Re: Pracovněprání průměr - výpočet
Tak z tohohle to nikdo nespočítá.
Musíte vzít hrubou mzdu, odečíst náhrady mzdy a případné částky nevztahující se k odpracované době a vydělit skutečně odpracovanými hodinami (tedy včetně přesčasů, ale bez hodin, za které se poskytují náhrady mzdy). Tím získáte hodinový průměr. U měsíční mzdy musíte rozlišit, jestli se platí za svátky náhrada mzdy nebo jestli se mzda za svátky nekrátí. V prvním případě tam tyto hodiny nepatří a v druhém případě se tam započítají. Odměny, poskytované za delší období než čtvrtletí se musejí rozpočítat na příslušný počet čtvrtletí.
Výborně, přesně tento popis jsem potřeboval. Doplnění údajů bude velmi jednoduché, protože mi jde o princip. Čili žádná dovolená, žádné náhrady, za svátky se mzda nekrátí (nedává se náhrada) tj. 1.1. nepracovala, ale mzda se nekrátí. Zůstává 8000, žádné odměny, žádné přesčasy. Teď už jen ten přesný algoritmus a číslo které má vyjít.
Při osmihodinové pracovní době 24000 : 512 = 46,88
Jen pozor na § 357 ZP
Jestliže je průměrný výdělek zaměstnance nižší než minimální mzda , na kterou by zaměstnanci vzniklo právo v kalendářním měsíci, v němž vznikla potřeba průměrný výdělek uplatnit, zvýší se průměrný výdělek na výši odpovídající této minimální mzdě; to platí také při uplatnění pravděpodobného výdělku .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 6. 2009 11:00
Dobrý den,
mohl by mi někdo na konkrétním příkladu ozřejmit výpočet pracovněprávního průměru pro náhradu za dovolenou ?
Např. hrubá mzda v 1.Q = 3 x 8000 Kč
pracovněprávní průměr pro 2.Q 2009 = ?
Díky WAT