Self invoicing

• (neregistrovaný)

1. 6. 2009 7:25

Používáte někdo tuto formu fakturace?
    Máme zákazníka, který si chce sám vystavovat faktury? Nám by to nedělalo problém, jen pohlídat si dodací listy, ale ještě jsem se s tím nesetkala.
    Jaké s tím máte zkušenosti?
    Popř., který zákon tuto formu umožňuje?

Děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2009 7:53

karmela (neregistrovaný)

Re: self invoicing
      Dobrý den,
      my tuto formu používáme asi 5 let, jen je opravdu potřeba kontrolovat ceny a dodací listy. Oproti předchozímu stavu to bylo významné zlepšení, když faktury s chybnými cenami byly vraceny a dostávali jsme tak hrazeno cca 1/2- 3/4 produkce. Myslím, že tento způsob je vhodný, kdy odběratel má větší vyjednávací moc (např. automobilka, ..)

Zákon jsem nenašla a dostala jsem vyjádření, že je v tom smluvní volnost, tj. záleží na obou stranách, jak si to dohodnou.

• 1. 6. 2009 8:10

Petr25 (neregistrovaný)

Nemůže se uplatnit § 26 odst. 3 zákona o DPH?

(3) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, může zplnomocnit k vystavení daňového dokladu svým jménem
      a) osobu, pro kterou se zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně uskutečňuje, pokud se plátce, který zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně uskutečňuje, písemně zaváže, že přijme všechny takto vystavené daňové doklady, nebo
      b) třetí osobu.

• 1. 6. 2009 8:19

karmela (neregistrovaný)

Ano, o tomto paragrafu vím, spíše jsem myslela nějaké podmínky pro dohodnutí takového vztahu. Ptala jsem se jak daňového poradce, tak i právníka...

• 1. 6. 2009 9:18

Ma (neregistrovaný)

Moc děkuji, to mě stačí ...... čauko

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).