Přechod na nový SW v průběhu roku-mzdy

• (neregistrovaný)

4. 6. 2009 23:23

Dobrý den, máte prosím zkušenost s přechodem na nový SW u mezd v průběhu roku? Vidím velké problémy s navstupováním potřebných údajů - historií, kterou potřebuji pro sledování dosažení stropu pojistného, což souvisí i s výpočtem zálohy na daň, údaje pro statistiku, VZ rok zpětně pro nemoc+vyloučené doby, ELDP, Vyúčtování daní za rok 2009 - chyběly by zálohy na daň po měsících + bonusy, vratky, příp. opravy. Máme s tím někdo konkrétní zkušenosti, nový SW vám umožnil jakýsi přenosový můstek tak, že všechna tato historie může být převedena do nového systému tak, abych mohla v novém SW pracovat i s historií a nemusela ručně dopisovat, či nedej bože sumarizovat ručně na papíry...?
    Firma se rozhodla přejít v průběhu roku, snažší by to bylo uzavřít rok, ale to by bylo méně komplikované, to se neujalo :))
    Prosím o vaše připomínky a zkušenosti, či na co jsem ještě zaoomněla, děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 6. 2009 23:39

Eva M.

Re: přechod na nový SW v průběhu roku-mz
      Něco podobného jsme zažili, když jsme přebírali firmy po jiných účetních v průběhu roku. Naštěstí těch lidí tam nebylo tolik, takže jsme do našeho programu ty mzdy za předchozí měsíce od začátku roku ručně dozadali :-(( Byla to otrava, ale jiné a rychlejší řešení nás nenapadlo. Kdyby šlo o velké firmy s hodně lidmi, snažila bych se domluvit buď na zpracování nějakého přechodového můstku mezi SW nebo na uzavření roku.
      Přeju hodně trpělivosti ;-)

• 4. 6. 2009 23:49

mzdovka (neregistrovaný)

Evi, moc děkuji za reakci, ale jsme účetní firma a jedná se o MO, VO, cizince, cca 600 lidí a to nepočítám výstupy ...takže je nemyslitelné ručně navstupovat za 7-8 měsíců zpětně. To jsem dělala, pokud jsem brala firmu v průběhu roku a bylo z-ců tak 10, ale takto to není možné. Jelikož nejsem programátor, nevím čím mohu argumentovat - pokud mi řekne že to nejde - dodat archiv, já nevím, zda je to pravda ? Přecházíme na Helios a myslím si, že taková firma by se měla snažit a měla by mít už zkušenosti, schůzku s programátorem teprve budu mít, tak zjišťuji co je možné a co ne...

• 4. 6. 2009 23:59

Eva M.

Tak to vás teda potěš Pán Bůh ... :-(
      Nebylo by tedy jednodušší domluvit se, abyste aspoň ty mzdy mohli dodělat ve starém programu?

• 5. 6. 2009 0:20

mzdovka (neregistrovaný)

Budu připravovat pokec a toto budu navrhovat, nové firmy ponovu, staré dojet postaru s tím, že "jen" od 2010 se tam převedou VZ pro nemocenskou a vyloučené doby, průměry na náhrady se nám j eště spočítají ze starého a ty mohu doklepat anebo se převedou, to by neměl být problém. Jen tím, že nejsem programátor, nevím, jak mne může balamutit a jak to může probíhat či neprobíhat. Myslím si, že nejschůdnější je to, co jste navrhovala vy a co mám na mysli i já, ale znáte vedení ... ti jsou někde jinde, ale když jim to zargumentuji, třeba povolí, kéž by. Třeba se ještě někdo ozve, byla bych ráda, vám také moc děkuji, utvrdila jste mne v mém názoru, že by to nebylo vůbec jednoduché přecházet v průběhu, moc díky za konzultaci a přeji dobrou noc :)

• 5. 6. 2009 1:59

Eva M.

