Re: Přepočet měny DPH
>Obracím se na všechny ochotné mi poradit s mým
>problémem. Mám fakturu od české firmy, faktura je vystavena v
>EUR, základ daně i daň je uvedena. To je v pořádku.
>Problémem je v našem SW, SAP mi automaticky přepočítává
>DPH u cizoměnových faktur naším kurzem. Pokud se tedy
>liší kurz, fakturu do systému nemůžu dostat.
>Kontaktovala jsem i správce SW, protože ale po celém
>světě tento systém vyhovuje, už půl roku na moje
>urgence nereagují a vypomohla jsem si vždycky sama. Jednalo
>se vždy o pár korun, které jsem převedla na nějaké
>ostatní finanční účty (vždy to vyšlo tak, že jsem si
>nárokovala míň, než bylo uvedeno na faktuře, než bych tedy
>mohla). Teď se ale jedná o poměrně velkou částku.
>
>Nenapadá vás nějaké řešení? Napadlo mě zaúčtovat
>fakturu v CZK, tím dojde ale při spárování platby ke
>zkreslení kurzových rozdílů. Toto řešení mi ale připadá jako
>nejlepší možné.
>Nevím, jaký máte software, ale já přepíši přepočtenou částku v Kč, zároveň se přepíše kurz a na monituru se objeví dotaz, zda jsem upravila kurz. Kliknu na "ano" a tato jediná FA je pak přepočtena kurzem dle dodavatele.
>Děkuji za názory
Já se s podobným problémem setkávám denně! Na FÚ jsem si zjišťovala, jak je to správně a FÚ mi sdělil, že mám fakturu přepočítat kurzem, který používáme my (měsíční) a takto i fakturu zaúčtovat do přij. FA.
Děkuji za reakce.
Takže navrhujete používat náš kurz? To se mi moc nezdá. Logicky by měla být daň odváděná a nárokovaná stejná. Nemáte ještě někdo jiné řešení?
Někdo tady popisoval způsob úpravy kurzu manuálně, toto řešení by bylo samozřejmě ideální, bohužel nelze uskutečnit.
Správně by faktura, tj.závazek měla být zaúčtována pro účely účetnictví Vašim kurzem platným ke dni uskutečnění účet. případu (tj. dle zákona o účetnictví).
Nárok na odpočet DPH, Vám ovšem vzniká pouze a jedině ve výši, kterou uvedl na dokladu Váš dodavatel.
Tento problém, jak něco takového zaúčtovat, máme taky, nám ovšem systém umožňuje zaúčtovat fakturu kurzem dodavatele = DPH je pak uvedeno správně. Do směrnice jsme si dali, že takové faktury účtujeme kurzem dodavatele, auditorovi to nevadí, ovšem nejsem si jista jestli je to 100% správně dle zák. o účetnictví.
Celý daňový systém směřuje k tomu, aby se evidence pro daňové účely vedla nezávisle na účetnictví.
... Mám fakturu od české firmy, faktura je vystavena v EUR, základ daně i daň je uvedena. To je v pořádku. ...
Kde je problém? Asi jsem natvrdlej.
Základ a daň jsou uvedeny v Kč a kurz neodpovídá zákonu o DPH nebo je i základ a daň uvedena v EUR?
V obou případech bych ten doklad vrátil k opravě.
Máte Jerry zajisté pravdu.
Ovšem by mně zajímalo jestli jste se pokoušel takovou fakturu zaúčtovat správně, třeba i ručně, bez programu, s použitím obou kurzů, tak aby jste na 343 zaúčtoval částku uvedenou na dokladu dodavatele a na 321 si účtoval vlastním kurzem.
I v případě, pokud bychom si vedli nezávislou evidenci pro DPH, a faktury v měně s DPH přepočítavali kurzem vlastním, vznikly by nám na 343 rozdíly, z důvodu použití rozdílných kurzů. Co s nimi? Máte nějaký postup či řešení? :-))
>>>... Mám fakturu od české firmy, faktura je vystavena
>>>v
>>>EUR, základ daně i daň je uvedena. To je v pořádku.
