Re: Koupě auta v Německu+odpočet DPH
Takže ještě jednou pr méně chápavé...
1. Vozidlo zakoupím v Německu bez DPH??
2. Vystavená Faktura za vozidlo bude také bez DPH
3. Jaký si uplatním odpočet, když v Něcku DPH nezaplatím?
4. Jakým způspbem si vozidlo budu dále odpisovat, pokud bude firemní?
5. Jak uplatnit DPH - celé najednou?
Děkuji předem.
1. Ano
2. Ano
3. uplatníte si odpočet, který vykážete na řádku 3 přiznání k DPH (jsou tam i odkazy na §). DPH si nejdřív samovyměříte a pak si uplatníte odpočet. (na řádku 44 přiz. k DPH)
4. Předpokládám, že auto zaplatíte najednou, přejde na Vás jeho vlastnictví, budete odepisovat dle zák. o dani z příjmu - odpisová skup. 2 - 5 let. Pozor, kvůli krizi je schválená novela, která zkracuje dobu odpisování pro 1 a 2 skupinu, platí to pro majetek pořízený od 1.1.2009 do tuším 30.6.2010.
5. Pokud budete auto používat pouze pro firemní účely (nebudete jezdit soukromě) uplatníte DPH celé najednou. Pokud budete soukromě jezdit - musí se odpočet DPH krátit.
"Předpokládám, že auto zaplatíte najednou, přejde na Vás jeho vlastnictví, budete odepisovat dle zák. o dani z příjmu "
Dovolím si přidat svůj dotaz .
V případě, že by bylo na auto poskytnutý úvěr a auto sloužilo jako zástava - je uzavřena smlouva o zajištění závazku převodem práva -bude možno auto odepisovat ?
Dík B
Co mám zkušenosti z úvěrem - výslovně bylo ve smlouvě uvedeno, že předmět (tam to nebylo auto), na který se poskytuje úvěr, je ve vlastnictví kupujícího.
Takže vám přímo neodpovím, pročtete smlouvu. Řekla bych, že zajištění závazku už je jiná věc.
Co mám zkušenosti z úvěrem - výslovně bylo ve smlouvě
>uvedeno, že předmět (tam to nebylo auto), na který se
>poskytuje úvěr, je ve vlastnictví kupujícího.
>Takže vám přímo neodpovím, pročtete smlouvu. Řekla
>bych, že zajištění závazku už je jiná věc.
Dík JS. Smlouvu jsem pročetla - cituji kupující kupuje a do svého vlastnictví přijímá - tedy budu odepisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 5. 2009 15:03
Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ, plátce DPH a rád bych si koupil auto v Německu. Jak mám postupovat s odpočtem DPH - odečíst nebo neodečíst, pokud bude firemní? Musím se zaregistrovat kvůli odpočtu někde na Fú? A jak dále postupovat? Předem velice děkuji.