, že mu to asi nevadí.
On píše, že nechce měnit zaměstnání, jen chce od zaměstnavatele dostat mzdu (na kterou má pochopitelně nárok). Opravdu myslíte, že když dá inspektorát zaměstnavateli pokutu, tak že zaměstnavatel promptně vyplatí dlužné mzdy (a jistě je nedluží jen jemu, předpokládám, že nemá dost peněz) a nechá ho dále zaměstnaného? Podle mě se to vylučuje. Jestli z něho dostane peníze tímto způsobem, tak tam určitě nezůstane dále zaměstnaný, na to můžete vzít jed. Také by bylo možné domluvit se s ostatními a podat návrh na konkurs a o dlužné mzdy požádat na ÚP. Ovšem to tam také nezůstane zaměstnaný. Nebo zrušit pracovní poměr okamžitě a ještě s nárokem na odstupné a pak podat návrh na konkurs -ale také tam nezůstane zaměstnaný. Nebo vymáhat mzdu soudně - také pochybuju, že by tam zůstal. Tak co radíte, aby peníze dostal a přitom zůstal? Podle mě zbývá tlačení na zaměstnavatele způsobem, kterým dosáhne, že dlužné mzdy dostane a přitom zůstane.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2009 12:13
Nevíte náhodou někdo, jak postupovat, když zaměstnavatel neplatí mzdy? Dodnes jsme nedostali výplatu za březen a zdá se mi, že to našeho zaměstnavatele ani nijak netrápí. Nechci zaměstnání měnit, v době krize by asi nebylo jednoduché najít nějaké jiné, ale aspoň by mně zajímalo, jaká mám práva a co s tím můžu dělat.
Díky za radu.