>>>...
>>>
>>>Kde je problém? Asi jsem natvrdlej.
>>>Základ a daň jsou uvedeny v Kč a kurz neodpovídá
>>>zákonu o DPH nebo je i základ a daň uvedena v EUR?
>>>V obou případech bych ten doklad vrátil k opravě.
>>marketa01: "Problémem je v našem SW, SAP mi
>>automaticky přepočítává DPH u cizoměnových faktur
>>naším kurzem."
>>
>>Problém není snad v SAPu, ale v jeho nastavení.
>
>Máte Jerry zajisté pravdu.
>Ovšem by mně zajímalo jestli jste se pokoušel takovou
>fakturu zaúčtovat správně, třeba i ručně, bez
>programu, s použitím obou kurzů, tak aby jste na 343
>zaúčtoval částku uvedenou na dokladu dodavatele a na 321 si
>účtoval vlastním kurzem.
ok 343 od dodavatele, 321 vlastním kurzem, náklad /nebo co to je/ vlastním kurzem a "DPH-čko" vlastním kurzem by mě to srovnalo" , nicméně není tak rozdíl "DPHáček" do podrozvahy.
>I v případě, pokud bychom si vedli nezávislou evidenci
>pro DPH, a faktury v měně s DPH přepočítavali kurzem
>vlastním, vznikly by nám na 343 rozdíly, z důvodu
>použití rozdílných kurzů. Co s nimi? Máte nějaký postup či
>řešení? :-))
To, že to není problém SAPu, ale jeho nastavení je mi jasné. Bohužel se mi nepodařilo přesvědčit mateřskou společnost, že oprava je nutná.
Řešení, kterým by se do podrozvahy zaúčtoval kurzový rozdíl je asi "nejsprávnější", ale skutečně to tak někdo dělá? To by úprava SW musela být v našem případě značná.
Mně asi teda nezbývá, než dotlačit správce SAPu ke změně u přepočtu DPH. Ve směrnici máme uvedeno, že základ daně u cizoměnových faktur od českých dodavatelů bude převzat jejich kurz.
Než se mi to podaří, budu dělat asi úpravy pro přiznání k DPH manuálně, zaúčtuji fakturu naším kurzem a dopočítám rozdíly ze základu daně a daně. Snad se z toho nezblázním.
Děkuji za opravdu kvalifikované odpovědi, to se často nevidí.
Dobrý den,
SAP umí standardně přepočítat DPH u dokladů v cizí měně jiným kurzem než má faktura.
Je to tzv. customizing pro statnovení datumu přepočtu kurzu (jedno "X" v tabulce)
Pak je daň přepočtena skutečně tímto (např. manuálně) zadaným kurzem.
Problém je potom jiný, že SAP (zatím jsem to nenašel) přepočítává takto jen tu daň a nikoliv (pro účely výkazů) základ daně, ten zůstane přepočten původním kurzem.
s pozdravem
Michael Zintl
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2009 16:19
Obracím se na všechny ochotné mi poradit s mým problémem. Mám fakturu od české firmy, faktura je vystavena v EUR, základ daně i daň je uvedena. To je v pořádku. Problémem je v našem SW, SAP mi automaticky přepočítává DPH u cizoměnových faktur naším kurzem. Pokud se tedy liší kurz, fakturu do systému nemůžu dostat.
Kontaktovala jsem i správce SW, protože ale po celém světě tento systém vyhovuje, už půl roku na moje urgence nereagují a vypomohla jsem si vždycky sama. Jednalo se vždy o pár korun, které jsem převedla na nějaké ostatní finanční účty (vždy to vyšlo tak, že jsem si nárokovala míň, než bylo uvedeno na faktuře, než bych tedy mohla). Teď se ale jedná o poměrně velkou částku.
Nenapadá vás nějaké řešení? Napadlo mě zaúčtovat fakturu v CZK, tím dojde ale při spárování platby ke zkreslení kurzových rozdílů. Toto řešení mi ale připadá jako nejlepší možné.
Děkuji za názory