Re: self invoicing
Dobrý den,
my tuto formu používáme asi 5 let, jen je opravdu potřeba kontrolovat ceny a dodací listy. Oproti předchozímu stavu to bylo významné zlepšení, když faktury s chybnými cenami byly vraceny a dostávali jsme tak hrazeno cca 1/2- 3/4 produkce. Myslím, že tento způsob je vhodný, kdy odběratel má větší vyjednávací moc (např. automobilka, ..)
Zákon jsem nenašla a dostala jsem vyjádření, že je v tom smluvní volnost, tj. záleží na obou stranách, jak si to dohodnou.
Nemůže se uplatnit § 26 odst. 3 zákona o DPH?
(3) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, může zplnomocnit k vystavení daňového dokladu svým jménem
a) osobu, pro kterou se zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně uskutečňuje, pokud se plátce, který zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně uskutečňuje, písemně zaváže, že přijme všechny takto vystavené daňové doklady, nebo
b) třetí osobu.
Ano, o tomto paragrafu vím, spíše jsem myslela nějaké podmínky pro dohodnutí takového vztahu. Ptala jsem se jak daňového poradce, tak i právníka...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2009 7:25
Používáte někdo tuto formu fakturace?
Máme zákazníka, který si chce sám vystavovat faktury? Nám by to nedělalo problém, jen pohlídat si dodací listy, ale ještě jsem se s tím nesetkala.
Jaké s tím máte zkušenosti?
Popř., který zákon tuto formu umožňuje?
Děkuji za odpovědi