Jednatel -odstoupení-asi Pája?

• (neregistrovaný)

4. 6. 2009 10:40

Včera jsem se ptal jakým způsobem může jeden jednatel, který je zároveň společníkem odstoupit,zatím mně nikdo neodpověděl.Něco jsem už zjistil. Když teda společníkovi a zároveň druhému jednatelovi zašle dopis, že odstupuje z jednatelství, za jak dlouho může svolat valnou hromadu, na které by se tento krok měl projednat? Je daná nějaká lhůta od oznámení o odstoupení po svolání valné hromady?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 6. 2009 11:27

pája

Re: Jednatel -odstoupení-asi Pája?
      Já bych to řešil naopak, svolat VH a na té předložit písemné odstoupení z funkce, tento krok musí být v souladu s Obch.z. ale také se spol. smlouvou, případně se stanovami.
      Pokud to takto udělá, tak výkon funkce končí dnem, kdy to oznámí, pak už jen návrh na zápis změny v OR. Pokud je ve sp.sml. uveden popčet jednatelů, následuje povinnost do třech měsíců ustanovit jiného a rovněž zapsat do OR.

• 4. 6. 2009 13:34

Jenda (neregistrovaný)

Re: Jednatel -odstoupení-asi Pája?
      Já mám informace jiné - pokud oznámí odstoupení až na valné hromadě, tak výkon funkce končí uplynutím 2 měsíců od této valné hromady, pokud není odsouhlasený jiný termín (a dá se předpokládat, že dřívější termín nebude chtít druhý společník odsouhlasit). Pokud je rezignace oznámena předem a pak se teprve sejde valná hromada, tak jednatelství končí tímto dnem, a to i kdyby se ten druhý společník nedostavil. Takže tato cesta by byla rychlejší. V obchodním zákoníku se píše, že svolání valné hromady musí být 15 dní předem, pokud není ve smlouvě něco jiného. Těch 15 dní se bere od doručení té pozvánky nebo od odeslání? A když pozvánku (na doručenku) nepřevezme, bere se jako doručení poslední den úložní nebo musí být doručena?

• 4. 6. 2009 13:53

pája

Re: Jednatel -odstoupení-
      Když máte jiné informace, tak proč tady sháníte rozumy a rady? Klidně postupujte podle nich.

• 4. 6. 2009 14:12

Jenda (neregistrovaný)

No díky. Ptal jsem se včera, nikdo neodpověděl. Tak jsem si mezitím sháněl informace jinde a teď potřebuju zkonzultovat, zda jsou správné a jaký postup k odstoupení bude nejrychlejší. Pokud jsou správné, tak to bude rychlejší udělat podle nich, ne? Jsou tedy správné? A co s tím doručením?

• 4. 6. 2009 14:33

Jenda (neregistrovaný)

Podle § 66 ods.1 Obchodního zákoníku to vypadá, že je to tak, jak jsem psal. Prosím o radu o tom doručení svolání valné hromady. Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).