Re: OČR
Při ošetřování vás nikdo nehlídá, ven můžete kdykoliv. Někdy musíte být s dítětem doma, ale přitom i co nejvíce venku, dle rady lékaře. Pouze se musíte o dítě starat, tzn. nemůžete mít ošetřování, vy chodit po venku a dítě ošetřovat někdo jiný . Samozřejmě, ať mne nechytáte za slova, nejedná se o chvilku, kdy zaskočí sousedka, protože jdete dítěti pro rohlíky.
Pouze se musíte o dítě
>starat, tzn. nemůžete mít ošetřování, vy chodit po venku a
>dítě ošetřovat někdo jiný . Samozřejmě, ať mne
>nechytáte za slova, nejedná se o chvilku, kdy zaskočí
>sousedka, protože jdete dítěti pro rohlíky.
i bez chytání za slova - můžete lítat po venku jak chcete, když se má o dítě kdo postarat. jediná vaše povinnost je dostavit se k lékaři na výzvu či na kontrolu.
No tak s tím bych si dovolila polemizovat, lítat po venku jak se vám zachce a o dítě se bude starat někdo jiný, když vy pobíráte dávku nem.pojištění- ošetřovné, tak to asi není úplně správně. To byste potom mohl chodit do práce, když se má o dítě kdo starat. Ošetřování znamená, že dítě ošetřujete.
polemizovat můžete, ale zkuste to s nějakými argumenty. já pro začátek jako argument uvádím z.č.187/2006, §71. tam je uvedeno, jaké má povinnosti ten, kdo bere ošetřovné. případně si ještě přečtěte §39 až 41. až najdete v zákoně, že je tam napsáno, že ten, na koho je ošetřovačka napsaná musí osobně pečovat o dítě, napište.
No ale já jsem taky toho názoru , že má ošetřovat
viz
1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo....
Čili nemůže vykonávat práci z důvodu ošetřování. Takže má ošetřovat nikoli zajistit ošetřování někým jiným a sám trajdat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2009 17:33
Jsou nejakým způsobem řešeny vycházky u OČR?Pokud je dítěti lépe, ale do školky ještě nemůže