Prosím mzdové - HPP

• (neregistrovaný)

3. 6. 2009 13:03

Dobrý den,

prosím vás o pomoc. Nastoupil k nám zaměstnanec na HPP a sdělil nám, že má ještě do konce roku sepsanou smlouvu o dílu.
    Jak se na nás vztahuje platba soc. a zdr.?? Tvrdí, že už si odvádí
    soc. a zdr., že nechce abychom mu to strhávali.
    Já jsem z něho ted úplně mimo. Zamotala jsem se do toho.
    Sepsala jsem s ním pracovní smlouvu, s tím,že mu bude každý měsíc
    strhnu soc. a zdr. Přihlásila jsem ho na soc. a zdrav. jako zaměstnance, nechala mu potrvrdil prohlášení k dani a o víc se nemám asi starat??? Jaké máte zkušenosti vy s tím???
    Nemám prý ŽL. Doufám, že mu nebudu muset dělat příští rok
    roční zúčtování.

Děkuji za vaše názory Leona

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 6. 2009 13:46

jana h (neregistrovaný)

Re: prosím mzdové - HPP
      Myslím, že onen zaměstnanec otázce pojištění moc nerozumí, tak se nenechte zmáct. Jste povinna strhnout mu ZP a SP tak jako každému jinému zaměstnanci, co má bokem a jak odvádí pojistné je jeho věc. Popravdě moc nechápu jak by vás smlouva o díle mohla sprostit této povinnosti. Zajímalo by vás to snad jen, kdyby u vás nedosáhl ani minimální mzdy - u zdrav.pojištění má každý povinnost odvést min.poj. - pak byste se ptala, jestli odvádí i jinde

• 3. 6. 2009 13:57

J (neregistrovaný)

Re: prosím mzdové - HPP
      Jestli má opravdu s někým uzavřenou smlouvu o dílo, a neplete si to s nějakým druhem dohody, tak tato smlouva není žádný pracovněprávní vztah a tudíž nepodléhá SP ani ZP. A pokud by příjem z této smlouvy přesáhl hranici příjmu osvobozeného od daně (20.000) tak by si musel sám podávat daňové přiznání,jestli ale má současně s vámi ještě někde DPČ nebo DPP, tak možná taky, ale hlavně by tam mohl mít podepsané prohlášení poplatníka.Jestli tvrdí, že odvádí SP a ZP, tak to vypadá na DPČ .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).