Re: výnosy příštích období
Já Vaší otázce asi nerozumím. Co jste fakturovali odběratelům? Ty obaly a jejich údržbu?Prodali jste jim je a ted je nakupujete zpátky?Pokud jste prodali obaly zařazené na 022, tak asi šlo o zdanitelné plnění a výnos v období, kdy k tomu došlo 311/641,343 (a 541/082,082/022). Pokud jste vyfakturovali dopředu nějaké služby spojené s opravou obalů, pak souhlasím s časovým rozlišením 311/384.
Pak ale nákup obalů zpět je opět zdanitelné plnění (042)022,343/321 a odepisovat. A dále služby spojené s opravami obalů nakupujete? A pak byste je měli přefakturovávat odběratelii?
Já bych účtovala nákup (přijatou fakturu na 511,343/321) a zárověň snižovala výnosy př.období interním dokladem 384/602.
Pokud jsem to špatně pochopila, tak mě doplňte
Omlouvám se, že jsem to nepříliš jasně napsala, také mi to připadá zamotané.
U odběratele jsme dostali několikaletý projekt, se kterým máme samozřejmě spojené investice a náklady. To jsme mu předem vyfakturovali. Obaly a opravy si zajišťujeme u svých dodavatelů, kteří s odběratelem nemají nic společného.
Jednorázovou platbu jsme časově rozlišili a postupně snižujeme nákupem obalů a služeb rovnou přes 384, nezvyšujeme si náklady/výnosy, jak navrhujete vy. Ono vysvětlovat centrále, proč máte takové náklady a takové výnosy a jiné investice než naplánované je někdy do zblbnutí.
Druhý dotaz se týká evidence takových investic. I kdybych je účtovala 042/321 a rozpouštěla 384/042, tak mi na 042 stejně nic nezůstane a nebude co odepisovat, že? Takže jediná evidence je podrozvahová...? Neobcházíme tím nějaký zákon typu majetek nad 40tis se musí odepisovat...?
Děkuji
Asi jsem natvrdlá,ale stále nechápu...
1)pokud jste před 2 lety fakturovali odběrateli nějakou částku, tak proč to nebyla klasická záloha? A ta faktura byla s DPH nebo bez?
2) Pro Vás je to tedy zakázka, kam dodáváte zařízení nebo materiál i s obalem, zajišťujete opravy a podobně? Pokud ano, pak to pro Vás ale nejsou investice, ale klasické zboží, které montujete do zakázky a opět by to mělo být účtováno na 504 ...a vydaná faktura na 604. A pokud byste na začátku účtovali zálohu, pak byste nyní snižovali hodnotu záloh a ne žádné výnosy příštích období.
3)Váš druhý dotaz jste trochu převrátila proti mému doporučení, nepsala jsem, že máte rozpouštět 384/042...a co byste chtěla evidovat v podrozvaze taky nechápu.
Asi byste měla vyhledat nějakého auditora a poradit se na Vaše konkrétní podmínky, takhle se mi zdá, že si pěkně koledujete o průšvih s daněmi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2009 19:37
Dobrý den,
před cca 2 lety jsme odběrateli fakturovali částku za obaly a jejich údržbu po dobu projektu - 6 let. Zaúčtováno na výnosy příštích období.
Postupně obaly nakupujeme a zúčtujeme vůči 384. Tímto vlastně čerpám fakturovanou částku. Předpokládáme, že později budou spíše náklady na údržbu těchto obalů, které opět zúčtujeme na 384.
Vidíte v tom někdo něco chybného? Nyní se s vedením firmy dohaduji, že nakoupené obaly nemáme nikde v rozvaze evidované, neodepisujeme je apod. Přitom jiné obaly jsou na 022x, jejich cena je však rozpočítaná v ceně produktu. S tím také souvisí otázka vlastnictví obalů.
Tak já nevím, jestli jsem blbá já (ne ve všem jsem si úplně jistá) nebo oni dělají ze sebe chytré....
Děkuji za názory, jsou kolem toho vášnivé diskuse
karmela