Re: Opět lístek na peníze
Začátkem roku jsme tu o tom debatovali. Sama jsem měla podobný případ, sociálkou mně bylo sděleno, že rozhodně nestačí ofocený díl. Zákon lékaři ukládá povinnost ke 14. dni nemoci vystavit "lístek na peníze", pokud nemoc trvá déle, a tento díl je určen pro zaměstnavatele.
Ani já bych se s ofoceným dokladem nespokojila - zatím neproběhly žádné kontroly a kdo ví, jak na to budou pohlížet.
Ovšem v tom původním dotazu si ho nechtějí ofotit, pro OSSZ ho nepotřebují, protože nemoc už skončila. Problém je v tom, že není ke 14., ale až ke 22. dni nemoci. To bych vzala - je logické, že trvá-li nemoc k 31.5., trvala i 24.5.
---------------
No právě. Je to tak jak říká paní Anna. Doklad si nechám, protože ossz ho nepotřebuje, protože má ukončení. Skutečně se mi jedná o to, že není tedy přesně k 14. dni ale dni pozdějšímu, ale jak logicky z toho plyne, byl v té době ještě nemocný...stejně to celé je taková prapodivná administrativa:-( Mám měsíčně cca 15 nemocných a pořád jsou nějaké problémy, data, zaškrtávání....navíc mi ty neschopenky nosí mistři a když jim to vrátím, oni zas musí sehnat dotyčného nemocného...a zpět ke mě přes mistra...
co říkají na školení, není směrodatné, protože co školitel, to může mít jiný názor a nikde jsem nečetla oficiální sdělení, jak se má postupovat
někteří lékaři opravdu nechtějí vystavovat 2 potvrz. o trvání PN (k 14. KD a na konci měsíce), takže když mám jen jedno potvrzení, tak ten originál nechám u sebe ve firmě (použiji k náhradě mzdy za 1. 14 KD) a na OSSZ pošlu jen IV. díl neschopenky a dotyčný musí počkat na výplatu nemoc. dávek - bude mít zpoždění měsíc (až donese buď ukončení nebo potvrz. o trvání PN ke konci dalšího měsíce a pak zaplatí OSSZ najednou)
ano, někteří lékaři to pochopili, někteří ne, pak jsou "biti" nemocní zam-ci a rozčilují se, že jim chodí pozdě nemocenské (je věcí nemocného, aby si vše potřebné od lékaře vyžádal, jakým způsobem, je jeho věcí, určitě to za něho nebude zařizovat mzdová účetní a OSSZ už vůbec ne)
má to ale logiku - náhrada mzdy, nemocenská se vyplácí na originály, takže vyplácím na originál potvrz. trvání PN
OSSZ by na ofocený doklad také nic nevyplatila
>>>>nám zase na školení řekli, že můžeme klidně fotit
>>>
>>>co říkají na školení, není směrodatné, protože co
>>>školitel, to může mít jiný názor a nikde jsem nečetla
>>>oficiální sdělení, jak se má postupovat
>>>někteří lékaři opravdu nechtějí vystavovat 2 potvrz.
>>>o
>>>trvání PN (k 14. KD a na konci měsíce), takže když
>>>mám
>>>jen jedno potvrzení, tak ten originál nechám u sebe
>>>ve
>>>firmě (použiji k náhradě mzdy za 1. 14 KD) a na OSSZ
>>>pošlu jen IV. díl neschopenky a dotyčný musí počkat
>>>na
>>>výplatu nemoc. dávek - bude mít zpoždění měsíc (až
>>>donese buď ukončení nebo potvrz. o trvání PN ke konci
>>>dalšího měsíce a pak zaplatí OSSZ najednou)
>>
>>Někteří opravdu nechtěji vystavovat potvrzení ke 14.
>>dni nemoci, nicméně toto jim ukládá zákon, na to si
>>musí zvyknout.
>
>ano, někteří lékaři to pochopili, někteří ne, pak jsou
>"biti" nemocní zam-ci a rozčilují se, že jim chodí
>pozdě nemocenské (je věcí nemocného, aby si vše potřebné
>od lékaře vyžádal, jakým způsobem, je jeho věcí,
>určitě to za něho nebude zařizovat mzdová účetní a OSSZ už
>vůbec ne)
>má to ale logiku - náhrada mzdy, nemocenská se vyplácí
>na originály, takže vyplácím na originál potvrz.
>trvání PN
>OSSZ by na ofocený doklad také nic nevyplatila
Ano, souhlasím. Jen aby sociálka při kontrole nedělala problémy a nezasekla se na tom, že mzdová musí mít lístek přesně ke 14. dni a na lístku k pozdějšímu datu že neměla žádnou náhradu vyplácet. Sice je jasné, že když je nemocen ke 20. dni, že taky byl nemocný ke 14. dni, ale známe kontrolory - až přijdou po roce na kontrolu, tak jsou chytří.
>
Ano, souhlasím, ale to snad obhájím líp ,že vyplácím 14 KD např. na lístek ke 20. KD, když je jasné, že nemoc pokračuje dále i přes 20. KD, než kdybych to vyplácela na kopii. Kdybych měla vyplácet na doklady přímo ke 14. KD, tak bych nemohla vyplatit spoustu náhrad a měla bych v tom neskutečný binec.
>>>>
>>>>Někteří opravdu nechtěji vystavovat potvrzení ke 14.
>>>>dni nemoci, nicméně toto jim ukládá zákon, na to si
>>>>musí zvyknout.
>>>
>>>ano, někteří lékaři to pochopili, někteří ne, pak
>>>jsou
>>>"biti" nemocní zam-ci a rozčilují se, že jim chodí
>>>pozdě nemocenské (je věcí nemocného, aby si vše
>>>potřebné
>>>od lékaře vyžádal, jakým způsobem, je jeho věcí,
>>>určitě to za něho nebude zařizovat mzdová účetní a
>>>OSSZ už
>>>vůbec ne)
>>>má to ale logiku - náhrada mzdy, nemocenská se
>>>vyplácí
>>>na originály, takže vyplácím na originál potvrz.
>>>trvání PN
>>>OSSZ by na ofocený doklad také nic nevyplatila
>>
>>Ano, souhlasím. Jen aby sociálka při kontrole
>>nedělala
>>problémy a nezasekla se na tom, že mzdová musí mít
>>lístek přesně ke 14. dni a na lístku k pozdějšímu datu
>>že
>>neměla žádnou náhradu vyplácet. Sice je jasné, že
>>když
>>je nemocen ke 20. dni, že taky byl nemocný ke 14.
>>dni, ale známe kontrolory - až přijdou po roce na
>>kontrolu, tak jsou chytří.
>>>
>Ano, souhlasím, ale to snad obhájím líp ,že vyplácím
>14 KD např. na lístek ke 20. KD, když je jasné, že
>nemoc pokračuje dále i přes 20. KD, než kdybych to
>vyplácela na kopii. Kdybych měla vyplácet na doklady přímo
doplňuji:
>ke 14. KD, který NEMÁM,
tak bych nemohla vyplatit spoustu náhrad a
>měla bych v tom neskutečný binec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 6. 2009 9:31
Zaměstnanec nemocen od 11. 5., přinesl lístek na peníze k 31.5. a k 1.6. díl V. - ukončení.
Nemám lístek k 14. dni. Můžu si jako doklad k 14. dni nechat ten lístek k 31.5. a na OSSZ poslat jen díl 4 a 5 - ukončení? Stačil ¨by mi ten lístek i když není "přesně" k 14. dni? Zrovna tak, co dělat, když lístky nemají k 14. dni ale třeba k 16., 17., atd.
Moc děkuji.