I kdyby to náhodou šlo nějak automaticky převést v průběhu roku, tak při tolika lidech a mzdách to stejně znamená všechno ručně zkontrolovat, protože ŽÁDNÝ převod mezi dvěma programy není takový, aby se převedlo skutečně ÚPLNĚ všechno. Aby ten převodní program vyzobal veškerá data z jednoho programu a nacpal je do jiného programu do jiných kolonek správně. Jasně, lze převést dobře takové ty základní věci, ale nikdy se nepodaří přetáhnout zcela vše.

Jelikož je to ojedinělá práce = převod z programu X do programu Y nebude jistě nikde k dispozici :-) tak to znamená:
      BUĎ že takový program by se musel napsat a pořádně odzkoušet, což je šíleně moc práce a nákladů - a kdo to zaplatí?
      NEBO to znamená, že si to nějak vyexportujete ze starého programu sami třeba s pomocí nějakého průměrně šikovného "ajťáka" (tj. člověka z IT oddělení), to by mohlo jít např. vyexportovat data z původního programu do CSV nebo DBF nebo XLS nebo tak něco - a pak to naexportovat do toho nového programu. Jenže na 99% nezvládnete vyexportovat a naimportovat vše tak, aby opravdu všechno klaplo, abyste skutečně převedli na správná místa všechny hodnoty. Tím exportováním se dá ušetřit dost práce, ale člověk to pak stejně musí projít a zkontrolovat.

Při přechodu na jiný software k 1.lednu bude potřeba převádět méně údajů, což znamená mnohem menší pravděpodobnost chyb a též mnohem méně ruční práce.

Držím vám palce...

• 5. 6. 2009 7:34

mzdovka (neregistrovaný)

starého programu sami třeba s pomocí nějakého průměrně
      >šikovného "ajťáka" (tj. člověka z IT oddělení), to by
      >mohlo jít např. vyexportovat data z původního programu do
      >CSV nebo DBF nebo XLS nebo tak něco - a pak to
      >naexportovat do toho nového programu. Jenže na 99%
      >nezvládnete vyexportovat a naimportovat vše tak, aby opravdu
      >všechno klaplo, abyste skutečně převedli na správná místa
      >všechny hodnoty. Tím exportováním se dá ušetřit dost
      >práce, ale člověk to pak stejně musí projít a
      >zkontrolovat.
      >
      >Při přechodu na jiný software k 1.lednu bude potřeba
      >převádět méně údajů, což znamená mnohem menší
      >pravděpodobnost chyb a též mnohem méně ruční práce.
      >
      >Držím vám palce...
      jste zlato, tak nějak o tom přemýšlím, ale potřebovala jsem se ujistit, protože ohledně SW jsem negramot, to jsem si jen tak dedukovala, moc děkuji. Já jsem původně myslela, že je to plánované tak, že pár měsíců před koncem roku najedeme na nový SW, u pár malých firem navstupuji POUZE základní data-ty ostatně by se daly přetahnout a pojedu duplicitně POUZE 1-2 měsíce mzdy s tím, že např. průměry dosadím natvrdo do nového SW, abych si odkontrolovala, zda se v něčem programy nebudou lišit, přecházela jsem ve své praxi již 2x ze starého na jiný a vždy se nějaká odchylka či chybka našla. Vedení považuje duplicitní vedení za zbytečnost a ztrátu času, jo, je to časově náročné, ale udělala bych to. Takže se vrátím k mému původnímu názoru a zkusím to takto prosadit s tím, že dojedeme starý SW do konce roku, 1-2 měsíce duplicitně, několik malých firem můžu ve svém volném čase
      :( navstupovat od začátku roku a všechny ostatní „staré“ firmy v novém hávu až od 2010. Také mne napadá, pokud bych už letos měla se starou firmou jet v novém programu, co pak výpočet slev na pojistném, o které bude fa žádat zpětně, až se to uzákoní … a na další chuťovky ještě možná přijdeme časem .., Evi, děkuji za podporu, moc děkuji a přeji krásný den :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).