Re: Zůstávám v práci déle,PORUŠUJI ZÁKON
ZP § 78
Prací přesčas je práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn.
Pokud si tedy v docházce vykazujete tyto hodiny bez souhlasu zaměstnavatele, potom to není přesčas a nemůžete si nic vybírat.A nebo se souhlasem zaměstnavatele tam být déle,vykázat v docházce, ale potomzase vykázat v docházce čerpání. Jinak nevím, co by myslel jiného.A to vám neřekl, v čem ho porušujete, když to říkal?
Děkuji za odpověď. Jsem účetní, jedná se hlavně o jednotlivé uzávěrky které mají termíny... Doposud mu to jaksi nevadilo, že je práce udělaná i za cenu, že zůstanu do večera. Nechápu to, myslím že má být rád, že to tak funguje a jsem zodpovědná. On říkal, že se nemůžu vzdát toho, na co mám nárok, a že mi to vlastně musí proplácet a to se mu nechce. Pořád se bojí nějakých kontrol a paragrafů a zákonů a já nevím čeho všeho. A prosím, ten souhlas, že můžu v práci zůstat déle, mi musí dát písemně ? M.
Já bych to viděla tak, že se Váš zaměstnavatel nehlásí k tomu, že Vám práci přesčas nařídil nebo s ní souhlasil, protože ví, že byste měla právo na její proplacení, kterého se nemůžete vzdát. Usuzuji z toho, že píšete, že se snaží dodržovat právní předpisy - zřejmě Vám nechce vyplácet mzdu odpovídající hodinám práce přesčas, ví, že "občas" náhradní volno není v souladu se ZP. Záleží také na tom, jaká máte pravidla pro vedení evidence pracovní doby - mohl by Vás i obvinit, že v ní uvádíte nepravdivé údaje (i když povinnost vést tuto evidenci náleží zaměstnavateli). Pokud zůstáváte v práci nad rámec stanovené týdenní pracovní doby amimo Vaši pracovní směnu, napadá mě, co se říká: každý dobrý skutek musí být spravdlivě potrestán. Buďte opatrná.
Milá /-ý VH, děkuji za odpověď, atmosféra a celá situace je absolutně přesně taková, jak jste ji popsala ... Prosím poraďte mi - chci navrhnout, že tedy - když nebude zbytí (nezůstávám v práci jen tak) - tak napíšu do evidence PRAVDU a pak budu doufat, že mi dá za to volno a tedy také napíšu do evidence PRAVDU (při odchodu dřív). A nebo mě napadá pružná pracovní doba (ale to asi neprojde). Prosím vysvětlete mi, že "se nemůžu vzdát nároku na proplacení". Nerozumím, já to zaplatit nechci, jen to volno. Mockrát Vám děkuji. M.
Milá M! Ráda bych Vám poradila, abyste byla spokojená, ale k tomu bych potřebovala více informací a to asi překračuje rámec této diskuze. Schválně jsem napsala, abyste byla opatrná, protože nedávno jsem k pokynu klienta rušila PP se zaměstnankyní, která do evidende pracovní doby uváděla nepravdivé údaje. Z pohledu zaměstnavatele považuji za optimální, pokud je evidováno ukončení práce (1) a odchod z pracovště(2), aby se předešlo debatám o tom, zda se jednalo o práci přesčas.Pokud se jedná o práci přesčas, náleží Vám práva dle ZP, kterých se nemůžete vzdát - takový úkon by byl neplatný (§ 19 odst. 1 ZP). Na straně druhé se i Váš zaměstnavatel chce chránit, protože by mohl být sankcionován za to, že Vám práci přesčas nevypořádal. Konkrétní výši pokutu z hlavy nevím a nemám teď přístup k zák. č. 251/05 Sb., ale může se jednat určitě nejméně o 1 mil. Kč. Pružné rozvržení pracovní doby je možné i s jednotlivým zaměstnancem, a to na i na určité období, záleží na vůli zaměstnavatele. Pokud máte za to, že bych Vám mohla být užitečná, napište mailovou adresu, ale ozvala bych se až zítra, ještě mám práci, kterou musím ráno odevzdat. VH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 6. 2009 20:17
Vykonávám samostatnou funkci. Občas zůstávám v práci déle, když je třeba něco dodělat, spěchá to, prostě když je to pracovně nutné. Pak si normálně napíšu do evidence pracovní doby ten čas, kdy např. večer odcházím domů. Tuto dobu nechci proplácet, jen občas požádám vedoucího, jestli si můžu - když je v práci volněji - tento čas vybrat jako "náhradní" - např. jít dříve někdy domů, pak je to bez oficiální evidence. Nyní jsem se od něj dozvěděla, že PORUŠUJI ZÁKON. Může mi někdo říct, který zákon ? Děkuji. M.