Re: kurz - zahraniční stravné
§183 ZP Zaměstnavatel je povinnen poskytnout zálohu....pokud se se zaměstnancem nedohodne, že záloha nebude poskytnuta.
Tak se dohodněte a nemusíte se trápit.
Děkuji, to je prima, jen mě zaráží, že můj DP na tom dost trval, prý je to povinností zam-tele... Nicméně jsem s tím měla problémy, protože jsem se častokrát dozvěděla, že jedou do zahraničí pozdě... A psala jsem, že jim dávám zálohu třeba jen 15,- Eur, jelikož v pokladně víc nebylo (to tak někoho vytrhne, že)... Takže se již nebudu tápit.
Hezký den
Pro přepočet zahraniční měny na českou použijete kurz používaný v účetnictví dle směenice. Pouze, pokud proplácíte zaměstnanci cestovní náhrady v jiné měně, než na jakou má zaměnstnanec nárok nebo v jiné měně, než v jaké byla poskytnuta záloha (např. v Kč), pak pouze NÁROK zaměstnance přepočtete kurzem ČNB platným v den poskytnutí zálohy nebo v den nástupu na sl. cestu, pokud záloha nebyla vyplacena.
Př.:
1) zaměstnanec neobdrží zálohu a má mu být vyplaceno 100,00 EUR. Pro výpočet náhrady v Kč použijete kurz ČNB platný v den nástupu na sl. cestu.
2) zaměstnanec obdžel zálohu ve výši 80,00 EUR, doplatek ve výši 20,00 EUR. Výpočet bude proveden kurzem ČNB platný pro UJ v den účetního případu.
Musíte rozlišovat mezi náhradou vyplacenou zaměstnanci (kurz nástupu, zálohy) a mezi náklady na pracovní cestu.Zde kurz dle směrnice pro přepočet cizí měny (datum schválení vyúčtování, podání vyučtování,).Troufám si tvrdit, že vždy vznikne kurzový rozdíl.Pokud ne prosím o odkaz na§, případně znění směrnice od toho, kdo to má vychytané a moc děkuji.
Souhlasím s Vámi.Protože zálohy neposkytujeme, mám tedy ve směrnici stanoveno, že pracovníkům vyplácíme Kč - kurzem dnem vyúčtování služební cesty. Takže mám jak vyplaceno, tak v nákladech stejně. Ale zákoník práce §184 má asi přednost, že? Kdo to bude kontrolovat.
Pokud proplácíte v jiné měně, něž na jakou má zaměstnanec nárok, pak musíte nárok na cestovní náhrady přepočítat kurzem ČNB platným v den nástupu na prac. cestu. Pokud tedy vždy vyplácíte v Kč, pak nárok zaměstnance a tím i náklady máte chybně. Směrnice nemůže být v rozporu se zákonem.
Co se týká úhrady režijních nákladů, ty přepočtete kurzem platným pro vás v den uskutečnění účetního případu.
My nárok na náhradu i vyúčtované vedlejší náklady přepočítáváme podle zálohy/nástupu na sl.cestu, ale do účetnictví vše zaúčtováváme podle data zaúčtování, tj. prakticky vždy nám vzniknou kurzové rozdíly. Za prvních 5 měsíců jsme na cca 1000Kč, což v porovnání s vyplacenými dietami je zanedbatelná částka...
Já tedy nevím, kde vám vzniká kurzový rozdíl? Pokud někdo neobdrží zálohu a cest. náhrady mu jsou vyplaceny v Kč nebo jiné měně, než na jakou má dle zákona nárok (pouze toto jsou případy, kdy se použije kurz ČNB platný v den poskytnutí zálohy nebo nástupu na prac. cestu, pokud není záloha poskytnuta), pak přece žádný kurzový rozdíl nevznikne.
Pokud doplácíte ve stejné měně na jakou má zaměstnanec nárok, pak použijete pouze kurz, který používáte v účetnictví a nikoliv kurz ze dne nástupu na služební cestu (- § 183 ZP = pouze u dohodnuté měny, tedy v jiné než uvedené v prováděcím právním předpisu vydaném podle § 189 stanovené cizí měně pro příslušný stát). Tady kurzový rozdíl vzniknout může, ale to záleží jaký používáte kurz (např. denní) a kdy je doplatek proveden (v jiný den, než je příjem valut do pokladny).
Mohu poprosit o posouzení- cestovné vyplácíme až za celý měsíc.
