Re: OT Úvazek 0,5 a čerpání dovolené
>>>Pracuji ve zdravotnictví 2 roky na plný úvazek, od
>>>1.5.2009 jsem ze zdravotních důvodu přešla na
>>>zkrácený
>>>úvazek 0,5.
>>>Nyní při čerpání dovolené mi bylo sděleno, že
>>>dovolená
>>>za letošní i loňský rok (zbývají 3 dny) mi bude
>>>proplácena jako bych pracovala na 0,5 úvazek i vloni.
>>>Má
>>>zaměstnavatel pravdu? Děkuji.
>>
>>ano
>***
>Tomu nerozumím - proplácena jako, že si jí budete
>vybírat?
>Myslím si, že je to blbost, loňskou dovolenou musíte
>mít z celého úvazku a dovolenou za letošní 4 měsíce (do
>1.5.) taky z celého úvazku. Proč by se to krátilo?Není řeč o krácení dovolené, ale o tom, že náhrada mzdy za dovolenou náleží ve výši úvazku, který při čerpání dovolené odpadá. Při čerpání dostane zaplaceno jen za stávající úvazek, přesto,že se jedná " o loňskou" dovolenou.
Protože je to náhrada za dobu, která vám čerpáním dovolené odpadne. Taky by to mohlo být opačně, mít pol. úvazek , vznikne vám dovolená třeba 5 dní, pak se změní úvazek na celý, čerpáte dovolenou a máte zaplaceno 8 hodin, přestože dovolená "vznikla" v době, kdy jste pracovala jen 4 hodiny denně. Tak to prostě je.
Samozřejmě, že se nic nekrátí. Ale dovolená je ve dnech a zaplatí se náhrada mzdy za tolik hodin, kolik jich za směnu odpadlo, když ji zaměstnanec vybírá. Podstatné je, jestli pracuje 5x týdně po čtyřech hodinách nebo pracuje jen některé dny v týdnu. V prvním případě počet dnů je zachován a dovolená se proplácí 4 hodinami. V druhém případě se musí její nárok dovolené na rok 2009 přepočítat.
No ale paní Jiroušková, tato Vaše poslední informace úplně mění situaci. Pak se Vám nárok na letošní celoroční výměru přepočítá (např. místo 25 dní za rok budete mít nárok jen na 18 apod.), dovolenou vybíráte jen ve dnech, ve kterých máte plánovanou směnu a tento den dovolené Vám bude zaplacen tolika hodinami, kolik hodin měla činit směna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2009 11:15
Pracuji ve zdravotnictví 2 roky na plný úvazek, od 1.5.2009 jsem ze zdravotních důvodu přešla na zkrácený úvazek 0,5.
Nyní při čerpání dovolené mi bylo sděleno, že dovolená za letošní i loňský rok (zbývají 3 dny) mi bude proplácena jako bych pracovala na 0,5 úvazek i vloni. Má zaměstnavatel pravdu? Děkuji.