Přefakturace služby do EU - DPH

• (neregistrovaný)

3. 6. 2009 9:22

Prosím o radu, přišla nám faktura od slovenského plátkce DPH za zveřejnění inzerátu ve slovenském časopise (bez DPH). Dopočítala jsem DPH revers-charge. Bohužel jsem pozdě zjistila, že inzerát se netýká nás, ale naší sesterské firmy Slovakia. Mezitím jsem stihla podat přiznání k DPH a fakturu zaplatit. Teď budu inzerát na slovenskou firmu přefakturovávat bez DPH. Ale nevím jak mám opravit DPH u původní faktury ? Máme nárok na odpočet v režimu revers-charge ? Mám podat dodatečné přiznání k DPH s opravou ?
    Děkuju mockrát za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2009 7:16

ucetni007

Re: přefakturace služby do EU - DPH
      Dobrý den,
      podle mého názoru nárok na odpočet určitě máte a to v souladu s ustanovením § 73/8 ZDPH, tj. základní podmínkou je fakt, že Vám vznikla fakturací od slovenského poskytovatele povinnost přiznat daň podle § 15/1.
      Je pravdou, že v § 72/1 je stanoveno, že obecně nárok na odpočet vzniká pokud přijaté plnění použijete ke své ekonomické činnosti, takže pokud byste nepřeúčtovávala na svou slovenskou sestru, jistě by správce daně podle tohoto ustanovení nárok na odpočet neuznal, ale vzhledem k následnému přeúčtování lze konstatovat, že jste pro sestru tuto službu zprostředkovaně zajistili, což není nic jiného než Vaše ekonomická činnost. U kapitálově spojených osob jsou taková přeúčtování v závislosti na míře provázanosti a organizačním uspořádání zcela běžná (např. jedna společenost zajišťuje vedení účetnictví všem ostatním, jedna se stará o reklamu a marketing apod.). Považuji Váš postup tedy za správný a obhajitelný.

• 5. 6. 2009 8:11

llenka (neregistrovaný)

Re: přefakturace služby do EU - DPH
      Děkuju mockrát za radu, poslední dobou se mi takové doklady množí, a nebyla jsem si jistá, jestli to děláme dobře.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).