Za květen nástup do SK 14.5. a další nástup 25.5.-bez zálohy. Spočítala jsem nárok dvěma kurzy a to jsem vyplatila. Do účetnictví zaúčtovala 29.5. a přepočítala denním kurzem 29.5. a tady mi vznikl kurz. rozdíl. Je to tak správně?
Chybí to podstatné. V jaké měně byly cestovní náhrady vyplaceny (v SK je nárok na EURa).
Pokud bylo proplaceno v Kč, pak musíte nárok zaměstnance přepočítat kurzem v den nástupu na sl. cestu (t.j. 14.5. jednu cest. náhradu a 25.5. náhradu za druhou sl. cestu). Pouze v případě, že je náhrada vyplácena v jiné měně, než na jakou má zaměstnanec nárok dle zákona, musíte pro výpočet nároku použít kurz ČNB platný v den poskytnutí zálohy nebo den nástu na sl. cestu.
Pokud úhrada bude provedena v Kč, takže žádný KR nebude.
Pokud bylo vyplaceno v EUR, pak vyplatíte v EUR z valutové pokladny a zaúčtujete kurzem dle směrnice. Pokud vyplácíte v měně, na kterou má zaměstnanec nárok dle zákona, pak nepočítáte nic kurzem poskytnutí zálohy nebo nástupu cesty!
>>Mohu poprosit o posouzení- cestovné vyplácíme až za
>>celý měsíc.
>>Za květen nástup do SK 14.5. a další nástup 25.5.-bez
>>zálohy. Spočítala jsem nárok dvěma kurzy a to jsem
>>vyplatila. Do účetnictví zaúčtovala 29.5. a
>>přepočítala
>>denním kurzem 29.5. a tady mi vznikl kurz. rozdíl. Je
>>to tak správně?
>Chybí to podstatné. V jaké měně byly cestovní náhrady
>vyplaceny (v SK je nárok na EURa).
>Pokud bylo proplaceno v Kč, pak musíte nárok
>zaměstnance přepočítat kurzem v den nástupu na sl. cestu (t.j.
>14.5. jednu cest. náhradu a 25.5. náhradu za druhou
>sl. cestu). Pouze v případě, že je náhrada vyplácena v
>jiné měně, než na jakou má zaměstnanec nárok dle
>zákona, musíte pro výpočet nároku použít kurz ČNB platný v
>den poskytnutí zálohy nebo den nástu na sl. cestu.
>Pokud úhrada bude provedena v Kč, takže žádný KR
>nebude.
Vyplácela jsem v Kč tj. pracovník dostal 4560,-- Kč(kurz 14.5. a 25.5.) a pak jsem zaúčtovala 29.5. jak jsem psala kurzem dle směrnice a zde mi vyšel kurzový zisk. účtovala jsem 333/211-4560.--, 4520,-- 512/333 a 40,-- 333/663.Nebo jak píše paní změnit směrnici. Děkuji moc za trpělivost.
>
>
Nebudeteš měnit směrnici. Vyplácela jste v Kč a žádný kurzový rozdíl vám nemohl vyjít. Kurzový rozdíl by vyšel, pokud by jste vyplácela např. v USD a zaměstnanec by měl nárok na náhrady v EUR. USD by jste přepočetla kurzem 14.5. a 25.5.. Výplata by byla provedena z valutové pokladny USD a tady by mohl vzniknout rozdíl a to podle toho, jaký používáte kurz. Pokud by jste např. používala denní kurz a poslední pohyb ve valutové pokladně (např. doplnění pokladny) byl 20.5. a vy vyplácela 29.5. pak ve valutové pokladně jistě vznikne kurzový rozdíl.
Pokud vyplácíte v Kč, pak žádný KR nemůže vzniknout.
Doporučuji opravit účtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2009 9:15
Dobrý den,prosím zkušenější o radu jakým kurzem přeúčtovat na českou měnu stravné v zahr. Dívala jsem se zpět do diskuzí a přečetla jsem si, že pokud se nedává zaměstnanci žádná záloha, tak by se mělo přeúčtovávat dnem nástupu na služ. cestu. Čili, když za-nci vyjeli 28.5. a přijeli 1.6., tak všechny stravné, které v daném státě za-nci náleží, tak přepočtu dnem 28.5. a vyplatím dnes 2.6.? Nebudu vše přepočítávat dnešním kurzem, že ne. Děkuji za ujištění